Nafaka Davası

Nafaka davası iştirak ve yoksulluk nafakasının artırımı talebine ilişkindir. Durumun değişmesi halinde hakim, istem üzerine nafaka miktarını yeniden belirler; artırılmasına, azaltılmasına yahut kaldırılmasına karar verilir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 327/1. maddesinde; çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderlerin anne ve baba tarafından karşılanacağı hükme bağlanmıştır.

Aynı yasanın 328/1. maddesi hükmü gereğince ana ve babanın bakım borcu, çocuğun reşit olmasına kadar devam eder. Küçüğe fiilen bakan ana veya baba, diğerine karşı çocuk adına nafaka davası açabilir. ( TMK. nun 329/1. maddesi )

Nafaka miktarı, çocuğun ihtiyaçları ile ana ve babanın hayat koşulları ve ödeme güçleri dikkate alınarak belirlenir. Nafaka miktarının belirlenmesinde çocuğun giderleri de gözönünde bulundurulur. ( TMK. nun 330/1. maddesi )

TMK.’nın 331.maddesine göre; durumun değişmesi halinde hakim, istem üzerine nafaka miktarını yeniden belirler.

Tüm bu maddeler doğrultusunda; mahkemece, iştirak nafakası artırım oranı belirlenirken; tarafların sosyal ve ekonomik durumları, çocuğun yaşı, eğitimi ve ihtiyaçları gözönünde bulundurulmalıdır.

Tarafların sosyal ve ekonomik durumları, nafakanın niteliği, günün ekonomik koşulları, müşterek çocukların yaşı ve ihtiyaçları, iştirak nafakasına hükmedilen tarih ile bu davanın açıldığı tarih arasındaki süre nazara alınarak mahkemece takdir edilen iştirak nafakası, nafaka borçlusunun tespit edilen geliri ile orantılı olacak şekilde Türk Medeni Kanunu’nun 4.maddesindeki hakkaniyet ilkesine göre uygun olarak hükmedilmesi gerekir.

 

 

Yorum bırakın