Evi Terk Eden Kadın Eşinin Malından Pay Alır mı?

Selam, benim sorum şu: Boşanmalarda 7-8 yaşlarındaki kız çocuğunun babaya verilmesi olasılığı nedir? Ayrıca anne çalışmamakta ve baba evinde kalmaktadır. Diğer bir sorum da kadın evi terketmiş ve ailelerin barışma isteğiyle eve getirilmiş ama fazla zaman geçmemesine rağmen yine gitmişse ve erkek karısı gittikten sonra aldığı evden karısına pay vermek zorunda mıdır? Kadriye Ü.

Kadriye hanım, çocukların 11 yaşını bitirmelerine kadar boşanma halinde hangi ebeveyn yanında kalacakları kendilerine sorulmaz. Bu nedenle mahkeme, boşanma davası açılınca, her iki taraf da velayeti istiyorsa sosyal hizmet uzmanlarını görevlendirerek çocuğun velayetinin hangi tarafa bırakılacağının daha iyi olacağını araştırır. Velayetin verileceği taraf seçilirken çocuğun üstün yararı ilkesi önceliklidir. Annenin çalışmaması ve baba evinde kalması benim düşünceme göre çocuğun anneye bırakılmasında olumlu bir noktadır. Zira çocukların anne tarafından geniş bir ailede bakılmasının çocuğun sosyal-psikolojik gelişimi için çok daha iyi olacağına inanıyorum.
İkinci sorunuza gelince: Eşler hakkında, mal ayrılığına karar verilinceye, boşanma davası açılıncaya kadar, eşin çalışmasıyla edindiği malvarlığının değerinin yarısı diğer eşe aittir. Terk eden eş de bu hakkını kaybetmez.

Odam Kamerayla İzleniyor 

Merhabalar, bir fabrikada kalite bölümünde çalışmaktayım. Üst amirlerim tarafından bana  sürekli bir baskı yapılıyor. İşten bezdirme yoluna gidilip tazminatsız işten çıkarılmaya çalışılmaktayım. En son olarak fabrikada bir çok oda olmasına rağmen sadece benim odama kamera kondu ve 24 saat odam izlenmekte. Bu beni psikolojik olarak baskı altında hissettiriyor. Bu sebeple tazminat alıp çıkmam mümkün mü? Emre D.

Emre bey, odanıza kamera konulması işle ilgili zorunlu bir tedbir olabilir. Bunun böyle olmadığı durumlarda ise bezdirme dediğimiz mobbingden söz edebiliriz. Size mobbing uygulanıyorsa, iş akdinizi haklı sebeple feshedebileceğiniz gibi mobbing uygulayan kişilere karşı da manevi tazminat davası açma hakkınız bulunmaktadır.

Ev İşi Yapmayan Kadın Kusurlu mudur?  

Yasin bey iyi günler. Ankara’da görülen bir davada kadının ev işi vazifelerini yapmadığı anlaşılınca kadın erkeğe tazminat ve nafaka ödemeye mahkum edilmiş. Eşim bana boşanma davası açtı. Ancak benim sıkıntım ev işlerini yapmaması sebebiyleydi. Hatta barışmak için erkekliğimi unutmamı, sadece yemek ve çamaşır, temizlik işlerini yapmamı şart koşuyor. Bunu şahitlerle ispatlayabilirim. Boşanma halinde hakim lehime karar verir mi, Ankara’daki olay emsal gösterilebilir mi? Erdoğan A. 

Erdoğan bey, geçtiğimiz hafta Nurettin Kurt’un haberine konu olan davayı okuduğunuzu tahmin ediyorum. İlk önce belirtmek gerekir ki 2002 yılında Medeni Kanun’da yapılan değişiklikle kadın ve erkeğin eşit olduğu kabul edilmiştir. Bu nedenle kadının, ev işlerini yapma erkeğin ise çalışarak bakma zorunluluğu yoktur. Eşlerin evin geçimine kendi gelirleri oranında katkıda bulunma yükümlülükleri vardır.

