Boşanma Avukatı Olmanın Zorlukları

 


 

            Toplumumuz günden güne karşılıklı problemlerini mahkeme yolu ile daha fazla çözme yolunda ilerliyor.2007 yılında toplam 1.497.250 adet dava karara bağlanmışken , bu sayı 2008 yılında 1.568.170'e ulaşmış. Henüz verileri elimizde olmayan 2009 ve 2010 yılları için bu sayıların daha da artarak ilerlediğini tahmin etmek hiç de zor değil.

            Aile Hukuku davaları esas olarak çok çeşitli ve karmaşık bir yapıya sahip. Ancak Aile Hukuku'ndan insanımızın anladığı şey sadece "boşanma avukatı" . Bunun nedenini de esas olarak Aile Hukuku ile ilgili açılan davaların büyük bir kısmını boşanma davalarının alması. Örneğin 2008 yılında karara bağlanılan 1,5 milyonu aşkın davanın 166 bini boşanma davalarından oluşuyor. Boşanma davaları ile birlikte velayet , tazminat , nafaka , mal paylaşımı da boşanma avukatının konularına girmesine karşın, bu davaların genel olarak boşanma davası ile birlikte gündeme gelmeleri avukatın "nafaka avukatı" ya da "mal paylaşımı avukatı" olarak değil de "boşanma avukatı" olarak adlandırılmasına yol açıyor.

            Ülkemizde henüz yabancı ülkelerde görülen "uzman avukatlık yasası" benzeri yasalar bulunmuyor. Buna benzer meslekte uzmanlaşmayı belirleyen düzenlemelerin tıp , muhasebe gibi mesleklerde bulunmasına karşın yürürlükteki mevzuatımız bir avukatın "boşanma avukatı" olarak resmi uzmanlığının bulunmasının önüne geçiyor. Bunun sonucunda boşanma avukatlığı , her avukatın Hukuk Fakültesi 1. sınıfında okutulan Medeni Hukuk bilgileriyle yapabileceğini düşündüğü bir faaliyet alanından öteye gidemiyor. "Boşanma avukatına ne gerek var canım , bir dilekçeyle davayı açıveriyorsun" diyerek açılan davalarda çıkan sorunlar yüzünden kördüğüm dosyaları açmaya çalışan profesyonel boşanma avukatına buradan selam olsun ….