Beni aldatan eşim benden ayrılmak istiyor, ben dava açarsam nafaka alabilir miyim?

Eşimin 2 yıldır görüştüğü bir kadın var eşim benden boşanmak istiyor ama anlaşmalı boşanmaya yanaşmıyor söylediğine göre davayı ben açarsam nafaka talep edemezmişim bunun için bilgi almak istiyorum.

Sanırım halk arasında cevabı en çok yanlış bilinen sorulardan biri de davayı kadın açarsa nafaka alamayacağına dair inanış. Kısaca şöyle ifade edeyim: İlki şu, nafaka alabilmek için illaki bir boşanma davasının açılmış olması dahi gerekmiyor; boşanma davasından bağımsız olarak da kadının ( teorik olarak erkeğin de) evin ve kendisinin geçimi çin mahkemeye başvurarak bir nafaka talep edebilmesi mümkün.

Nafaka ayrıca boşanma davası ile de istenebilir. Bu boşanma davasının kadın tarafından mı yoksa erkek tarafından mı açıldığının önemi yoktur. Hatta Medeni Kanun’un 169. maddesine göre boşanma davasının açılması ile aile mahkemesi hakiminin kendiliğinden eşlerin barınmasına, geçinmesine yönelik olarak bir karar alması gerekir. Ancak bu kendiliğinden karar alma görevi, uygulamada hakimden talep etme üzerine karar verilmesi şeklinde gerçekleşiyor.

Nafakanın boşanma davası ile birlikte talep edilebilmesi için ihtiyaç olduğunun kanıtlanması yeterli; bunun dışında eşin kusuruna yönelik iddiaların nafakanın bağlanması ile dava sonuna kadar bir ilgisi yoktur. Yani kusurlu olsun ya da olmasın ihtiyaç varsa eş, diğerine nafaka ödemekle yükümlü tutulabilir.

Merhaba çekişmeli boşanma davamda karşı tarafın ziynet eşyalarım ve tazminatım için yaklaşık 90 bin lira ödemesi gerekiyor. Tanıdıklarımın anlaşmalı boşanmalarında karar verilir verilmez ödeme yapıldı. Bende de durum aynısı mı olacak?

Bazı taleplerin icraya konulabilmesi için kesinleşmesi gerekirken bazı taleplerin icraya konulabilmesi için ilk derece mahkemesinde karar verilmiş olması yeterlidir. Ziynet eşyalarına ilişkin alacak talebi kesinleşmesi gerekmeyen bir karardır; yani ilk derece mahkemesi (aile mahkemesi) karar verdiğinde bu kararı icra dairesine götürüp uygulayabilirsiniz.

Ancak boşanma davası ile birlikte Medeni Kanun’un 174. maddesine göre verilen maddi ve manevi tazminatın icraya konulabilmesi için boşanma kararının kesinleşmesi gerekir.Mahkemeden karar çıkar çıkmaz icra yoluyla karşı taraftan alamazsınız.

Tanıdıklarınızın anlaşmalı boşanma davalarında karar verilir verilmez ödenmiş olması yukarıda belirttiğim kurallar nedeniyle size emsal olmaz. Ziynet alacağınız ile tazminat haklarınızın talep edilebilmesi için öncelikle kararın kesinleşmiş olması gerekir.

3 yıllık evliyim ve eşim beni aldattı kanıtları da var. Eşimin ya da benim mal varlığımız yok. Sadece onun evlilikten önce ailesinden kalan evi var. Manevi tazminat davası açabilirim ama avukat tutamam şu anda ve kendim ne kadarlık manevi tazminat davası açabilirim?

Manevi tazminat, tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına, kusurun ağırlığına, diğer tarafın bu işlenen fiillerden ne kadar ve nasıl zarar gördüğüne göre belirlenmektedir. Manevi tazminat belirlenirken tazminat alacak tarafın bu nedenle zenginleşmemesi ilkesine dikkat edilir.

Eşimle anlaşmalı şekilde boşandık fakat biz tekrar barıştık ve hata yaptığınızı anladık. Şu an ne gibi bir yol izlememiz gerekir?

Eğer boşanma kararınız kesinleşti ise evlenme dairesine yeniden müracaat ederek evlenebilirsiniz; boşanma kararınız kesinleşmedi ise kararın kesinleşmesinden önce istinaf yoluna başvurarak boşanma kararının kaldırılmasını sağlayabilirsiniz.

Eşim maaşını bana eksik söyledi, ablasına mesajla hakkımda hakaret etti. Bunların kanıtları da elimde var. Boşanma davası açacağım herhangi bir nafaka ve ev eşyalarında hak iddia edebilir mi ?

Boşanma davası süresince talep edilebilen tedbir nafakasının eşlerin kusur durumu ile bir ilgisi yoktur; yani taraflar ne kadar ağır kusurlu olurlarsa olsunlar ihtiyacı olan taraf diğer taraftan tedbir nafakası talep edebilir. Ancak davanın sonunda bir taraf diğer tarafa göre daha ağır kusurlu bulunursa bu halde o taraf lehine nafaka verilmez. Ev eşyalarından olan hak sahipliği ise kusur durumu ile ilgili değildir. Eşler evlilik süresince edindikleri mal varlıkları değerlerinde eşit olarak ortaktırlar.