Nişanın haksız bozulması nedeniyle maddi tazminat

4721 sayılı Türk Medeni Kanun Madde 120’de konu şöyle düzenlenmiştir:

“Nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu veya nişan taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde; kusuru olan taraf, diğerine dürüstlük kuralları çerçevesinde ve evlenme amacıyla yaptığı harcamalar ve katlandığı maddi fedakarlıklar karşılığında uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür. Aynı kural nişan giderleri hakkında da uygulanır.

Tazminat istemeye hakkı olan tarafın ana ve babası veya onlar gibi davranan kimseler de, aynı koşullar altında yaptıkları harcamalar için uygun bir tazminat isteyebilirler.” 

Nişanı haksız yere bozan ya da kusuru ile nişanın bozulmasına sebebiyet veren taraf, karşı tarafın evlenme amacı içinde yaptığı masraflara katlanmakla yükümlüdür. Bu menfi zararın tazmini kapsamında ele alınmalıdır; çünkü nişanlılık Borçlar Kanunu bağlamında bir sözleşme sayılamaz, müspet zarardan da bu nedenle bahsedilemez.

Anılan maddede bahsedilen tazminat isteme hakkı hem nişan aleyhine bozulan nişanlı için hem de üçüncü kişiler için tanınmıştır.

Nişanlıların Maddi Tazminat Hakkı

Tazminat ödemekle sorumlu tarafın hiçbir haklı sebebe dayanmadan nişanı bozan ya da nişanın bozulmasına kusuru ile sebep olan taraf olduğunu belirtmiştik. Ödenecek tazminat ise kusursuz olan nişanlının nişanlılığın geçerli olduğuna inanarak yaptığı masraflar ile evlenme amacıyla yaptığı masrafların tümüdür. Bakmamız gereken iki unsur ise bu masrafların nişanlılık dönemi içinde ve dürüstlük kuralı ile bağdaşacak şekilde yapılmasıdır.

Tazminat miktarı üzerinde taraflar uzlaşabiliyorsa bir sorun yoktur; fakat bu hususta uyuşmazlıklar varsa tazminat ödeyecek olan tarafa karşı bir tazminat davası açmak gereği doğar. Bu dava kusurlu davacıya açılabilirken yalnız ölümü halinde mirasçılarına yöneltilebilir. Davada hakim  kusuru tespit edecektir bunun derecesine göre istenen tazminatın altında da hüküm kurabilir.

Nişan Bozulması Nedeniyle 3. kişilerin Maddi Tazminat isteme Hakkı

Medeni Kanunu Md.120’de yalnızca kusursuz nişanlıya değil, onun ana babası ve ana babası gibi hareket eden kişilere de tazminat isteme hakkı tanınmıştır. Bu hakkın doğumu şartları da nişanlıya tanınan hakkın şartları gibidir. Nişanlı kusurlu olmalı, nişanlılığa-evliliğe güvenerek yapılan ve de dürüstlük kuralıyla bağdaşan bir masraf söz konusu olmalıdır.

Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313