Resmi Nikahsız Eşe Nafaka Bağlanır mı?

  • imam-nikahıYasin Bey yazılarınızı sürekli okuyoruz. Bizim sorunumuz çok büyük. Eşimle üç yıl kadar önce anlaşmalı olarak boşanmıştık. Boşanmadan sonra rahmetli babamdan bana maaş bağlandı. Bundan 15 gün kadar önce aldığım tüm maaşları faiziyle iade etmem için yazı göndermişler. Ne yapmalıyım? Nevin T.

 Bazı kişiler SGK’dan haksız yere aylık alabilmek amacıyla eşlerinden anlaşmalı şekilde boşanabiliyorlar. Boşanmadan sonra da aynı evi paylaşmaya devam eden bu kişileri SGK takip ederek bağladığı tüm aylık nedeniyle yaptığı ödemeleri geri istiyor. SGK kişileri buna zorlamak için Savcılığa da başvurarak ceza davası açıyor. Genellikle karşılaştığımız olaylarda ceza davasının korkutucu etkisiyle elindekini satarak borcu ödemeye çalışıyor insanlar. Haksız yere aylık alanlar için bir diyeceğimiz yok tabi ancak SGK böyle bir ayrım yapmadan anlaşmalı boşanmış herkesi savcılığa şikayet edince bir çok emekli mağdur oluyor. Sizin durumunuzda yapılacak şey şu eğer boşanmanız gerçek ise ceza davasının açılması sizi korkutasın. Mahkeme sizi ve tanıklarınızı dinleyecek ve doğru bir karara varacaktır. Yargıtay’ın da sizin durumunuzda olanlar lehinde bir çok kararının olduğunu hemen belirteyim.

  • İki aylık hamileyim işverenim beni bu nedenle çıkartmak istiyor. İşyerinin muhasebecisiyle konuştum haklarımı vereceklermiş. Ancak ben işten ayrılmak istemiyorum. Kadınlar hamile kalınca işten çıkarılabilir mi? Ne yapabilirim? Gaye S.

 İş Yasası’na göre kadın işçi doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 haftada izinli sayılır. Bu sürede ücretini almaya devam eder. Yani sırf bir kadın işçi hamile kaldı diye onu işten çıkaramazsınız. Ancak şu da var Eğer işveren bir işçi ile herhangi bir nedenle çalışmak istemiyorsa iş sözleşmesini kanundan ve aralarındaki sözleşmeden doğan tüm haklarını vererek sona erdirme hakkına sahip.

 

  • Ben bir inşaat şirketinin yurtdışındaki şantiyesinde çalışıyordum. Yerel halkla epey bir sorun yaşadık. Birkaç defa şantiyemiz basıldı. Bir tane iş makinası yakıldı. Bu baskınlardan bir tanesinde kafama taş fırlattılar Kafama dört dikiş atıldı. Bu şartlarda işe devam edemeyeceğim için iki hafta önce döndüm. Şirketle konuştum sen kendin istifa ettin hiçbir hakkın yok diyorlar. Ne yapmalıyım? Ahmet F.

 Öncelikle geçmiş olsun. Sizinkine benzer durumlar maalesef yurtdışında çalışan vatandaşlarımızın başına gelebiliyor. Öncelikle şunu söyleyeyim işyerinde güvenli ve huzurlu bir ortamın sağlanması tamamen işverenin sorumluluğunda. İşveren bu sorumluluğunu yerine getirmiyorsa işçinin sözleşmesini feshetme hakkı doğuyor. Mahkemeye başvurursanız kıdem ihbar vb. tüm özlük haklarınızı alabilirsiniz. İş Kanunu’ndan doğan özlük haklarınız yanında fiziki olarak zarar görmeniz nedeniyle manevi tazminat da talep edebileceğiniz fikrindeyim.

  • Şu an birlikte yaşadığım insanla 5 yıllık bir birlikteliğimiz ve 2 yaşında bir kızımız var. Kızımın babası olan şahsın hala evli olduğu kadın ile çocukları olmayınca eşinin de rızası ile benimle imam nikâhı kıyarak evlendi. Birlikteliğimiz boyunca gerek nikâhlı eşinden gerekse kendisinden birçok kez şiddet gördüm. Evi terk etmek istiyorum ancak geçim kaygısı içindeyim. Ben kızımın babasından kendim için nafaka talep edebilir miyim? Hatice K.

Bana son zamanlarda sıkça sorulan sorulardan biri de bu. Nafaka bağlanması için resmi nikahlı olmanız gerekmiyor aile sayılabilecek durumda iseniz ve bunu ispatlayabilirseniz  hem size hem de müşterek çocuğunuza ödenmek üzere Aile Mahkemesi’ne başvurma hakkınız bulunuyor. 6284 sayılı Kanun’un 5. Maddesine göre tedbiren bir nafaka verilebilir.

 

 * Hürriyet Gazetesi (Ankara Eki) 6.6.2013 tarihli yazımdan

Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313