Av.Yasin GİRGİN
Av.Yasin GİRGİN (Tüm Yazıları Okuyun)
- Sürücü Alkollü Olsa Bile Sigorta Hasarı Karşılamalıdır - 20/04/2018
- Ortaklığın Giderilmesi Davası Nedir? - 20/04/2018
- Velayet Hakkının Kaldırılması Şartları - 17/04/2018
Boşanma davaları söz konusu olduğunda cevabı en çok merak edilen sorulardan biri de çocukların mahkemede dinlenip dinlenmeyeceği, hangi ebeveynde kalmayı seçip seçemeyecekleri, bu konuda görüşlerinin alıp alınmayacağıdır.
Velayet davaları, kamu düzenine ilişkin davalar. Yani bu davalarda hakimin re’sen (kendiliğinden) araştırma görevi bulunuyor.
Çocukların velayetine boşanma davası ile birlikte karar verilir. Bununla birlikte boşanma davasında karar verildikten sonra da her zaman açılabilir.
Bunun anlamı, mahkemenin verdiği velayete dair kararın kesin hüküm anlamı taşımadığı ve her zaman değiştirilmesinin mümkün olduğu.
Peki kaç yaşındaki çocuk mahkemede dinlenilir?
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin 12, Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesinin 3. ve 6. maddeleri uyarınca idrak çağındaki (8 yaş ve üzeri yaşındaki) çocuğun mahkemede dinlenilmesi gereklidir.
Taraflar dava açarken, çocuğun dinlenilmesini delil olarak göstermemiş olsalar dahi, hakim velayet davasının kamusal yönünü gözeterek çocuğu kendisi mahkemeye çağırabilir, çocuğun düşüncelerine ve açıklamalarına da değer verilip, gerektiğinde uzmanlardan da yararlanarak dosya hakkında karar verir.