Boşanma Davası Sürerken Sadakat Yükümlülüğü

1. Evliyken ayrılıp 1 ay sonra başkası ile evlendim. O da
beni terk etti. Boşanma sürecindeyiz bu süreçte daha önceki eşim ile birleşmek istesem karşı taraf tazminat isteyebilir mi?Veya ben suçlu duruma düşer miyim? Bana bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

Ahmet / GAZİANTEP

Boşanma davasında maddi tazminata hükmedilebilmesi için bu yönde bir talebin olması gerekir. Boşanmada daha az kusurlu veya kusursuz olan eş, diğer eşten, boşanma ile zarar gören mevcut veya beklenen menfaatlerinin tazminini talep edebilir.

Boşanmaya sebebiyet veren olaylar ve boşanma ile birlikte evlilik birliğinin sona ermesi, kişilik haklarının zedelenmesine, kişinin duyduğu elem ve üzüntü ile toplumsal baskı gibi durumlar karşısında psikolojik zararlar görmesine neden olmuş olabilir. Bu durumda, kişilik hakları zedelenen taraf, kusurlu olan karşı taraftan, ödeme gücüne uygun miktarda manevi tazminat talebinde bulunabilir.

Boşanma davasının kararı kesinleşene kadar eşler birbirlerine karşı evlilik yükümlüklerini yerine getirmek zorundadırlar. Çünkü karar kesinleşene kadar eşler hala evlidir ve evlilik birliğinin yükümlülükleri devam eder.  Boşanma kararının kesinleşmesiyle birlikte eşlerin sadakat yükümlülüğü de ortadan kalkacaktır.

Eşler arasında boşanma davası devam ederken aldatma yaşanırsa veya sadakat yükümlülüğüne uygun olmayan hareketlerde bulunulursa, sorumlulukları doğacak ve ayrı bir dava açılması ile birleştirilmesiyle boşanma davasında kusur oranları belirlenirken aldatma hususuna önem verilecektir.

2. Eşimden sürekli psikolojik baskı görüyorum, hakaret ve kadını değersiz görme ve de boşanmak isteyince de notere gidelim benim malımda hakkın yok öyle gideceksin diyor. Derdim mal değil ama 17 senemi verdim, 2 evladım ve benden sıkarak vermemekle almamakla geçirdiğim  yıllarım var. Bundan olan malı bende ona bırakmak istemiyorum. Çok ağır şeyler oldu yalan vb. Çok canımı yaktı. 

Sema / İSTANBUL

Evlilik birliği, müşterek hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Boşanmanın hukuki sonuçlarından biri de mal paylaşımıdır. Aralarındaki mal rejimini sözleşme ile değiştirmemiş eşlerin 1 Ocak 2002’den önceki malvarlıklarına mal ayrılığı, 1 Ocak 2002’den sonraki malvarlıklarına ise edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanacaktır. Yani istisnai bir durum söz konusu değilse, 1 Ocak 2002’den sonra bir eşin edindiği malvarlığının değerinin yarısı diğer eşe aittir.

Eşine boşanma sonrası mal vermek istemeyen kişi bu durumda bir takım yasal olmayan yöntemlere başvurmak suretiyle boşanma öncesi mal kaçırma davranışını sergiler. Gerek boşanma öncesi gerekse de boşanma davası sürerken, eşin mal kaçırması tamamen iyi niyet dışı bir tutum olduğundan bu tür davranışlar karşısında hukuki hakların bilinmesi ve korunması gerekir.

 

3. Anlaşmalı ayrıldık iki yıl oldu. Ben  10 ve 6
yaşlarındaki erkek çocuklarımı göremiyorum görmek için ne
yapmalıyım?

Dilek / İSTANBUL

Anlaşmalı boşanmada hazırlanan anlaşma protokolünde çocukla şahsi ilişki de ayrıntılı olarak düzenlenmelidir.

Bu düzenlemelere aykırı olarak velayet kendisinde olan eş kendi rızası ile çocuğu teslim etmez ise; mahkeme ilamı ile birlikte herhangi bir icra dairesine başvurulmalıdır. İcra dairesi, mahkeme ilamını yükümlüye tebliğe çıkarır ve çocuğu teslime hazır etmesi ihtar olunur.

 

4. Eşimden boşanmak istiyorum. Çocuklarımın velayeti
nasıl olur? Endişe duyuyorum.

Özlem / İSTANBUL

Elbette ki boşanmanın en önemli sonuçlarından biri, çocukların velayetidir. Çocukların velayeti konusunda anne ve baba birlikte ve uyumlu hareket etmelidirler. Ancak anlaşamamaları halinde, çocuğun üstün yararı gözetilerek bu durum çözüme kavuşturulacaktır. Endişelerin giderilmesi ve hak kayıplarının önlenmesi adına bir avukattan yardım almanızda fayda vardır.

 

5. Nikahım yok. 6 ve 8 yaşında iki oğlum var. Çocukların kimliklerinde babalarının adı yazılı. Nafaka alırlar mı? Baba emekli ve ayrıldığı diğer eşine nafaka ödüyor.

Nazik / İSTANBUL

Çocuk evlilik dışında doğduysa Türk Medeni Kanunu’nun 337. maddesi uyarınca velayet anaya aittir. Baba ve çocuk arasında tanıma yoluyla soybağı kurulduğunda, evlilik dışı çocuklar için de nafaka talep edilebilir. Aynı zamanda annenin tazminat hakkı da vardır.

 

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313