Dosya Yargıtaydayken Anlaşmalı Boşanma

T.C. YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2015/5653 K. 2015/19986 T. 3.11.2015

• BOŞANMA ( Karar Kesinleşinceye Kadar Eşlerin Kanunun Çizdiği Sınırlar İçerisinde Dava Hakkında Diledikleri Tasarrufa Gidebilecekleri/ Bu Durumu Engelleyici Bir Yasal Hüküm Bulunmadığı )

• BOŞANMA PROTOKOLÜ ( Temyiz İncelemesinden Önce Yargıtaya Hitaben Gönderilen Dilekçeden Tarafların Boşanma Konusunda Aralarında Protokol Düzenlemiş Oldukları – Bu Protokol Dikkate Alınarak Bir Karar Verileceği )

• TEMYİZ İNCELEMESİNDEN ÖNCE BOŞANMA PROTOKOLÜ DÜZENLENMESİ ( Tarafların Bu Konudaki Beyanları Alındıktan Sonra Hüküm Kurulabileceği – Protokolün Dikkate Alınarak Bir Karar Verilmesi Gerektiği )

• ANLAŞMA PROTOKOLÜ ( Boşanma – Tarafların Temyiz İncelemesinden Önce Anlaşmalı Boşanma Konusunda Anlaştıkları Dilekçeye Kararlaştırılan Protokol Evrakını Da Eklemek Suretiyle İmzaladıkları/Bu Durumda Mahkemece Protokol Konusunda Tarafların Beyanlarının Alınarak Sonucuna Göre Bir Karar Verilmek Üzere Hükmün Bozulacağı )

4721/m.166/1

ÖZET : Taraflar temyiz incelemesinden önce anlaşmalı boşanma konusunda anlaştıklarına ilişkin dilekçeye, kararlaştırılan protokol evrakını da eklemek suretiyle imzalamışlardır. Bu durumda mahkemece protokol konusunda tarafların beyanları alınarak sonucuna göre bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı kadın tarafından kusur belirlemesi, nafakalar ve tazminatların miktarları yönünden; davalı erkek tarafından ise tamamına yönelik olarak temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Taraflar Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesi uyarınca boşanmışlar, hüküm taraflarca temyiz edilmiştir. Boşanma yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar eşler kanunun çizdiği sınırlar içerisinde dava hakkında diledikleri tasarrufa gidebilirler, bu durumu engelleyici bir yasal hüküm bulunmamaktadır. Somut olayda, taraflar 14.10.2015 tarihli dilekçe ile anlaşmalı boşanma konusunda anlaştıklarına işbu dilekçeye, kararlaştırılan protokol evrakını da eklemek suretiyle imzalamışlardır. Bu durumda mahkemece protokol konusunda tarafların beyanları alınarak sonucuna göre bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre temyize konu diğer itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla, 03.11.2015 tarihinde karar verildi.

KARŞI OY :

Mahkemece, tarafların Türk Medeni Kanunun 166/1. maddesi gereğince boşanmalarına karar verilmiş hüküm taraflarca temyiz edilmiştir. Hükümden ve temyizden sonra Yargıtay’a gönderilen dilekçede tarafların boşanmanın fer’ilerine ilişkin anlaştıkları ve aralarında buna ilişkin protokol yaptıkları bildirilmiştir. İbraz edilen protokol velayeti davacıya verilen müşterek çocuk ile davalı arasındaki kişisel ilişkinin düzenlemesi ve dava konusu edilip hüküm altına alınan bir kısım taleplerden feragat niteliğindedir. İbraz edilen protokolde boşanmaya ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu sebeple protokolün bu çerçevede değerlendirilerek hükmün bozulması gerektiği düşündüğüm için sayın çoğunluğun bozma gerekçesine katılmıyorum.

Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313