Bununla birlikte çalışmayan bir eşin evin idaresini sağlaması, örf-adet ve geleneklerimize uygun bir durumdur. Bunun dışında bir kadının ev işini yapmadığı için boşanma davasında kusurlu sayılmasını kanuna uygun bulmuyorum.

Öte yandan bir davanın diğer bir davaya emsal olabilmesi için Yargıtay incelemesinden geçmesi gerekir. Boşanma davalarında ise emsal konusuna biraz daha ihtiyatlı yaklaşırız, çünkü hiçbir davanın diğerine birebir örtüşmediğini düşünürüz.

Sizin durumunuza gelince: eşinizin barışmak için koştuğu şartların, halinize uygun olmadığını ve gerçekten bir barışma iradesini içermediğini düşünüyorum. Böyle bir beyan bana samimi gelmedi. Hakim barışma iradesini samimi bulursa açılmış boşanma davasını reddedebilir.

2. Eş Ölünce İlk Eşten Nafaka İstenebilir mi?

20 yıllık eşinden ayrılmış ve 2. eşinden ayrılıp nafaka alan dul bayan, nafaka aldığı 2. eşi ölünce ilk eşinden yeniden nafaka alabilir mi? Ayrıca babası ölünce ikisini birden alabilir mi? Ayşe C. 

Ayşe hanım, ilk eşin nafaka yükümlülüğü, eşi yeniden evlenince, yoksulluktan kurtulunca yahut bir başkasıyla evli gibi yaşamaya başlayınca sona erer. Siz ikinci kez evlenince bu nedenle ilk eşinizin nafaka yükümlülüğü sona ermiş. İkinci eşinizin ölmesi halinde ilk eşinizden yeniden nafaka alamazsınız. Babanızdan aylık alabilmek için SGK’ya başvurun, şartları varsa yetim aylığı bağlanabilir.

1 thought on “Evi Terk Eden Kadın Eşinin Malından Pay Alır mı?”

  1. HAKKI ŞENGEL

    MERHABA KOLAY GELSİN.
    EŞİM 1 HAFTA ÖNCE BENİM RIZAM OLMADAN 3 YAŞINDAKİ KIZIMI DA ALIP EVİ TERK EDEREK BABA EVİNE GİTTİ. SONRAKİ GÜN ALMAK İÇİN GİTTİĞİMDE BANA ORADA YAŞAMAK İSTEMEDİĞİNİ ŞART SUNDU BEN DE KABUL ETMEDİM. GİDİŞİNDEN 1 HAFTA SONRA MAHKEMEDEN EVİNE DÖN İHTARI ÇEKTİRDİM. İLERİ DE BANA TAZMİNAT DAVASI , NAFAKA VB. DAVA AÇACAĞINI SÖYLÜYOR. ÇOCUĞUMU DA GÖSTERMİYOR. MAHKEME YOLUYLA GÖREBİLİRSİN DİYOR. BEN DE NE GİBİ HAK TALEP EDEBİLİR. BENİM ÜSTÜME HİÇBİRŞEY YOK. MAAŞIMDAN KREDİ ÖDEDİKTEN SONRA KALAN 1000 LİRA PARA VAR. BUNUN DA ZATEN YARISI KİRAYA VE YAKITA GİDİYOR. BUNDAN 2 SENE ÖNCE TARTIŞMA YAŞADIK.KENDİSİ KAN SULANDIRICI İLAÇ KULLANDIĞINDAN VE BEYAZ TENLİ OLDUĞUNDAN DOKUNDUĞUM YER MORARIYOR. O ZAMAN Kİ KAVGAMIZ DA KENDİMİ SAVUNMAK İÇİN KOLLARINI TUTTUM TABİ MORARMALAR OLDU. KENDİSİ DE O GÜN BUNUN FOTOĞRAFLARINI ÇEKMİŞ ŞİMDİ BANA KARŞI KULLANACAĞI SÖYLEDİ. KENDİM ONA DAVA AÇMADIM AÇMAYACAĞIM DA.BENDEN NE GİBİ HAK ALABİLİR. YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.

Yorum bırakın