Babanın çocuğu görme süresi ne kadar olmalı?

Özellikle son zamanlarda, eski soğuk, uzak, gülümsemeyen baba figürü yerini çocuklarıyla vakit geçiren, onlara daha fazla zaman ayıran, hatta bazen annesi gibi yemeğini hazırlayan, özbakımı ile ilgilenen bir modele dönüşmüş durumda.

Annenin de çalıştığı yeni ekonomi dünyası, kadın-erkek eşitliğini çocuk açısından da ana-baba yönünden bir eşitlenmeye doğru götürüyor.

Boşanma durumunda ise, ailelerin bu durumuna bakılmaksızın standart bir kopyala yapıştır kararıyla kişisel ilişkinin süresine dair hüküm kuruluyor.

Bazı durumlarda, örneğin babanın madde bağımlısı, şiddet hükümlüsü, akıl zayıflığından muzdarip olması gibi durumlarda, çocuğun babayla görüşmesi sırasında yanlarında sosyal hizmet uzmanlarının bulunması şart koşulabiliyor.

Bir çocuk ile ana ve babası düzenli şekilde kişisel ilişkiyi elde etme ve sürdürme hakkına sahiptir.

Bu tür kişisel ilişki sadece çocuğun yüksek yararı gerektirdiği takdirde kısıtlanabilir ve engel olunabilir.

Çocuğun, gözetim olmaksızın ana veya babasından birisiyle kişisel ilişkinin sürdürülmesi, onun yüksek yararına değilse, ana veya babasıyla gözetim altında ya da diğer şekillerde kişisel ilişki kurma imkanı da öngörülebilir.

Bu durumun babanın (ya da velayet diğer tarafa bırakılmışsa annenin) çocuk sevgisini tam olarak tatmin edememesine yol açabileceği kabul ediliyor. Gözetim altında kişisel ilişkinin çocuğun menfaatine olduğu ispat edilemez ise bu kısıtlamalar kaldırılmalıdır.

Yorum bırakın