Nafakadan Nasıl Kurtulurum?

AdsızEş, çocuk ya da yakın akrabalar için mahkeme tarafından hükmedilen ödemeye “nafaka” adı veriliyor. Nafakayla ilgili gelen soruları bir arada değerlendirince aslında halk arasında bir çok bilinmeyen ya da yanlış bilinen noktaların olduğunu gördük. Bu hafta sizlerden gelen sorulardan yoksulluk (eş için) bağlanan nafakaları ele aldık.

SORU : Yasin bey merhaba, iki yıl önce boşandık. Hakim, eşime aylık 300,00 TL nafaka bağlamıştı. Bu nafakayı ne zamana kadar ödeyeceğim? İki yıldır nafaka maaşımdan kesiliyor, kaç yaşına kadar ödeyeceğim? Bu nafakadan nasıl kurtulurum? Mithat A.
CEVAP : Mithat Bey, hakim eşinize yoksulluk nafakası adını verdiğimiz nafakadan bağlamış. Yani hakim demiş ki, “bu kadının bir yerden geliri yok, bir malı mülkü yok, boşanmadan sonra bu kadın yoksulluğa düşer, buna kocası aylık maaş gibi bir para ödesin”
Nafakadan nasıl kurtulacağınız konusuna gelince. Bunun için sizden nafaka alan eski eşinizin kendisini yoksulluktan kurtaracak bir işe girmesi gerekiyor. Eğer bir işe girip çalışmaya başlarsa nafaka ödeme yükümünüz sona erer.
İkinci olarak, eski eşiniz yeniden evlenirse de nafaka borcunuz kalmaz. Bununla birlikte, eski eşiniz biriyle evlenmeden fiilen evli gibi yaşamaya başlamışsa da nafaka ödemek zorunda değilsiniz; yine çalışamayacak duruma düştüyseniz de nafaka yükümünüz kaldırılabilir. Son olarak taraflardan birinin ölmesi de nafaka borcunu sona erdirir. Hemen belirtelim, nafaka borcunuz otomatikman sona ermez, kaldırılması ya da azaltılması için dava açmanız gerekiyor.

SORU : Yaklaşık 6 yıllık evlilikten sonra boşanmaya karar verdik, davamız şu anda görülüyor. Mahkeme, bana tedbir nafakası bağladı. Karşı taraf ödemezse ne yapabilirim? Nafaka ödenmezse cezası varmış, doğru mu? Nazan S.
CEVAP : Nazan Hanım, boşanma davası süresince mahkeme tarafından sizin için takdir edilen tedbir nafakasını alamazsanız yapmanız gereken işlemler şunlar: Öncelikle tedbir nafakası verilen duruşma tutanağının bir onaylı örneğini alacaksınız, bununla icra dairesine gidip ilamsız icra takibi başlatacaksınız. Takip kesinleşince eşinizin maaşı vs. üzerine haciz konmasını isteyeceksiniz. Yine ödenmezse icra hâkimliğine bir dilekçe yazıp nafakanın ödenmemesi nedeniyle şikayette bulunabilirsiniz. Nafaka ödememenin 3 aya kadar hapis cezası vardır.

SORU: Yasin bey, sizi her hafta takip ediyorum. Çok güzel bilgilendirici yazılar yazıyorsunuz. Benim merak ettiğim şey şu: Ben çok kısa bir evlilik yaptım, evliliğim sadece 7 ay sürdü. Ortak çocuğumuz da yok. Karşı tarafa, hakim nafaka bağladı, 4 yıldır bu nafakayı ödüyorum. 7 aylık evliliğe ömür boyu nafaka mı ödeyeceğim, bu adalet midir? Hikmet R.
CEVAP: Hikmet Bey, kısaca açıklamaya çalışayım: Boşanma ile eski eşiniz ile aranızdaki tüm hukuki durum sona ermez. Örneğin eski eşinizin kardeşi ile evlenme yasağınız vardır. Nafaka da buna benzer bir kural. Bu kurallar insanları cezalandırmak için değil, toplumda huzuru, mutluluğu sağlamak için düşünülür. Olaya bir de diğer açıdan bakalım, örneğin bulunduğunuz bölgenin sosyolojik şartlarına göre, eşiniz “dul” addedilerek yeniden evlenme şansı azalmış olabilir; sizinle yaptığı evlilik nedeniyle yeniden istediği gibi bir yuva kuramayacak duruma düşmüş olabilir. Sizinkine benzer şikayetleri daha önce de çokça aldım, ancak nafakanın süresiz olmasının pek de adaletsiz bir kural olduğunu düşünmüyorum, tabi bu hakkı kötüye kullananlar olabileceğini göz ardı etmemek de gerekir.

