Çocuğa Şiddet Uygulayan Eşe Velayet Verilir mi?

1. Ben eşime, çocuğuma şiddet uyguladığı için boşanma
davası açtım. Onca şahide rağmen velayet onda üstelik bir sürü psikolojik ilaç kullanan birisi, ceza davası da açtım komşuların şahitliği, darp raporu yara ve morluklar olduğunu gösteren fotoğraf ve videolara rağmen beraat etti. Temyiz ettim. Sizce temyizde bozulur mu bu karar? Teşekkürler şimdiden…

Mustafa / SİVAS 

Boşanma davası açıldığında hakim, varsa müşterek çocuğun kime bırakılacağına da karar vermek zorundadır. Hakim bu kararı verirken eşler arasındaki ilişkiyi inceler, eşlerin çocuğa karşı olan yaklaşımını da göz önüne alır. Hatta, ülkemizin taraf olduğu Milletlerarası Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre 12 yaşına gelmiş çocuğa da bu konudaki düşüncelerini sorar. Uygulamada dosyaya bakan hakim önüne gelen delilleri kesin olarak kabul etmez ve vicdani bir değerlendirmede bulunur.

Çocuğa şiddet uygulayan anneye velayet verilen bir davada Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, durumu tespit etmiş ve dosyayı bozarak yeniden incelenmek üzere mahkemesine göndermiştir.

(YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E.2012/13134 K.2012/17522 T.25.06.2012)

 

2.  Anlaşmalı boşanma durumumuzda çocuklarımın velayetini
alabilme şansım ne kadardır? İki kız (9,11 yaş) ve bir erkek(5 yaş) olmak üzere 3 çocuğum var. Mahkeme neye göre çocuklarımı benden alabilir ya da bana verebilir?

Fatma / SAKARYA 

Anlaşmalı boşanmak için eşler, maddi ve manevi tüm hukuki sonuçlar üzerinde uzlaşma içerisinde olduklarını hazırlanacak anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde beyan etmelidirler. Anlaşmalı boşanma protokolü olmaksızın anlaşmalı boşanma davası açılamaz.

Bu kapsamda protokolde, müşterek çocukların velayetinin kimde kalacağı açıkça düzenlenmelidir. Müşterek velayeti kendisinde olmayan tarafın, çocukla şahsi ilişkisi de düzenlenmelidir. Bu belirlemede, çocuğun üstün yararı gözetilir.

Hakim, anlaşmalı boşanma protokolünde geçen hususlara mutabakat etmek zorunda değildir. Tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir.

3. 6 çocuk annesiyim. Onların dışında boşanma davamda tanık göstermiyorum, boşanmak için şiddetli geçimsizlik unsurunu daha nasıl ispatlayabilirim? İyi çalışmalar…

Zuhra / KONYA

Eski medeni kanunda yer alan ”şiddetli geçimsizlik” Yeni Medeni Kanun’un 166.maddesinde kenar başlığı “evlilik birliğinin temelinden sarsılması” olarak değiştirilmiştir.

Bu hükme göre, ortak hayatı sürdürmenin beklenilmeyeceği derecede evlilik birliği temelinden sarsılmışsa, bu durum boşanma davası açılması için bir sebep teşkil eder. Bu boşanma sebebinin mevcut olup olmadığını hâkim takdir edecektir.

Bu davayı ancak daha az kusurlu olan eş açabilir, yani açılan bir davada davacı eşin kusuru daha ağır ise ve davalı bunu itiraz olarak ileri sürerse boşanmaya karar verilemez.

Boşanmada delil olarak kullanılabilecek unsurlar, boşanma davasının mahiyetine göre değişecektir. Bu noktada Gsm operatörünün kayıtları, fotoğraf, kredi kartı harcamaları, faturalar, otel giriş ve çıkış kaydı,mektup, günlük, cep telefonu mesajları, video, sosyal medya paylaşımları, whatsapp konuşmaları,facebook mesajları, tanıklar… gibi bir çok argüman boşanmada delil olarak sunulabilir. Boşanmada kullanılmak istenilen delillere ilişkin olarak dikkat edilmesi gereken husus, bu delilin hukuka uygun şekilde elde edilmiş olmasıdır.

Boşanmada ispat aracı olarak kullanılabilecek en önemli unsurlardan birisi de tanık beyanlarıdır. Müşterek çocuklar da tanık olabilirler, bir özellik arz etmez.

4. Merhaba şahıs açılışı olan iş yerimi kapattım. SSK, vergi ve
banka borçlarım var. İcralık olma durumunda, eşimin ailesinin vefatından dolayı satılan daireden gelen bir miktar bankada parası var.  Bu durumdan ne gibi etkilenir? Teşekkürler.

