10 Soruda Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru

anayasa mahkemesine bireysel başvuru, anayasa mahkemesine bireysel başvuru harcı, anayasa mahkemesine bireysel başvuru süresi, anayasa mahkemesine bireysel başvuru dilekçesi, anayasa mahkemesine bireysel başvuru dilekçesi örneği, anayasa mahkemesine bireysel başvuru kanunu, anayasa mahkemesine bireysel başvuru nasıl yapılır, anayasa mahkemesine bireysel başvuru formu, anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkı ne zaman başlıyor, anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkı aihm, bireysel başvuru hakkı nedir,

10 Soruda Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru

1. Anayasa Mahkemesi’ne Hangi Nedenlerle Başvurulabilir?

Hayır, sadece Anayasa’da belirtilen hakların kamu gücüyle yapılan işlem nedeniyle ihlal edilmesi halinde başvurulabilir.

Örneğin yaşama hakkı, işkence ve eziyet yasağı, zorla çalıştırma yasağı, kişi hürriyeti ve güvenliği, hak arama hürriyeti, suç ve cezaların kanuniliği, özel hayata, aile hayatına, konut ve haberleşmeye saygı, düşünce, din ve vicdan hürriyeti, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti, toplantı ve örgütlenme hürriyeti, mülkiyet hakkı, serbest seçim hakkı, temel hak ve hürriyetlerin korunması, eğitim ve öğretim hakkı ve ödevi, eşitlik ve etkili başvuru hakkı bu kapsamda sayılabilecek haklardandır.

Şu anda uzun yargılama süreleri nedeniyle yapılan başvurular oldukça popülerdir.

2. Doğrudan Anayasa Mahkemesi’ne Başvurulabilir mi?

Hayır, AYM’ye başvuruda bulunabilmek için öncelikle ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için kanunlarda öngörülmüş olan idari ve yargısal başvuru yollarını tüketmiş olmak gerekiyor. Yani, her hangi bir işleme karşı başvurulabilecek daha önceki bir merci bulunuyorsa önce oraya başvurmuş ve sonuç alamamış olmanız gerekiyor.

3. Beğenmediğim kanunlara karşı başvurabilir miyim?

Yasama işlemleri (kanun, içtüzük vb.) ile idarenin düzenleyici işlemleri (tüzük, yönetmelik vb.) doğrudan bireysel başvuruya konu edilemez.

4. Anayasa Mahkemesi’ne Kimler Başvurabilir?

Evet, herkes bireysel başvuru hakkına sahiptir. Ancak yabancılar, Türk Vatandaşları’na tanınan haklarla ilgili, tüzel kişiler ise üyeleriyle ilgili başvuru yapamaz.

5. Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel başvuru nasıl yapılır?

Bireysel başvuruların “Bireysel Başvuru Formu” kullanılarak veya başvuru formunda bulunması gereken bütün bilgileri içeren ve aynı formatta olan bir dilekçeyle yapılması zorunlu. Bu formun bir örneği ve formun doldurulmasına ilişkin “Bireysel Başvuru Formu Kılavuzu”nu buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Bu formu doldurarak bulunduğunuz yerdeki Mahkemeler aracılığı ile de başvurunuzu yapabilirsiniz.

6. Avukat tutmak zorunlu mu?

Bu konuda her hangi bir zorunluluk yok, ancak formun çok karışık ve şekil şartlarının çok sıkı olması nedeniyle avukat kanalı ile doldurulması tavsiye edilmektedir.

7. Hak İhlalini İddia Etmiş Olmak Şartı Nedir?

Bu aslında üzerinde çok dikkat edilmesi gereken bir nokta. Yargı organları önündeki başvurularınızda bu hak ihlallerinden bahsetmiş, ancak bunun kabul edilmemiş olması gerekiyor.

8. Ne kadar önceki olaylar için başvurulabilir?

AYM, sadece 23 Eylül 2012 tarihinden sonra kesinleşen nihai işlem ve kararlar aleyhine yapılacak bireysel başvuruları inceleyebiliyor. Dolayısıyla 23 Eylül 2012 tarihinden önce kesinleşen kararların Anayasa Mahkemesi tarafından incelenebilmesi mümkün değil.

9. Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda süre sınırı var mı?

Bireysel başvurunun, kanunlarda zorunlu idari ve yargısal başvuru yolları öngörülmüşse, bu yolların tamamının “tüketildiği tarihten”, “başvuru yolu öngörülmemişse ihlâlin öğrenildiği tarihten itibaren”  30 gün içinde yapılması gerekir. Bu süreyi aşan başvurular başkaca bir inceleme yapılmaksızın reddedilir.

10. Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru Ücretli mi?

Başvurularda 2022 yılı için 664,10 Lira harç masrafını yatırmak gerekiyor. 

Bireysel başvuru formu için buraya ; kılavuz için buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Başvuru için ofisimizle irtibata geçebilirsiniz.

 

Yorum bırakın