SORU : Yasin bey, ben Hukuk Fakültesi öğrencisiyim, hakimin nafaka miktarını neye göre belirlediğini merak ediyorum. Saygılarımla, Elif Ç.
CEVAP : Bu konuda hakime geniş bir takdir yetkisi tanınmış. Yani bunun kesin bir kuralı yok. Örneğin maaşın yarısını geçmez vb. gibi. Nafaka tayin edilirken hakim, tarafların gelirine, yaşadıkları sosyal çevreye, eğitim düzeylerine ve giderlerine bakar. Nafaka miktarı bu nedenle şehirden şehre, hatta ilçeden ilçeye değişir. Örneğin Ankara Merkez Adliyesi’ndeki nafaka miktarları Ankara Sincan Adliyesi’ndeki hakimlerin verdiğinden yüksektir. Nafakanın belli bir alt-üst sınırı yoktur.

SORU: Ben eşimden boşanmak istemiyorum ama eşim eve yeterince bakmıyor. Ne yapabilirim? Saliha A.
CEVAP : Nafaka almak için boşanma davası açmanız şart değil. Boşanma davası açmadan da nafaka davası açabilirsiniz, hatta Aile Mahkemesi’ne başvurarak eşinizin maaş kartına el koydurabilirsiniz.

* Hürriyet Ankara 23.5.2013 tarihli yazımdan

9 thoughts on “Nafakadan Nasıl Kurtulurum?”

  1. Muammer Konaşoğlu

    İyi akşamlar yasin bey eşimden 3 yıl önce boşandım çocuk nafakası ödüyorum tüberküloz hastası olduğum için işi bırakmak zorunda kalmıştım son günlerde nafakayı ödeyemez oldum eski eşim beni mahkemeye vermeyle tehdit ediyor ne yapabilirim nasıl kurtulabilirim bana bir yol gösterirseniz çok memnun olurum

  2. Yasin bey merhaba ,
    4 yıl önce eşimden anlaşmalı boşandım .12 yaşında bir oğlum var. Çocuğumun eğitim masraflarını ben ödüyorum.Aylık da 3325 tl nafaka çocuğum için ödüyorum. MAAŞ’ımın %65 ni (nafaka+ eğitime ) veriyorum.
    Ayrıldığım eşim nafakaya %10 zam yapmak istiyor?.Ben bankalardan krediler çekerek hayatımı idame ediyorum.
    Bu konuda benim anlaşmalı boşanmada belirtilen nafaka miktarını AZALTMA hakkım olamaz mı?.Oğlum yaklaşık olarak ayın 15 gününde benimle her haftasonu Cuma -Pazartesi KESİN benimle kalıyor.Ayrıldığım eşim bu konuda esnemiyor.Gerekirse oğlum için her şey yaparımçOğlumla diyalog ve iletişimimizde en ufak bir sorun yoktur. Yardımcı olursanız ve yol gösterirseniz çok sevinirm. Saygılarımla.

