Çocuğun Göbek Adını Sildirmek İstiyorum

Merhaba Yasin bey, ben eşim ile uzun bir süredir ayrı yaşıyorum. Oğluma evlenirken eşimi mutlu etmek için onun soy ismi olan efe’yi ikinci isim olarak koydum fakat bunun benim açımdan sorun yaratacağını bilemedim. Şimdi bu ikinci ismi ben sildirmek istiyorum. Henüz boşanmadık bu yüzden sanırım eşim olmadan bu işlemi yapamıyorum. Boşandıktan sonra oğlumdaki efe ismini sildirebilir miyim? Velayetini annesi alacak muhtemelen nasıl bir yol izleyebilirim yardımcı olmanızı rica ederim. Şimdiden çok teşekkür ederim. Demir Y.

Demir bey, rahatsız edici bir ismin değiştirilmesi elbetteki mümkündür. Ancak sizin durumunuzda, oğlunuza doğarken verdiğiniz ikinci ismin oğlunuzu değil de sizi rahatsız etmesi söz konusu. Bu isim değişikliği davasını boşansanız da yapamazsınız.

 Babasını Tehdit Eden Oğul, Yardım Nafakası Alabilir mi?

8 yıldır benimle görüşmeyen, bana hakaret ve ölüm tehditlerinde bulunan, şikayetim üzerine lehimde koruma kararı çıkarılan oğluma yardım nafakası bağlandı. Yapabileceğim bir şey var mı? Adem H.

 Medeni Kanun’un 364. Maddesine göre “Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.” Ancak sizin olayınızda belirttiğiniz şekilde oğlunuzun aile bağlarının kendi kusuru ile temelinden sarsılmasına neden olduğunu ve bu nedenle aile birliğinin sağladığı hak ve yükümlülüklerin ortadan kalktığı görüşündeyim. Diğer yandan hakaret ve ölüm tehditlerinde bulunan oğlunuzun yardım nafakası talep etmesi Medeni Kanun’un 2. Maddesine de aykırıdır. Adem bey, eğer karar henüz kesinleşmedi ise temyize gitmenizde yarar görüyorum.

 “Artık Sevmemek” Boşanma İçin Yeterli mi?

Merhaba Yasin Bey. Ben eşimle 4 yıllık bir evliliği var. Ben boşanma davası açmak istiyorum. Nedeni ise: Ben artık kocamı sevmiyorum, istemiyorum onu. Zamanında istemediğim bir evlilikti ama mecbur kaldım ve evlendim. Kocamdan nefret ediyorum, istemiyorum onu. 2 tanede erkek çocuğum var. Ben boşanma davası açmak istiyorum. Açsam boşanabilir miyim ve çocuklar bende mi olur, babasında mı kalır? Çocuklarımı da bırakmak istemiyorum ama bir yandan da mutsuz bir evliliğe devam etmek istemiyorum… Bu konuda beni aydınlatabilirseniz sevinirim. Feza T.

 İki insanın bir araya gelerek hayatlarını birlikte sürdürmek istemeleri kadar, bu ortak hayatı sürdürmek istememeleri, ayrılmaya karar verilmeleri de doğal bir süreç. Medeni Kanun’umuza göre bir evliliği sona erdirmek için eşinizle anlaşmalı, anlaşamıyorsanız evlilik birliğini sürdürmenizin beklenemeyeceği durumları ortaya koyarak bunları ispat etmelisiniz. Yani sadece, ben eşimi artık sevmiyorum demek tek taraflı olarak boşanmayı sağlamıyor.

Velayet konusuna gelince: Çocukların yaşlarını yazmamışsınız. Çocuklar 12’den büyükse hakim hangi ebeveynde kalmak istediklerini çocuklara sorar. Küçüklerse, iki taraf da velayeti istiyorsa, çocukların yaşına, cinsiyetine, eşlerin sosyal durumlarına göre bir inceleme yapılır. Genelde küçük çocukların anneye bırakıldığı doğrudur.

 Emekli Maaşına Haciz Konabilir mi?

Emekliyim, şirket ortaklığımdan dolayı şirketin SGK’ya olan borcu var ve benim maaşıma kesinti uygulanmış,  nasıl kaldırtabilirim kesintiyi? Teşekkür ederim. Hüseyin E.

 5510 Sayılı Kanun’un 93 üncü maddesinde; Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu kanuna göre emekli maaşına, SGK prim borçları ile nafaka borçları için haciz konulabilmektedir. Ancak, sizin durumunuzda SGK öncelikle şirkete icra takibi yapmalı, bu takipten bir sonuç alamazsa borcu size yansıtmalı. Bunlar yapılmamışsa dava açıp haczi kaldırtabilirsiniz.

Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313