Boşanma davasında hakimin kendiliğinden alacağı önlemler

Kadın Ne Yer Ne İçer Kimin Umurunda?

yiyecekBundan beş -on yıl kadar önce yapılan araştırmalarda kadınların eşlerinden şiddet görmelerine, hakaret işitmelerine, horlanmalarına, aldatılmalarına rağmen boşanma davası açmamaları ve yaşadıkları hayata razı olmalarının en büyük nedeni olarak kadınların ekonomik bağımlılıkları gösterilirdi.

Bugün, hem kanunlarda hem de zihniyetlerde yapılan değişikliklerle, evliliği sürdürmesi nedeniyle zarar gören kadının boşanma davası açabilmesinin önündeki ekonomik engeller büyük ölçüde kaldırıldı.

Boşanma davasının açılması ile birlikte hakim, talep olmasa bile bazı konularda karar vermekle yükümlü tutuldu. Kadın, boşanma davasını açtıktan sonra dilekçesi yaşadığı şehre göre ya Aile Mahkemesi Hakimi’nin ya da Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi’nin önüne geliyor.

Teoride hakimin hemen, dava sonuna kadar müşterek konutun hangi eşe tahsis edileceğine, çocukların velayetinin tedbiren kime bırakılacağına, malların nasıl yönetileceğine ve nafakalara ilişkin tedbirleri re’sen almak zorunda. En azından kanunda böyle yazıyor. Ancak pratikte TMK’nın bu maddeleri çok da yerinde uygulanamıyor. Yerel mahkemelerin bu şekilde hatalı kararları temyiz incelemesi sırasında Yargıtay’dan bozularak dönüyor dönmesine de mahkemenin davanın açılmasından karar vermesi ve dosyanın temyiz edilip Yargıtay’dan dönmesi arasında geçen en az 1.5 yıl boyunca kadıncağız ne yiyip ne içiyor acaba? ( Karar örneği için bkz: YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2012/13022 K. 2012/17399 T. 25.6.2012)

 

Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313