Nafakanın Artırılması

Nafakanın Artırılması

nafakanın artırılmasıTürk Medeni Kanunu’nun 331. maddesi hükmüne göre, durumun değişmesi halinde hakim, talep üzerine nafaka miktarını yeniden belirler veya nafakayı kaldırır. İrat şeklinde ödenmesine karar verilen (dönemsel olarak ödenen) yoksulluk nafakasının hükmedildiği zamanki koşulların önemli ölçüde değişmiş olması halinde nafakanın artırılmasına karar verilebilir. Yoksulluk nafakasının artırılması talebinin kabul edilebilmesi için öncelikle nafakanın artırılmasını isteyen eşin yoksulluğunun da devam ediyor olması gerekir. Bu şarta örnek olarak emekli maaşı alan, asgari ücretle çalışan eşin yoksul olduğu kabul edilmektedir. Emekli maaşı ve asgari ücret miktarında elde edilen gelir, yoksulluk nafakasının verilmesine engel değildir. Öte yandan yoksulluk nafakasının artırılması talebinin kabul edilmesi için davalının gelirinin de artmış olması gerekir. Uygulamada çoğunlukla bilinenin aksine yoksulluk nafakasının miktarının değiştirilmesi için belirli bir sürenin geçmiş olması gerekmemektedir. Nafanın artırılması davası koşulları varsa her zaman açılabilir.

Yoksulluk nafakasının artırılması dava edilmişken, diğer (eski) eş de nafakanın kaldırılmasını istemişse artırma davasına bakan hakim kaldırma davasının sonucunu beklemelidir.

Anlaşmalı boşanma davası ile kararlaştırılan nafaka da, anlaşmanın oluştuğu günle dava günü arasında geçen kısa sayılabilecek süre içinde oluşan şartları tarafların öngöremeyeceği şekilde değişmişse tarafların artık anlaşmalı boşanma şartları ile bağlı tutulamayacağını düşünmekteyim. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi de bu görüşte olmakla birlikte Yargıtay 2. Hukuk Dairesi aksi yönde düşünceye sahiptir.

Nafakanın artırılması (değişikliği) için açılan davada artık nafaka alacaklısının boşanmaya neden olan olaylardaki kusuru incelenmez.

Yorum bırakın