Belçika’da Boşanma Kararının Tanıma ve Tenfizi

Belçika’da boşanmış Türk Vatandaşlarının Yapması Gerekenler

Türk vatandaşlarının en çok yaşadığı ülkelerden biri de Belçika. Son araştırmalara göre Belçika‘da yaklaşık 70 bin Türk vatandaşı yaşıyor.

Türk vatandaşlarının bir başka Türkle ya da bir yabancı ile yaptıkları evlilikten Belçika‘da boşanmış olmaları halinde, Türkiye’de de boşanmış sayılabilmeleri için Türkiye’de dava açmaları gerekiyor.

Türkiye’de Nasıl dava açılır?

  • Belçika‘da boşandıktan sonra Türkiye’de de boşanmış sayılmanız için Türkiye’de bir avukat tutmanız gerekiyor.
  • Belçika Mahkemelerinden aldığınız boşanma kararının aslı ya da tasdikli şerhi (bu kararda boşanma kararının kesinleşmiş olduğu yazmalıdır, temyizde ise karar kesinleşmemiş demektir)
  • Türk elçiliği veya konsolosluğundan alınacak APOTİLE ŞERHİ (bu şerh boşanma kararının üstüne yapıştırılan bir mühürdür, kararın yetkili bir mahkeme tarafından verildiğini gösterir, kesinleşme kararı ayrı bir kağıda alınmışsa bunun üzerine de APOSTİLE ŞERHİ alınmalıdır)
  • Belçika’dan alınan boşanma kararının yeminli tercümanca yapılmış Türkçe tercümesi (Noter veya konsolosluk onaylı olmalıdır- Bu işlem Türkiye’de de yapılabilir)
  • Türkiye’de tanıma-tenfiz davası için tutulan avukata verilen vekaletnamenin aslı (konsolosluktan alınmaktadır, vekaletnameye “yurtdışında verilmiş boşanma kararına ilişkin tanıma ve tenfiz davası” ibaresini yazdırmayı unutmayın)

Bu 4 evrakı ofisimize kargoyla gönderebilirsiniz.

Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?

Tek taraf vekalet veriyorsa, diğer taraf vekalet vermiyorsa ya da ona ulaşılamıyorsa yaklaşık 11-12 ay sürmektedir.

Eğer her iki tarafın da avukatı varsa dava tek celse sürmektedir. Bu nedenle her iki tarafın da avukat tutması daha iyi olur. İki taraf da avukata vekalet verirse 2-3 ay içinde dava sonuçlanır.

İki taraf da aynı avukata vekalet verebilir mi?

Hayır, iki tarafın avukatının ayrı ayrı olması gerekir. Diğer tarafın avukat bulmasına yardımcı olabiliriz.

Yorum bırakın