Boşanma dilekçesini veren artık özgür mü?

Kıymetli meslektaşım merhaba, önceki gün (29.6.2015) tarihli Milliyet Gazetesi’nde yer alan bir haber çok dikkatimi çekti. Habere göre Yargıtay, eşlerin boşanma davası açtıktan sonra da “sadakat” başta olmak üzere evlilik birliğinin devamıyla ilgili yükümlülüklerinin devam ettiğine ilişkin önceki içtihatlarını değiştirmiş.
Boşanma ve ÖzgürlükYargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin ilke kararlarında “dava tarihinden sonra gerçekleşen olayların kusur belirlemesinde dikkate alınamayacağı” belirtilmiş. Habere “Boşanma davasını açan özgür olacak” şeklinde çok iddialı da bir başlık atılmıştı.
Yeni içtihada göre, boşanma davası açıldıktan sonra tarafların başka kişilerle ilişki kurmaları nedeniyle tazminat, nafaka ve velayet konularında aleyhte karar verilmeyecekmiş. Uzun yıllar süren boşanma davaları süresince tarafları bağlayan sadakat yükümlülüğü de ortadan kalkmış.
Bu haberi halen boşanma davası süren müvekkiller de okumuşlar ve sabahtan beri telefon edip duruyorlar, vermem gereken cevaptan emin olamadım. Aynı haberi Radikal Gazetesi’nde de okuyunca size sormak istedim, aydınlatırsanız sevinirim. Av.Yaşar Ö.


Yaşar bey, aynı haberi Radikal Gazetesi’nde okuyunca haberin kaynağını araştırdım. Haberde Milliyet Gazetesi’nin yargı muhabirlerinden Kemal Göktaş’ın imzası vardı. Kemal Göktaş, bildiğim kadarıyla hukuk fakültesi mezunu ve kısa bir süre avukatlık da yapmış bir gazeteci.

Böyle olunca haberi daha dikkatli okudum.
*****
Dava tarihinden sonraki olaylar o davada dikkate alınmamalı
Gerçekten de haberde, “Yargıtay, uzun yıllardır, boşanma davaları açıldıktan sonra da tarafların evlilikten kaynaklanan yükümlülüklerinin devam ettiğine hükmediyordu… Ancak Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bu içtihadı değiştirdi. Dairenin ilke kararlarında “dava tarihinden sonra gerçekleşen olayların dikkate alınamayacağı” belirtildi. Daire bir kararında boşanma davasının davalısı olan kadının eşinin boşanma davası sürerken, sadakat yükümlülüğünü ihlal ettiği iddiasına ilişkin “dava tarihinden sonra gerçekleşen olayın kusur belirlemesinde dikkate alınamayacağının tabii olduğuna” işaret ederek temyiz itirazlarını reddetti.” şeklinde bir ifade bulunuyor.
*****
Her dava açıldığı zamanki koşullara göre değerlendirilir

Bu ifadeden de görüldüğü üzere, sayın Kemal Göktaş ve bir avukat kararı hatalı yorumlamış ve kararda hiç geçmeyen çıkarımlarda bulunmalarıı ile sansasyonel bir habere imza atılmış.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi aslında, öteden beri uygulanan bir ilke olan “her dava açıldığı zamanki şartlara göre karara bağlanır” ilkesi çerçevesinde normal bir karar almış.

Eşler, doğal olarak boşanma davasını açarken, o ana kadar yaşanmış olan olaylardan dilekçelerinde bahsedebilirler. Henüz yaşanmamış olayların dilekçede anlatılarak boşanmaya dayanak olması mümkün değildir. Örneğin bir kadının “kocam bana ileride ekonomik şiddet uygulayacak; beni darp edecek, aldatacak” gerekçesiyle dava açması söz konusu olmaz.
*****
Dava açılınca eşlerin özgür olması söz konusu değil

Yargıtay da, davanın açılmasından sonraki olayların, “sadece” o davada incelenmesinin söz konusu olmadığını belirtmiş.Yoksa eşlerin sadakat yükümü Medeni Kanun’un 185. maddesine göre, boşanma kararının kesinleşmesine kadar devam eder. Boşanma dava dilekçesinin verilmesiyle eşler “özgür” olmazlar.
Ancak, boşanma davasının açılmasından sonra aldatma gerçekleşmişse, bu durumda aldatılan eş 2. bir boşanma davası açar, bu 2. dava ile 1. dava birleştirilir ve iki davadaki deliller değerlendirilerek, buna göre tazminata, velayete, nafakaya karar verilir.

Yorum bırakın