  3. Sayin a.v yasin girgin bey ben 2010 yilinda evlendim ve bu evlilik 3 ay sürdü esimle bosandik ve 150 tl nafaka arti tazminat cezasi verildi peki sayin yasin bey bu eski esim kacak sigortasiz çalisiyo benim bu şahısa nafaka ve tazminat ödemem hakmi ve bu şahıs şuanda nişanli ve maddi durumlarida gayet iyi evde 5 kisi yasiyolar hepside çakişiyo şuanda arti benim tüm taki setimi götürdüler ve hariçten babamin kendi evinde anneme ait ziynetleride çalarak kendi babasinin evine kaçti ve birdaha geri dönmedi ve bosandik kendine ait olmayan taki lari hakim ona mihir bedeli saydi ve tazminat arti nafaka baglandi ben buna ne yapmam lazim 8 yildir ödeme yapiyorum bana kesilen tazminatida ödüyorum ama hiç yerinden eksilmiyo baro avukati eski eşimin avukati devlet avukat vermis bunlara peki sayin yasin bey bunlar benden aldigi parayi icraya işletmemis hic birisini benim elimde ödedigime karşilik makbuz var peki bu baro avukati kalem oynatmiş olabilirmi dava açsam kazanma şansim varmi bu nafaka ve tazminattan kirtulmak istiyotum simdiden cvp veren herkese cok tesekkur ederim saygilar

  4. merhaba yasin bey abimin boşanma davası vardı. 2 kız çocukları vardı boşamaları kararlaştırıldı ve nafaka bağlandı boşanmış eşine çocuklarla birlikte toplam ayda 450tl ye kesinleşti abimde hiç çalışmıyor ve bu durumdan dolayıda pisokolojisi bozuldu ne yapacağı bilmiyor nafaka verme gibi bir gücüde yok nafaka iptali için ne yapmak lazım. saygılar

  5. merhaba yasin bey benim boşanma davası vardı. 2 kız çocukları vardı boşamaları kararlaştırıldı ve nafaka bağlandı boşanmış eşine çocuklarla birlikte toplam ayda 450tl ye kesinleşti abimde hiç çalışmıyor ve bu durumdan dolayıda pisokolojisi bozuldu ne yapacağı bilmiyor nafaka verme gibi bir gücüde yok nafaka iptali için ne yapmak lazım.

  6. Merhaba,
    Öncelikle bizleri bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler.
    Benim sorum eşimden ayrılırken bana ve çocuğuma bir miktar nafaka bağlandı ayrıca 10,000 maddi tazminat verildi fakat kendisi bunların ödemesini yapmadı ve ben icraya verdim kendisi kredi çektiği için sadece nafaka için maaşına icra konuldu. Ben şimdi evlilik kararı aldım nafakanın artık iptal olacağını biliyorum fakat nafaka yerine benim tazminat paramı yatıracak mı bu tazminatın zaman aşımı gibi bir şey söz konusu mu tazminat ve nafakayı aynı anda icraya vermiştik şimdiden teşekkürler

  7. Merhaba yasin bey
    Benim sorun şu ben 30 milyar tazminat kaybettim ve suan562 tl nafaka ödüyorum 1400 lira maaş alıyorum eski esim sigortalı ise girdi icra dan komple dusurebilirmiyim acaba

  8. hasan birgül

    Merhaba Yasin Bey:
    Benim bir sorum vardı size 2009 yılında rentacar aracı ile karşı tarafın dalak kaybı ile sonuçlanan bir kazam oldu ve mahkeme beni suçlu buldu daha sonra tazminat davası acıp kazandılar hem bana hemde sigortaya olmak üzere ve sigortadan temin edilmiş ve diğeride 53 bin tl değerinde bana ve rentacar sahibine icra acılmış şimdi sigortadan temin ettiği için ben bunu ödemek istemiyorum bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz ne yapmam gerekiyor

  9. Dilara Akkaya

    Merhaba Yasin Bey,
    Ben babam için size bir soru sormak istiyorum. Babam ilk eşinden 30 yil önce boşandi ve 30 yil önce 2. Eşi yani annemle evlendi. Eski eşinden 2 kız çocuğu var ikiside evli çocukları var. Babamın eski eşi evlenmedi. Babasından kalan evde yalnız yaşıyor. Şimdi 2 ay evvel eski eşi yoksulluk nafakası için babama dava açmış. 30 yil sonra bu nafakayı alabilir mi? Babam orta halli bir emekli, kredi borcundan dolayi dogru dürüst maaş bile almıyor. Biz bu nafakayı odemek istemiyoruz.sizce ne yapmamız gerek. Sevgiler, iyi çalışmalar. .

Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313