Boşanmadan Sonra Maddi ve Manevi Tazminat Talep Edilebilir mi?

-Eşimle ayrılmaya karar verdik. Ben kendisinden maddi ve manevi hiçbir şey talep etmek istemiyorum. Ancak yakınlarım bu konuda sonradan pişman olabileceğimi söylüyor. Boşanma gerçekleştikten sonra bu kararımdan vazgeçersem kendisinden herhangi bir talepte bulunmam mümkün olur mu?

Boşanma davasının açılması ile birlikte bir taraf iddialarını dava dilekçesi ile mahkemeye yöneltir. Diğer taraf da cevap dilekçesi ile bu iddialara karşılık gelen savunmasını yapar. Olayların özelliğine göre, davacı ve davalı beyan ettikleri olayların gerçek olduğunu ispata uğraşırlar.

Bu ispatın sonunda mahkeme tarafların boşanmalarına karar verirse, boşanmaya karar verilmesine yol açan olaylarda hangi tarafın ne gibi kusurlu davranışı olduğunu tespit eder.

Bir boşanma davasında bir haklı-bir haksız taraf olmayabilir: Yani iki taraf da haksız ya da iki taraf da haklı olabilir. Bir tarafın diğer taraftan daha ağır kusurunun bulunması halinde, ağır kusuru olan taraf diğer tarafa bu hatalı davranışları nedeniyle tazminat öder. İki tarafın da eşit ağırlıkta kusurlarının bulunması halinde, eşit kusurdan bahsedilir ve bu durumda iki taraf da birbirine ne maddi ne de manevi tazminat ödemez.

Sizin durumunuza gelince: Açılan boşanma davasında mahkeme boşanmanıza karar verir de karşı tarafın size göre daha ağır kusurlu olduğunu tespit ederse, bu boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde maddi ve manevi tazminat davası açma hakkınız vardır. Yani boşanma davasında talep etmeseniz bile 1 yıllık süre içinde tazminat davası açabilirsiniz.

Ancak, boşanma ile istenen maddi ve manevi tazminat talepleri harca tabi değilken, boşanma davasından sonra açılan maddi ve manevi tazminat davasında dava değerine göre nisbi miktarda harç ödemek gereklidir.

 

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313