Ankara’nın 2014 Boşanma İstatistikleri

bosanma_2-jpg20140404125934

İstatistiklere göre* başkent Ankara’da 2014 yılında 13 bin 381 çift boşandı.

Boşanan çiftlerin boşanma davası açarken gösterdiği sebep ise istatistiklere “evlilik birliğinin temelinden sarsılması” olarak yansıdı.

2014 yılında Ankara Aile Mahkemeleri’nde toplam 19 bin 609 dava görüldü. Bu davalarda 13 bin 381 çiftin evlilik birliğinin sona ermesine karar verildi.

12 bin 916 kişi eşinden, evlilik birliğinin temelinden sarsılması gerekçesiyle ayrıldı.

Zina nedeniyle 35 çift boşanırken, 20 dava hayata kast, pek kötü ve onur kırıcı davranış nedeniyle karara bağlandı.

26 çift terk nedeniyle eşinden ayrılırken 25 çift fiili ayrılık, 6 çift de akıl hastalığı nedeniyle evliliğin çekilmez hale geldiği tespit edilerek boşanmaya karar verildi.

Başkent Ankara’da suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme gerekçesiyle 5 çiftin evliliği sona erdi.

2013 yılında 13 bin 37 çift boşanmıştı.

İstatistiksel olarak boşanma sayısı azaldı:

Ankara’nın 2013 yılı nüfusu 5.045.083 olarak hesaplanmıştı. Henüz açıklanmamış olsa da Ankara’nın 2014 yılı nüfusu 5.120.000 dolaylarında tahmin ediliyor. Bu hesaba göre, boşanma sayısında düşme tahmin ediliyor.

Av.Yasin GİRGİN: “İstatistiklerin gerçekle uzaktan yakından ilgisi yok”

2014 yılı için Ankara’nın boşanma istatistiklerini değerlendiren Av.Yasin GİRGİN, “istatistiklere bakılırsa, eşlerin boşanma için belirttikleri hemen hemen tek sebep hayata farklı baktıkları için anlaşmazlık yaşıyor oldukları. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması torba bir yasa maddesi. Özel boşanma sebebi olan zina, hayata kast, suç işleme, akıl hastalığı gibi özel maddelerden dava açılmaması ya da açılan davada iddiaların ispatlanamaması halinde bu maddeden karar veriliyor. Yine ayrıca anlaşmalı boşanma sayısı da bu madde kapsamında sayılara yansıyor. İstatistik verilere bakıldığında 13 bin küsür dosyadan sadece 35 tanesi zina nedeniyle açılmış görünüyorsa da gerçekte açılan davaların en az yarısında eşlerin zina ya da zinaya yakın güven sarsıcı davranışları rol alıyor. 

Yine eşe şiddet bana göre en az 1/4 oranındadır, geri kalan kısmını da ekonomik şiddet oluşturmaktadır. Ancak adalet bakanlığının verilerine baktığımızda buna dair istatistikleri göremiyoruz, istatistiklere yansıyan sadece 20 tane hayata kast dosyası olmuş. 

Aile bakanlığı, sağlıklı bir veri elde edebilmek için daha derinlemesine veriler hazırlatmalı. Dava dosyalarına, dosyaya yansıyan güven kırıcı davranışa, ekonomik şiddete, fiziki şiddete yönelik delilleri verileyen formlar konulması uygulamasına yeniden başlanılmalı. Aksi halde, bu verilerle durumumuzu anlamaktan çok uzak kalırız” şeklinde görüş belirtti.

* İstatistikler Anadolu Ajansı muhabiri Durmuş Koçak tarafından derlenmiştir.

Yorum bırakın