Özcan / İSTANBUL

Merhabalar.1 Ocak 2002’den sonra evlendiyseniz ya da evliliğiniz bu tarihten sonra da devam etmişse ve eşinizle aranızda evlilik sözleşmesi yapmadıysanız, otomatik olarak “edinilmiş mallara katılma (EMK)” diye adlandırdığımız sisteme dâhilsiniz demektir.

Bu sistemde evlilik süresince mal ayrılığı uygulanmaktadır. Evlilik devam ederken, mal kimin adınaysa onun sayılır. Malın sahibi olan eş, malından istediği gibi yararlanabilir, kiraya verebilir, satabilir, isterse bağışlayabilir.

Kanun burada eşlerden her birinin kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumlu olmasını kabul etmiştir. Evlilik devam ederken eşin borçları da, eşe aittir. Yani eşin borçlarından diğer eş sorumlu değildir. Bu sayede, eşin borcundan dolayı diğer eşin aldığı maaşa, kendi adına kayıtlı eve haciz konamaz.

Ayrıca, miras yoluyla kalan ev, kişisel mal kabul edilmekte ve diğer eşin bu mal veya bu malın yerine geçen değer üzerinde bir hakkı bulunmamaktadır.

 

5. Boşanmada olan bir kişi  3 sene terk aldı. O da bu sene doluyor. Karşı taraf yine boşanmak istemiyorum dese terk uzar mı?

Ümran / HATAY 

Eylemli ayrılık sebebiyle boşanma genel ve mutlak bir boşanma sebebidir. Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.

Eylemli ayrılığa dayalı olarak boşanmaya karar verilebilmesi için:

-reddedilmiş bir boşanma davası bulunmalı

-ret kararının kesinleşmesinden sonra ortak hayatın kurulamamış olması

-ret kararının kesinleşmesinden sonra 3 yıl geçmiş olmalıdır.

 

6. Merhaba. Eşimin daha önceden yapmış olduğu telefon görüşmelerini nasıl öğrenirim? Yani nasıl ses kaydını alabilirim? 

Ayşe / GAZİANTEP

Telefonla yapılan iletişime dair bilgiler, cep telefonu operatörlerinde kayıt altına alınmaktadır. Bu operatörler, aboneleriyle ilgili bir problem yaşandığında ortaya koyabilmek için en az 5 yıl süre ile bu bilgileri tutmaktadırlar.

Boşanma davalarında, kişilerin telefon konuşmalarının detay bilgileri operatörlerden istenebilir. Bu detay bilgiler -kim kimi aramış, hangi saatte ne kadar görüşülmüş, hangi numaraya SMS atılmış- dışında, telefon görüşmelerinin içeriği operatörlerde tutulamaz.

Telefon konuşmaları mahkeme kararı ile, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı aracılığı ile kayıt altına alınabilir.

 

7. 1 ay önce kız kardeşim vefat etti. 1yaşında bebeği var.
Babası bebeği alıp gitti. Bebeğe babaannesi bakıyor ve biz bebeği göremiyoruz. Bebeğin velayetini annem alabilir mi?Annem ve babam ikisi yaşıyor ve başka kardeşim de yok.

Yasemin / İSTANBUL

Çocuk üzerinde doğumla birlikte ana babanın velayet hakkı kendiliğinden kurulur. Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velayeti birlikte kullanırlar.

Eşlerden birinin ölümü halinde velayet hakkı,çocuğun doğumu anında eşler evli ise sağ kalan eşe ait olur.
Çocuğun doğumu anında eşler evli değilse, velayet hakkı kendisinde olmayan sağ kalan tarafın velayeti alabilmesi için mahkemeye başvurması gerekir.

Medeni Kanunumuza göre,

Çocuğun korunmasına ilişkin diğer önlemlerden sonuç alınamaz ya da bu önlemlerin yetersiz olacağı önceden anlaşılırsa, hakim aşağıdaki hallerde velayetin kaldırılmasına karar verir:
1. Ana ve babanın deneyimsizliği, hastalığı, özürlü olması, başka bir yerde bulunması veya benzeri sebeplerden biriyle velayet görevini gereği gibi yerine getirememesi.
2. Ana ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi veya ona karşı yükümlülüklerini ağır biçimde savsaklaması.
Velayet ana ve babanın her ikisinden kaldırılırsa çocuğa bir vasi atanır.

 

8. Nafaka borcumu ödemedim şikayet üzerine dava açılmış ayın 19’unda duruşmam var. Nafaka borcunu ne zamana kadar
ödersem mahkeme düşer?

Hasan / KARS

Nafaka borcunun ödenmemesi halinde,

İcra ve İflas Kanunu Madde 344;
Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik
hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.
Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz
önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.

Duruşma gününe kadar borcunuzu öderseniz, şikayet düşer.

Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313