Nafaka Alacağında Zamanaşımı Süresi

Nafaka alacağında zamanaşımı süresinin uygulaması görüldüğü kadarıyla çok kafa karıştırıyor. Hem avukatlar hem de vatandaşlar, bir mahkeme kararının 10 yıl süresi olduğunu düşünerek zamanaşımını mahkeme kararının verildiği tarihten itibaren başlatıyorlar.

Örneğin 2004 yılında verilen bir boşanma kararı çeşitli nedenlerle 2015 yılına kadar icraya konu edilmemiş olabiliyor. Bu durumda ilamların (mahkeme kararlarının) 10 yıllık zamanaşımı süresine tabi olması nedeniyle birmiş nafaka borçlarının da zamanaşımına uğradığı düşünülüyor.

Gerçekten de 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun  156/2maddesine göre:

“Borç bir senetle ikrar edilmiş veya bir mahkeme ya da hakem kararına bağlanmış ise, yeni süre her zaman on yıldır.”

Ancak nafakaya ilişkin ilamlar, bir borcun veya bir hakkın varlığını belirten ilamlar gibi olmayıp, nafaka alacağı zaman geçtikçe borçlu zimmetinde tahakkuk edeceğinden, takip gününden geriye doğru on yıldan önce işlemiş olan nafaka alacağının zamanaşımına uğradığının kabulü gerekir.

Buna göre 2015 yılında icraya konulmuş olan nafaka alacağına dair icra takibinde 2005 yılından önceki döneme ilişkin nafakalar zamanaşımına uğrar.

2 thoughts on “Nafaka Alacağında Zamanaşımı Süresi”

  1. Mustafa Hakan Fildağlı

    2006 Boşandım. 2008 yılında mahkeme bitti. 750 tl. nafaka + 70.000 tl. birikmiş nafaka ve tazminata mahkum oldum. şu an 750 tl. nafaka ve kalan emekli maaşımdan 1/4 birikmiş borç kesiliyor.
    bu birikmiş nafaka + tazminat borcum zaman aşımına girer mi.

    Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Eğer zaman aşımı için dava açmam gerekir ise, açmak isterim.

Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313