Boşanmadan Sonra Mal Paylaşımı Davası Açılır mı?

Boşanmadan sonra mal paylaşımı davası açılır mı dendiğinde öncelikle akla gelen evlilik birliğini sona erdirmek için açılan davanın çekişmeli dava olduğudur. Ancak kimi zaman anlaşmalı boşanma davalarında da tarafların boşanma protokolünü yanlış düzenledikleri yahut asıl ifade etmek istediklerini yanlış ya da eksik tanımladıkları görülebilmektedir.

Boşanmadan sonra mal paylaşımı davası açılır mı sorusu bununla birlikte mal rejiminin tasfiyesi talebinin boşanma davasının bitmesinden sonra açılabileceğine dair yanlış önyargı/bilgiden de kaynaklanmaktadır.

Eşlerin başka bir mal rejimi seçmedikleri takdirde kanuni mal rejimi olarak aralarında geçerli olan edinilmiş mallara katılma rejiminin tasfiyesi için öncelikle evlilik birliğinin sona ermesi gerekmektedir.

Bu nedenle çoğu zaman, yanlış olarak mal rejiminin tasfiyesi davası açılabilmesi için öncelikle boşanmanın kesinleşmiş olması gerektiği düşünülmektedir.

Ancak, eşlerin mal rejiminin tasfiyesi boşanma kararının kesinleşmesinden sonra yapılabilirse de mal rejiminin sona erme anı, boşanmaya karar verilmesi şartına bağlı olarak boşanma davasının açıldığı tarih olarak belirlenmiştir. Yani boşanma davasının açılması ile eşlerin kanuni mal rejimi olan edinilmiş mal rejimi yerini mal ayrılığına bırakır. Boşanma kararının kesinleşmesini müteakip eşlerin mal varlıkları boşanma davasının açıldığı ana göre hesaplanır. Bu nedenle mal paylaşımı davasının açılabilmesi, boşanma davasının açılmasından hemen sonra mümkündür. Boşanma davasının açılması ile mal rejiminin tasfiyesi talebi mahkemece dinlenebilir hale gelir. Bu aşamada gayrimenkuller ve banka hesaplarının üzerine tedbir koyulabilmesi de imkanlar dahilindedir.

Boşanma-sonrası-mal-paylaşımı
Boşanmadan sonra mal paylaşımı davası açılır mı sorusuna yanıt boşanma davasının açılmasından hemen sonra tasfiye davasının açılmasının mümkün olduğudur.

Boşanmadan sonra mal paylaşımı davası açılır mı konusunda değinilmesi gereken önemli noktalardan biri de tasfiye davasının süresidir. Boşanma davasından sonra açılacak tasfiye davalarında boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 10 yıllık bir zamanaşımı süresi söz konusu olacaktır. Bu süre her ne kadar uzun gibi görünse de özellikle mal rejiminin tasfiyesi davalarının kısmi olarak açıldığı gözönüne alındığında özellikle yurtdışında alınan boşanma kararlarından sonra zamanaşımı tehlikesi ile karşılaşıldığı gözlemlenmektedir. Zira alacaklar için açılan davalarda zamanaşımı süresi sadece harcı yatırılarak talep edilen meblağ açısından kesilmektedir. Kısmi olarak açılıp sonradan tamamlanacak bedeller yönünden 10 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu bir çok dosya bulunmaktadır.

Boşanmadan sonra mal paylaşımı davası açılır mı denince son olarak hem çekişmeli boşanma davalarında hem de şartları varsa anlaşmalı boşanma davalarında verilen boşanma kararlarının kesinleşmesinden sonra tasfiye için mahkemeye başvurma imkanı bulunduğunu belirtelim. Anlaşmalı boşanma davalarında hazırlanan protokolde mal rejiminin tasfiyesine dair bir paylaşma hükmü bulunmaması durumunda tasfiye için dava açılabilir.


Bu yazılarımızı okumanız yararlı olabilir

Boşanmada mal paylaşımı

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313