Çocukların Velayeti

1.Yedi aylık erkek bebeğim var. Eşim velayetini alabilir
mi? Çalışmama engel oldu onun üzerinde ev var, çalışıyor kendi çocuğumu alabilir miyim? Bana şiddet uyguluyor elinde hiçbir delil yok.

Pınar / İSTANBUL

Pınar Hanım, 7 aylık bir bebeğin annesinin ilgi ve bakımına muhtaç olması sebebiyle boşanma halinde velayeti anneye bırakılacaktır.

 

2.Evlilik dışı bir yaşında oğlum var. Velayeti bende, benim
maddi durumum olmadığı için velayeti babaya vermek istiyorum. Baba da almak istiyor ne yapmalıyım?

Canan / KAHRAMANMARAŞ

Canan Hanım, velayet konusunda hakim çocuğun üstün yararını gözeterek karar verecektir.  Türk hukuku uygulamasına bakıldığında 1 yaşındaki çocuğun velayetinin annede kaldığı görülür. Babaya karşı nafaka davası açılabilir.

Velayet değişikliği davası açılabilir. Velayet değişikliği için söz konusu davayı yalnızca velayet sahibi olmayan kişi değil çocuğun velayetine sahip kişi de açabilir.

 

3.Merhabalar. Eşimden boşanalı 4 ay oldu anlaşmalı boşandık. 11 yaşında kızım var. Velayeti anlaşarak ben aldım. Eşim beni eve erkek almakla, verdiği tazminatı erkeklerle yemekle, boşanmadan önce otel kayıtları olduğunu elinde fotoğrafların olduğunu aileme kızınıza sahip çıkın orada benim
kızım var şeklinde mesajlar attığına dair sms var. Babası görüş günü dışında çocuğu  istediği sürece izin veriyorum. Kızıma nasıl baktığımı çevrem bilmekte, haysiyetsiz yaşam yaşıyorsam neden çocuğumun velayeti tarafıma verildi.
Eşim bana müdahale edebilir mi? Aldattığı için yollarımızı ayırdık. Sadece kızımı istedim ondan ve aldım bu konuda dava açmak için ne yapmalıyım? Gerizekalı diyor susuyorum şuan tehdit,şantaj var mesaj içeriğinde. Ne yapmalıyım, iyi günler…

Perihan / İSTANBUL

Perihan Hanım, tehdit ve şantaj içerikli mesajlar için savcılığa şikayette bulunabilirsiniz.

Çocuğun velayeti, kamu düzenine ilişkin olduğu için verilen karar maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmez.
Her zaman koşulların değişmesi nedeniyle, yeniden gözden geçirilmeleri mümkündür. Dava açıldığı takdirde hakim mevcut koşulları göz önünde bulundurarak karar verecektir.

 

4.Eşim 8 haziran 2014’te yurt dışına gitti ve bu tarihten
sonra ülkeye hiç dönmedi.3 çocuğumla mağdur durumundayım. Hiçbir sebep yokken evine hala dönmedi. Bu durumda ne yapabilirim. Boşanmak istemiyorum. Evine çocuklarının başına dönmesi için ne yapabirim? Boşanma dilekçesi mi vermem gerekiyor ihtar alması için?

Nurhan / KOCAELİ

Nurhan Hanım, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla evi terk eden eşe, terke dayalı boşanma davası açılabilmesi için öncelikle eve dönmesi için ihtarda bulunulur. İhtarın yapılması herhangi bir mahkemeden istenebilir, yetki kuralı aranmaz.

 

5. 2.evliliğimizde birlikte edindiğimiz mallar eşlerden
birisinin vefatında nasıl paylaşılır? Ortak çocuk yok ilk
evliliklerimizden olan çocuklarımız var.

Meral / ANKARA

Meral Hanım, eşler arasındaki mal rejiminin sona erme sebeplerinden biri de eşlerden birinin ölümüdür. Mal rejiminin sona ermesi ile birlikte mal rejimi tasfiyesi gerçekleştirilir. Eğer bir mal rejimi sözleşmesi yapmamış iseniz yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılım rejimine göre tasfiye gerçekleştirilecektir.

 

 

6.”Ses kaydı delil olarak kullanılabilir mi?” başlıklı
yazınızı okudum,tebrik ederim. ancak 2007 tarihinde Yargıtay’ın verdiği kararın(eşler arasında gizli alanının sınırları) esas ve karar tarihini belirtmemişsiniz. Mümkünse belirtebilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

Hatice / İSTANBUL 

Merhabalar Hatice Hanım. Bahsi geçen karar;

T.C YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2007/17220  K.2008/13614   T. 20.10.2008

 

7. Çekişmeli boşandık kızım 2002, oğlum 2001 doğumlu. Ne zamana kadar nafaka ödeyeceğim? Şuan 550 tl ödüyorum.

Özcan / ANKARA

Özcan Bey, 18 yaşının tamamlanmasından sonra iştirak nafakası kendiliğinden sona erer. Bu durumda eğitimine devam eden çocuklar için kanun özel bir hüküm getirmiş ve yardım nafakası adı altında çocuğa yapılacak ödemeyi düzenlemiştir.

8. Merhaba Yasin bey, yazınızdaki (https://www.yasingirgin.av.tr/icrayla-cocuk-alma-donemi-bitiyor/) söz konusu yasa bugün
itibari ile yürürlükte mi?

Aile mahkemesi ilamı ile istinaf arasındaki zaman diliminde, istinaf sonucu beklenmeden, yeni doğmuş şartlar çerçevesinde velayetin değiştirilmesi esası ile dava açılabilir mi?

Zinnur / MARDİN

Merhaba Zinnur Hanım, bahsi geçen tasarı yasalaşmadı ve haliyle günümüz itibariyle uygulaması söz konusu değil.

Açılacak dava ortada henüz kesin bir karar olmadığı için, derdestlik nedeniyle usulden reddedilecektir.

0 533 483 9313