Affettikten sonra aynı nedenle dava açılabilir mi?

Merhaba, eşimin beni aldattığını öğrendikten sonra ona boşanma davası açmıştım. Ancak daha sonra eşimin benden özür dilemesi ve aynı hataları bir daha yapmayacağını söylemesi üzerine onu affettim. Affettikten sonra birlikte tatile gittik ve ben tatil fotoğraflarımızı sosyal medyadan paylaştım. Fakat tatilden döndükten sonra eşimi affettiğim için pişman oldum. Eşim onunla birlikte çektirdiğimiz tatil fotoğraflarını mahkemeye sundu. Bu durumda ondan aldatıldığım gerekçesiyle tazminat almam mümkün olur mu?

Bir boşanma davası açılmaya karar verildiğinde genellikle boşanma nedenleri oluşturulurken ta en başa kadar dönülüyor; hatta bazen evliliğin en başından itibaren yaşanılan tüm olayların dilekçeye dökülmesi talep edilebiliyor.

Bir davada boşanma kararı verilebilmesi için evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğunun tespit edilmesi gerekir. Anlaşmalı olarak yapılan boşanmalarda evlilik birliğinin sarsılmış olduğu hakim tarafından incelenmez buna karşın çekişmeli boşanma davalarında, üstelik iki taraf da boşanma talep etmiş olsa bile, evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olup olmadıkları delilleriyle ortaya konulmadıkça açılan boşanma davası reddedilecektir.

Bir boşanma gerekçesinin boşanma sebebi sayılabilmesi için ise, bu gerekçe ister aldatma ister fiziksel şiddet olsun, affedilmemiş olması durumunda bunun geçimsizlik sebebi olarak kabul edilemeyeceği açıktır. Affedilmiş olaylar boşanma sebebi olarak kabul edilmez.

Bu nedenle aldatan eşle birlikte, her ne nedenle olursa olsun gidilen tatilden sonra, daha önce açılmış bulunan boşanma davasına devam etmek mümkün olmayacaktır. Boşanma davasının reddi gerekeceği için doğal olarak aldatılan eş lehine manevi ya da maddi tazminat da verilmeyecektir.

Eşimle boşanma sürecindeyiz. Ben ondan maddi olarak hiçbir şey talep etmedim fakat o benim evliliğimiz devam ederken kendi ailemden edindiğim yardımlar sayesinde aldığım konut için hak talep ediyor. Eşimin böyle bir hakkı var mı?

Medeni Kanun’umuzda yapılan değişiklikle 1 Ocak 2002’den sonra yapılan değişiklikle birlikte, evlilik içinde edinilen malların eşitlikle paylaşılması söz konusudur. Ancak bu paylaşım şekli sadece eşlerin karşılığını vererek edindikleri mallar için geçerlidir. Eşlere kalan miras ya da anne-babadan yapılan yardımlar kişisel mal olarak değerlendirilmekte ve bu şekilde edinilen mallarda diğer eşin bir alacak hakkı bulunmamaktadır.

Ziynet eşyalarım eşimin işyerindeki kasasında kaldı. Çekişmeli boşanma davasında bunları talep edebilir miyim ?

Ziynet eşyaları, yani düğün altınları, Yargıtayca önceden kime takılırsa takılsın kadına ait sayılıyordu. Ancak 4 Mart 2020 tarihli en son kararı ile ziynet eşyalarından kadına özgü olan takılar kime takılmış olursa olsun kadına ait sayılıp geri kalanları ise eşlere ait kabul edilmeye başlandı. Yani bu karara göre artık çeyrek altın, para gibi takılar eşler arasında bölüşülecek. Bu kararı bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Eşinizin kasasındaki altınları ise düğün CD’si ve görgü tanıkları ile ispat edebilir, onun elinde bulunanları çekişmeli boşanma dava dilekçesi içindeki bir talebinizle ya da ayrıca açacağınız bir dava ile talep edebilirsiniz.

10 senelik evliyim. Eşimle boşanma kararı aldıktan sonra ayrı yaşamaya başladık. 9 yaşında bir kızımız var ve eşim kızımızın onda kalması konusunda mahkemede ısrarcı olacağını söylüyor. Kendisinin maddi durumunun daha iyi olduğunu ve ona daha iyi bakabileceğini savunuyor. Mahkemenin kızımı ona verme ihtimali nedir?

Bir mahkemenin velayet konusunda bir karara varabilmesi çocuğun üstün yararının hangi ebeveynde kalması olduğunu tespit etmesine bağlıdır.

Bu kavrama göre çocuğun velayeti hangi ebeveynde kalırsa çocuk için daha iyi olacaksa velayet o tarafa bırakılır. Mahkemeler bu konuda karar verirken sosyal inceleme uzmanlarından rapor alırlar.

İki tarafın da velayeti talep etmiş olması halinde mahkemenin diğer tarafa velayete bırakma ihtimali 1/2’dir.

Merhaba 5 yıllık evliyim. Eşim bütçe tek elde toplanmazsa evlilik olmaz diyerek 2 aydır ona maaşımı vermediğim için bana baskı yapıyor. Maaşımı vermemem durumunda evliliğin sürmeyeceği konusunda beni tehdit ediyor. Kendi kazandığım maaşımı ona vermemem boşanma sebebi midir?

Evlilik birliği içinde evlilik birliğinin masrafları eşler tarafından gelirleri oranında karşılanır. Eşlerden birinin geliri olmasına rağmen masraflara katılmayı kabul etmemesi halinde diğer eş mahkemeye başvurarak eşin katılma miktarının belirlenmesini talep edebilir.

Buna karşın, bir eşin diğer eşin elinden maaş kartını alması, onun gelirine el koyması ekonomik şiddettir ve Yargıtayca boşanma sebebi olarak kabul edilmektedir.

Eşler evlilik birliği içinde de olsa kendilerine ait mallar üzerinde serbestçe tasarruf yapma hakkına sahiptir.

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313