Eşin Borçlarından Sorumluluk

1.Nişanlım yaklaşık 3-4 yıl önce banka kredisi çekmiş ve ödeyememiş. Şuan çalışmıyor kendisi fakat çalıştığı
zaman maaşının 1/4 ine haciz konulacağını biliyorum ve bütçemizin yettiği kadar da ödeme yapmaya çalışacağız. Sorum şu biz evlilik hazırlığındayız şuan fakat benim tereddütlerim var evlendiğim vakit evime eşyalarıma takılarıma maaşıma bu borçtan dolayı el koyulabilir mi?

Kübra / İSTANBUL

Kübra Hanım, nişanlınızın kredi borcundan dolayı oturduğu eve ve şahsi malvarlığına icra takibi yapılabilir. Bu takiplerin takılarınız ve kendi maaşınız üzerinde bir etkisi olmayacaktır, çünkü bunlar sizin şahsi malvarlığınızı oluşturmaktadır. Kanunumuz her bir eşin kendi borçlarından bütün malvarlığı ile sorumlu olmasını kabul etmiştir. Yani eşin borçlarından diğer eş sorumlu değildir. Ancak oturduğunuz eve gelecek hacizden etkilenmeniz olasıdır.

2. Ben eşimi 92 yılında bırakıp yurt dışına kaçtım. Benim eşim
esrar işleriyle uğraşıyordu ve biz sürekli kavga ediyorduk. Ben yurt dışında olduğundan dava açmadım ve eşim şimdi dava açtı. Acaba ben mahkemeye gitmezsem dava süreci ne kadar zaman alır? Bilgi verirseniz sevinirim, selamlar.

Emine / İSVEÇ

Emine Hanım, boşanma davasının hangi sebeple açıldığı ve davayı açan tarafın sunduğu deliller dava süreci bakımından etkili olacaktır. Bu nedenle bir belirliliği yoktur.

3. Merhaba kolay gelsin. Benim 8 aylık bir bebeğim var,
eşim ceza evinde ilk girişi değil. Her suçtan girmiş bulunmakta. Eşimin bir avukatı var, eşimin
babası emekli ve evleri var. Ben ise şu anda annemle kalıyorum ve benim eskiden uyuşturucu kullanmaktan evden kaçmaktan kavgadan falan olaylarım var ama hiç ceza evine girmedim. Şu anda denetim falan göreceğim, benim
bebeğim daha bir aylık bile yokken eşim bana psikolojik şiddet uyguladı ve ben de intihar ettim ama polis kayıtlarında yok ve kayın babam da bunu mahkemede iki şahitle kullanacakmış. Bir şey olur mu ve ben çocuğumu alabilir miyim? Bilgilendirir misiniz lütfen çok zor durumdayım.

Elif / SAMSUN

Elif Hanım, hakim velayetin kimde kalacağına karar verirken çocuğun üstün yararını gözetir. Normal koşullarda 8 aylık bir bebeğin annesinin ilgisine muhtaç olması göz önünde bulundurularak; velayeti anneye bırakılır. Ancak mevcut durumunuzun velayete engel olacağı bir raporla tespit edilirse, baba da cezaevinde bulunduğundan bir vasi atanması söz konusu olabilecektir.

4. 8 yaşında kız çocuk annesiyim. Eşim ve ben asgari
ücretle çalışıyoruz boşanma durumunda velayeti kimde
kalır? Teşekkürler.

Elif / ZONGULDAK

Elif Hanım, 6-12 yaş okul çağında olan çocukların velayetinin belirlenmesinde tarafların çocuğa sunabilecekleri maddi imkanlar önem arz eder. Sosyal hizmet uzmanlarının bu konuda düzenleyeceği rapor hakimi bağlamasa da genellikle bu rapor doğrultusunda karar verildiği görülmektedir. Yani çocuğa daha iyi bir eğitim ve gelecek sağlayabilecek eş bir adım daha öne geçmiş olur.

 

5. 3 yıllık evliyim 2 yaşında oğlan çocuğum var. Eşim
ile geçinemiyoruz her gün kavga gürültü vs. Artık kendime hakim olamıyorum. Zaten borca battım param pulum da kalmadı babasının evine yeni döndü eşim. İlerde daha şiddetli kavgalarda kendime hakim olamamaktan korkuyorum. Aylık 2 binden fazla ödemem gereken borçlar var. Bu durumda boşanma sürecinde nafaka söz konusu mudur?

Onur / BALIKESİR

Onur Bey, nafaka, boşanma davası sürerken ya da boşanma davasının sona ermesinden sonra maddi olarak zorluğa düşecek olan kişiye bağlanan ve her ay ödenmesi gereken para olarak ifade edilebilir. Her nafaka türü için farklı şartlar gerekir. Boşanma sonrası ve boşanma davası sürerken alınabilecek 3 farklı nafaka türü (tedbir, iştirak ve yoksulluk nafakası) bulunmaktadır.

Şartları mevcut ise nafakaya hükmedilir ancak nafaka miktarının tayin ve takdiri bakımından, tarafların ekonomik ve sosyal durumları, ihtiyaçları, gelir ve giderleri gereği gibi araştırılmalıdır.

 

 

0 533 483 9313