İki Evi Olan Kadın Nafaka Alabilir mi?

Eşimin varlıklı, benim de emekli maaşım ve evim var. Boşandığımda evlilik sözleşmesi olmasına rağmen nafaka alabilir miyim? Türkan O.  

Boşanmadan sonra eşe, diğer eşin verdiği nafakanın adı yoksulluk nafakasıdır. Bu nafakanın mahkeme tarafından eşe bağlanması için, eşin boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olması gerekir. Sizin durumunuzda nafaka alamayacak olmanızın sebebi evlilik sözleşmesi değil, iki evinizin olması nedeniyle yoksulluğa düşmeyecek olmanız.

Boşanacağım, Eşimin Adresi Yok  

Eşimden boşanmak istiyorum ama eşim aranıyor ve ikametgah adresi yok. Ayrıcı şu an Alanya 2. ağır cezada yargılanıyor. Nasıl boşanabilirim? Nurcan O.  

Nurcan Hanım, eşinizin ikametgah adresinin olmaması boşanmanıza engel değil. Boşanma davasını açtıktan sonra eşinizin Mernis’te kayıtlı adresine tebligat gönderebilirsiniz, Mernis’te de adresi yoksa ilanen tebligat yapılarak dava dilekçesinin eşinize tebliğ edilmiş sayılmasına karar verilir. Boşanma davasında, ağır ceza mahkemesinde yargılanmasına neden olan suçunu da kanıt olarak kullanabilirsiniz.

Duruşma Gününü Nasıl Öğrenebilirim  

Anlaşmalı boşanma davası açtım, tensip zaptı geldi. Anlamadığım 1.maddede davacının delil listesini sunmasıyla ilgili ihtar var. Ben davacı olarak delil listesi sunmak zorunda mıyım? yoksa bu usulen yapılan bir işlem mi? Cevap vermezsem duruşma günü adresimize bildirilir mi? Ahu L. 

Ahu hanım, anlaşmalı boşanma davalarında tensip zaptının gönderilmiş olması usulen yapılan bir işlemdir. Eğer her iki taraf da duruşmaya çıkıp hakim önünde anlaşmalı olarak boşanmayı ve diğer şartları kabul ettikleri beyan ederlerse ayrıca delil bildirmelerine gerek yoktur. Duruşma gününü e-devlet üzerinden takip etmenizde veya mahkeme kaleminden sormanızda yarar görüyorum.

Taahhütten Sonra Haciz Olur mu?  

Mobilya imalatı yapıyoruz. Müşterimden bir çek aldım ve malzemeciye verdim. Çek ödenmedi, icraya geldiler. Mağazadaki koltuk takımlarını yazdılar ve çek sahibinin oğlu taahhütte bulundu. Ben kesinlikle bulunmadım. Kanunen tekrar icraya gelirler mi?  Musa K.  

Musa bey, çek sahibinin oğlunun taahhütte bulunması alacaklının bu taahhüdü kabul etmesiyle geçerli olur. Alcaklının bu taahhüdü kabul etmesi ise borcun ödeme şeklinde anlaştıkları anlamına gelir. Bu nedenle alacaklı, taahhüdü kabul ettikten sonra aynı borç için yeniden hacze gelemez. Bu taahhüt süresince zamanaşımı süreleri de işlemez.

Kiracımı Tahliye Ettirebilir miyim?  

Sağlığım nedeniyle Gazi Hastanesine yakın olduğu için Ankara Bahçelievler’deki kiracımı tahliye ettirmek ve kendim oturmak istiyorum. Kalp,kanser ve böbrek hastasıyım. Tahliye istemim gerçekleşir mi? Mehmet U.  

Borçlar Kanunu 350. Maddeye göre , kiraya veren, kira sözleşmesini; kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.

Tahliye isteminizi sürelere ve diğer şekil şartlarına uyarak yapmanızda sakınca yoktur.

Yorum bırakın