Boşanma Sebepleri Boşanmada Tazminat

Boşanma Davasında Ne Kadar Tazminat Alabilirim?

boşanmada tazminat nedenleri, boşanmada tazminat neye göre belirlenir, boşanmada tazminat miktarı, boşanmada tazminat nasıl alınır, boşanmada tazminat ödenmezse ne olur, boşanmada maddi tazminat, boşanmada tazminat yargıtay kararları, boşanmada tazminat davası nasıl açılır

Boşanma davalarında ne kadar tazminat alınabileceği sorusu bana en sık sorulan sorulardan biridir. Boşanma davasında eşin karşılaştığı olaylar nedeniyle maddi ve manevi tazminat alması söz konusu olur. Bu maddi ve manevi tazminat, düğün masrafları, eşin çalıştırılmaması, eve yapılan katkı, ev alımına-arsa alımına yapılan katkı, ziynet eşyasının borçlara harcanması gibi tazminatlardan farklıdır. Boşanma davasında maddi ve manevi tazminat, eşin boşanma davası açmasına neden olan olaylar nedeniyle duyduğu acı, elem, keder gibi duygularını bir nebze de olsa gidermek amacıyla kanuna konulmuştur.

 Tazminat, bir zararın sonucudur. Maddi zarar malvarlığında meydana gelen bir eksilme ise de manevi zarar ruhani bir eksilmedir. Bu nedenle tam olarak parasal bir karşılığı yoktur. Manevi tazminat, bir ceza olmadığı gibi bir zenginleşme aracı olarak da kabul edilmemiştir.

Boşanma halinde maddi tazminata hükmedilebilmesi için eşin doğmuş ya da ileride doğması beklenen bir zararın olması gerekir.

Boşanma davalarında tazminat miktarının hesaplanabilmesi için tarafların maddi durumları, sosyal konumları, eğitim düzeyleri, kaç yıldır evli oldukları, yeniden evlenebilme ihtimalleri gibi birçok durum göz önünde bulundurulmalıdır. Bu noktalar tam olarak netleşmeden, boşanma davasında ne kadar tazminat alabilirim sorusuna yaklaşık bir cevap verme imkânı dahi olmayacaktır.

Boşanma davalarında eşlerden birinin tazminat kazanabilmesi için tam kusursuz olması gerekmez, diğer eşten daha az kusurunun olması yeterlidir. Bunun için iki tarafın da dayandığı hukuki sebepler, toplanan deliller ışığında değerlendirilecek ve sonuçta daha az kusurlu çıkacak taraf lehine maddi ve manevi tazminata hükmedilebilecektir.

Maddi ve manevi tazminatın hesabında,

  • tarafların malvarlığı, bu malvarlığını ne şekilde edindikleri,
  • yaşları,
  • ücret, emekli maaşı gibi gelirlerinin olup olmadığı,
  • bakmakla yükümlü oldukları kimseler,
  • yeniden evlenme ihtimalleri,
  • çocukların yaşları,
  • tarafların eğitim seviyeleri,
  • ne işle uğraştıkları,
  • boşanma davasını açmalarına neden olan olaylardan ne şekilde etkilendikleri,
  • hakarete, aşağılamaya, sadakatsizliğe, tehdide, fiziki saldırıya uğrayıp uğramadıkları araştırılır.

Ancak bu araştırma hakim tarafından kendiliğinden yapılmaz. Taraflar bu konuları kendileri açısından ortaya koyarlar.

Boşanmada tazminatın ödenmemesi halinde, ödemeyen eşin malvarlığı cebri icra yoluyla takip edilir, icra ve iflas yasası aracılığıyla alacak tahsil edilir.

Boşanmada tazminat davası, boşanma davası ile birlikte açılır. Boşanma davası ile birlikte açılmayan tazminat taleplerinin boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde açılması mümkündür.

Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313