Boşanmada Ev Hayvanı Nasıl Paylaşılır?

Evlilik İçinde Sahiplenen Kedi Kimde Kalır?

-Merhaba eşimden ayrılmaya karar verdim çocuğumuz yok ama bir kedimiz var. Boşanma durumunda kedi kimde kalır? İkimiz de evladımız gibi seviyoruz.

Kediler, canlı bir varlık olmasına karşın, hukukumuzda bir eşya gibi değerlendirmeye tabi. Kedimizle ya da sahiplendiğimiz diğer canlılarla kurduğumuz duygusal ilişki hukuki bakış açısından da bazı durumlarda gözönünde bulunduruluyor.

İki tarafın da sahiplenmek istemesi halinde, bu varlığın sahiplik belgesinde kimin adına kayıtlı olduğuna bakılması gerekir. Evlilik içinde edinilmiş ise, maddi değeri de hesaplanabiliyorsa, bu değerin yarısı diğer tarafa ödenebilir.

Eğer sahiplik belgesinde iki tarafın da adı yazıyorsa, ortadan ikiye bölünebilecek bir varlık olmadığından kedi, iki tarafa eşit mesafede konur; iki taraf da kediyi kendisine çağırır, kedi kime giderse o tarafta kalır. Diğerine değerinin yarısı ödenir. İki tarafın da istemesi halinde kimde kalacağına dair kura çekilmesi de mümkündür.


İleride Velayet Kararının Değiştirilmesi Mümkün müdür?

-Eşimle boşanma aşamasındayız. 5 yaşında bir kızımız var ve eşim velayeti almak konusunda ısrar ediyor. Kızımdan ayrılmayı istemiyorum fakat boşandıktan sonra kalacağım ev kızım için uygun bir yer olmayacak. Eşimle, hayatımı düzene sokana kadar kızımızın onda kalması daha sonra bende kalması konusunda uzlaşmaya çalıştım ancak bunu kabul etmiyor. Mahkemeden böyle bir şey talep etmem durumunda nasıl bir karar verilir?

Velayet konusunda mahkeme karar verirken, velayetin hangi ebeveynde kalması halinde çocuğun daha fazla yararı olacağına dikkat eder. Çocuğun kendine ait odası olup olmayacağı, kimlerle birlikte yaşayacağı, yaşayacağı çevre, alıştığı ortam gözönüne alınarak üstün yarar tespit edilmeye çalışılır. Yani ebeveynlerin ikisinin de istemesi halinde, velayet ebeveynlerin isteğine göre değil çocuğun ihtiyaçlarına göre karara bağlanır. Bu karar her ne kadar kesin hüküm olmasa bile bir kez karar verildikten sonra yeni bir dava ile değiştirilebilmesi için esaslı değişikliklerin, çocuğun velayetini alan tarafın velayet görevini iyi bir şekilde yerine getiremiyor olması gerekir. Bu nedenle bir kere velayete karar verildikten sonra değiştirilmesi zordur.


Aldatma Nasıl İspatlanır?

-6 senelik kocamın beni aldattığını düşünüyorum. Son günlerde bana karşı davranışları ve tavırları değişti. Kendisi bunu itiraf etmedi ama imada bulundu. Boşanma davası açmam halinde mahkemeye bunu ispatlayabilmek için ne yapmam gerekiyor?

Halk arasında aldatma olarak ifade edilen davranışlar hukuk dilinde zinaya karşılık geliyor. Zina fiili ise bir kişinin karşı cinsten biri ile cinsel birliktelik yaşamasıdır. Yani aynı cinsiyetten iki kişinin cinsel birlikteliği ya da bir kişinin insandışı bir varlıkla cinsel birliktelik yaşaması zina sayılmaz. Zina fiili ise örneğin otel kayıtları ile, mesaj kayıtları ile, tanık anlatımları ile ispatlanır. Zinanın ispatlanamadığı durumlarda güven kırıcı davranıştan söz etmek mümkün olur. Bu durumda zinadan değil evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile boşanmaya karar verilir. Ancak bu iki boşanma kararı açısından mal rejiminin paylaşılması konusunda çok önemli bir fark vardır: Zina hukuksal nedenine dayalı olarak boşanma kararı verildiğinde, zina eden tarafın evlilik içinde edinilmiş mallardan olan alacağı kaldırılabilir; fakat evlilik birliğinin temelinden sarsılması hukuksal nedenine dayalı olarak verilen boşanma kararı edinilmiş mallardan olan alacak hakkını ortadan kaldırmaz.


Kısır Olmak Boşanma Sebebi midir?

-Merhaba ben 1 yıllık evliyim. Karımla birbirimizi çok severek evlendik. Ben evlenmeden önce de evlendikten sonra da pek çok kez ona çocuk istediğimi söyledim. O ise çocuğunun olmasının imkansız olduğunu bile bile bunu benden saklamış. Bu yaptığı boşanmamız için yeterli bir sebep sayılır mı? Ayrıca kendisine tazminat davası açabilir miyim? Teşekkürler.

Bir kişi eşinde bulunmaması onunla birlikte yaşamayı kendisi için çekilmez bir duruma sokacak derecede önemli bir nitelikte yanılarak evlenmişse bu evliliğin iptalini dava edebilir. Yani eşinizin çocuk sahibi olamaması bir iptal sebebidir. Ancak uygulamada, çocuk sahibi olamama nedeniyle genellikle çocuk sahibi olma yetisi olmayan taraf lehine manevi tazminat alacak şekilde sonuçlandığını görüyorum. Yargıtay’ın 2. Hukuk Dairesi’nin kararlarında, çocuk sahibi olamayan taraf aleyhine söylenen “kısırsın” gibi cümleler nedeniyle boşanma kararı verilmekte ve söyleyen kişi aleyhine manevi tazminata hükmedilmektedir.


Haberim Olmadan Evlilik Sözleşmesi İmzaladım

-2 ay önce evlendim. Yakın zaman önce eşimin bana evlenmeden önce fark ettirmeden evlilik sözleşmesi imzalattığını öğrendim. Evliliğin tamamen saygı ve güven duyguları içinde kurulması gerektiğini düşündüğüm için bu isteğini kabul etmemiştim ancak eşim o belgeyi bana fark ettirmeden imzalattırmış. Kendisinden boşanmak istiyorum. Bu belgeyi fark etmeden imzaladığımı nasıl kanıtlayabilirim?

Evlilik sözleşmesinin geçerli olabilmesi için noter önünde imzalanmış olması gerekir. Eğer noter önünde imzalamadıysanız zaten geçerli değildir; eğer noter önünde imzaladıysanız haberiniz olmadan imzaladığınızı iddia edemezsiniz.

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313