Hayata Kasteden Eşten Boşanma

Eşinin hayatına kasteden eşe karşı açılacak boşanma davası

TMK md.162 : ” Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.

            Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her halde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.

            Affeden tarafın dava hakkı yoktur. “

Hayata kast, bir eşin diğerini öldürme niyetinin bazı fiillerle açıklanmasıdır. Eşini öldürme girişiminde bulunmak, onu intihara teşvik etmek veya zorlamak gibi eylem ve davranışlar hayata kast kavramına girerler. Bu niyeti ciddi olarak ortaya koyan fiillerde kullanılan aracın ölümü sağlayacak nitelikte olup olmaması önemli sayılmamaktadır. Bu mahiyette olmayan, örneğin öldürme tehditleri hayata kast sayılmaz. Bunun gibi örneğin havagazı musluğunun yanlışlıkla açık bırakılması gibi kasıtlı olmayan kusurla işlenen fiiller de hayata kast sayılmaz. Buna karşılık, eşin ölmemesi için bir harekette bulunulması gerekirken bundan kaçınma da öğretide hayata kast olarak değerlendirilmektedir.

Hayata kast, kusura dayanan bir boşanma sebebidir. Bu nedenle temyiz kudreti olmayan eşin fiilleri hayata kast nedeniyle boşanma davası açma hakkı vermez; ancak akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası açılabilir.

Hayata kast mutlak boşanma sebeplerindendir. Bu sebeple açılan davalarda, hakim boşanmaya karar vermek için ayrıca evliliğin çekilmez hale gelip gelmediği araştırılmaz.

Zina bölümünde de incelediğimiz gibi burada da 6 aylık ve 5 yıllık süreler söz konusudur. Dava hakkı sürenin geçmesi veya af ile düşmektedir. Zinadan farklı olarak bu halle için önceden rızanın dava hakkına engel olması kabul edilmemiştir.

** Bu yazılarım da işinize yarayabilir:

** Anlaşmalı Boşanma Şartları

** Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313