Nafaka istemezsem daha mı çabuk boşanırım?

10 yıllık evliyim. Biri 9 yaşında diğeri 4 yaşında iki kızımız var. Eşimle anlaşamıyorum. Evliliğimizde ne sevgi ne saygı kalmadı. Her tartışmamızda aşağılayıcı hakaretler, kişiliğimi, onurumu, gururumu incitici, zedeleyici ithamlarda bulunuyor. Bazı özel mevzularda “bir kadın sen misin” deyip can yakıcı şeyler söylüyor. Bunlar çok ufak şeyler gibi görülebilir, ama 10 yıldır yaşamak çok yıpratıcı. Artık kendime saygımı yitirdim, tüm tartışmalara çocuklar şahit oluyor. Haftanın en az 3 akşamı içmeye gidiyor ve eve gelmeyeceğim diyor. Sabaha karşı hatta sabah 7’de eve geliyor. Ben hep çocuklarımla bir başımayım. Ona ihtiyacımız olduğu hiçbir zaman yanımızda olmadı. Ayrılmak, boşanmak istiyorum, üniversite mezunuyum ama çalışmıyorum. Değil nafaka, bir çöp bile istemiyorum, sadece çocuklarımı istiyorum. Bu boşanma süresini kısaltır mı? Süreyya Ö.

Genelde kadınlar, yıpratıcı bir evliliği bitirmek için sonrasını düşünmeden hareket ederek haklarından vazgeçip boşanmayı düşünebiliyorlar. Anlaşmalı boşanma davaları, çekişmeli boşanma davalarından oldukça kısa sürüyor, ancak boşanmanın gerçekleşmesinden ve aradan zaman geçip duygusal davranışlar yerini pişmanlığa bırakabiliyor.

Bu nedenle iki çocuğunuzun olduğunu, halen çalışmadığınızı göz önüne alarak eşinizin nafaka ve benzeri yardımları yapması halinde boşanmanızın daha doğru olacağını düşünüyorum.

Öte yandan çocukların velayetlerine, hangi ebeveynde kalmaları daha uygun olacaksa o şekilde değerlendirme yapılarak karar verilir. Çekişmeli bir boşanma söz konusu olsa, eşinizin alkol sorunları, düzensiz hayatı yanında halen sizin tarafınızdan bakılan çocuklar büyük ihtimalle size bırakılacaktır.

Nafaka ya da tazminat isteyip istememeniz çekişmeli boşanma davasının süresinde etkili değildir.

Gelirim yok, velayeti alabilir miyim?

2010 senesinde evlendik. 2012 doğumlu oğlumuz var. Eşim bugüne kadar pek çok kere şiddet uyguladı, şu anda evden uzaklaştırma kararı da var. Fakat ben anlaşmalı boşanma davası açmak istiyorum. Çünkü şiddet gerekçe gösterildiği zaman çok uzuyormuş ve şahit gerekliymiş ama ben şahit bulamıyorum. Ben çocuğumun velayeti ile nafaka almak istiyorum, bunu nasıl yapabilirim. Eşim hem gazete dağıtıcılığı yapıyor, hem de ek işe gidiyor, toplamda aylık 2bin 500 Liraya yakın para kazanıyor. Ben şuan çalışmıyorum, bu durum çocuğumu almama engel teşkil eder mi? Ayşegül S.

Şiddet gerekçe gösterildiğinde boşanma davasının uzaması söz konusu değildir, ancak genel olarak boşanma davalarında tanıklar önemli bir rol oynar. Boşanma davasında, olaylar genellikle belgeye dayanmaz, bu nedenle bir olayı iddia eden, ispatı için tanık deliline başvurur.

Velayetin hangi ana-babaya bırakılacağı konusunda, gelir sahibi olup olmama çok önemli bir rol oynamaz. Velayete, ebeveynlerden hangisinin geliri olduğuna değil, çocuklara hangisinin daha iyi bakacağına göre karar verilir.

Ortak velayet mümkün mü?

Eşimle boşanacağız. Biri 7 diğeri 9 yaşında olmak üzere iki kızımız var. Her ikimizde çocukların velayetini istiyoruz. Ben ortak velayet düşünüyorum, olabilir mi? Yeşim Y.

Yeşim hanım, henüz ortak velayet kanunlarımıza girmedi. Ancak fiili olarak çocuklarla ilgili konularda velayet bırakılmayan ebeveynle ortaklaşa karar verildiğini görüyoruz. Çocukların iyiliği için karşılıklı iyi niyet kuralları çerçevesinde hareket edebilirsiniz.

Ankara’da dava açabilir miyim?

Zonguldak Ereğli’de ikamet ediyorum, nüfus kaydımız orada. 3 aylık çocuğumuz var. Eşimden hem bana hem de çocuğuma karşı şiddet gördüğüm için Ankara’ya ailemin yanına geldim. Boşanma davası açacağım, Ankara’da açabiliyor muyum? Gülcan S.

Boşanma davaları, davacının ikametgahında, davalının ikametgahında ve eşlerin son olarak 6 ay boyunca oturduğu yerde açılabilir. Kanunda böyle yazmasıyla birlikte Yargıtay’a göre, eşin şiddeti nedeniyle ailesinin yanına sığınan kadınların bu yerde de dava açabileceği belirlenmiştir. Bu nedenle boşanma davasını ailenizin ikametgahı olan Ankara’da açabileceğiniz görüşündeyim.

Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313