Çocukları Geri Alabilir miyim?

Zülal / Ankara

S: Merhaba benim ikiz 9 yasında oğullarım var velayetleri baba da. Ayrıldığımız ilk yıl çocuklar benim tarafıma baskı tehdit ve beni kötüledikleri için hiç gelmediler babaları tarafından korktukları için. daha sonra pedagog yardımı ile bir şekilde çocuklarım bana geldi .

bu arada bir sene boyunca her 15 güne bir görüş günlerimde icra memurları ve sosyal hizmet uzmanlarıyla gittim çocuklar bende. 2 ay boyunca kaldılar doğru olanı gördüler kendilerine anlatılanların yalan olduğunun farkına vardılar bu kez de babalarının süreklilik kendilerine tehdit ettiğini vurduğunu ilgilenmediğini söylediler daha sonra çocukları teslim ettim ettiğim gün babaları çocukları dövmüş ve o gün sabah evden kaçıp anneme gelmişler ben çocuk şubeye gitmelerini söyledim ve orada ifadeleri alınıp babalarından şikayetçi olmuşlar altında da sosyal hizmet uzmanının görüşü var. çocuklar kendilerini ifade edebilecek yaştadır diye haliyle çocuklar baba ya tekrar gitmek istemedikleri için bana da vermediler. çocuklar yurda düştü ertesi gün araya birilerini koyarak çocukları almak için babayı ikna ettirdim . bir müddet daha benimle kaldılar ve tekrar babaya vermek zorunda kaldım ardından velayet davamı açtım. şimdi sorum şu davamın sureci nasıl isler çocuklar sürekli ne zaman davanın biteceğini artık dayanamıyoruz sürekli sana gelmek istiyoruz deyip ağlıyorlar mahkeme veya pedagoglar anne de kalma isteğini ne kadar önemser lütfen yardımcı olun başka ne yapabilirim bir de henüz mahkeme günü falan verilmedi. ortada şiddet ve çocukların babaları hakkında şikayet dilekçeleri. süreci nasıl hızlandırabilir nerelere başvurabilirim çok zor durumdayım bir anne olarak lütfen yardımcı olun 

C: Zülal hanım, geçmiş olsun. Boşanma davasında taraflardan birine velayet bırakıldıktan sonra diğerine geçebilmesi için velayetin değiştirilmesi davası açılması gerekir. Velayetin değiştirilmesi davasında, çocukların bırakıldığı ebeveynin çocuklara şiddet uygulaması, çocuklara karşı olan bakım görevlerini ihmal etmesi ile yaşı itibariyle idrak çağındaki çocukların diğer ebeveynde kalmayı istemeleri halinde velayetin değişikliğine karar verilebilir.

Bunun yanında, çocukların velayetinin değişikliği ile velayetin değiştirilmesi davaları kamu düzenine ilişkindir. Bu konuda hakim taleplerle bağlı değildir. Çocuklar için en iyi olacak kararı vermekle yükümlüdür.


Akif K. / İstanbul

S: 2 yaşında kızımı annesi bıraktı gitti ve boşanacağız çocuğumu ben vermek istemediğimi söyledim ve oda ben zaten istemiyorum dedi sonra kararı değişirse ben çocuğumu nasıl alırım.

C: Akif bey, eşinizin henüz 2 yaşındaki çocuğu bırakıp gitmiş olması, velayet görevini ihmali yahut kaçınması anlamına gelir. Bu bırakmasının başkaca bir nedeni yoksa, örneğin çocuğu bırakıp gitmeye zorlanmamışsa bu durum mahkemece değerlendirilerek velayet konusunda bu durum gözönüne alınarak karar verilmelidir.


Asuman / Antalya

S: Ben eşimin 3. evliliğiyim bizim ortak 2 çocuğumuz var eşimin benden önce bir oğlu var ve eşim vefat etti 93 yılında vefatından sonra kendi aldığım evler ve diğer haklarım eşimin oğluna kalır mı birde eşimle benim ortak olan küçük oğlum 2013 vefat etti benim vefatım halinde miras dağılımı nasıl olur?

C: Asuman hanım, sizin vefatınız halinde sizin kişisel mallarınız, eşinizin ilk evliliğinden olan oğluna miras olarak kalmaz. Miras bırakandan önceki tarihlerde vefat etmiş olanlar da mirasçı olmaz, hak talep edemezler. Bununla birlikte sağ kalan eşin miras payının yanında edinilmiş mal rejiminden kaynaklı bir alacak hakkı da bulunmaktadır. Bu alacak miktarı, her malın alınış tarihi ve alınma şekline göre ayrı ayrı hesaplanmalıdır.


Emine/ Boston

S: Merhaba esim ve ben hem Turk hem American vatandasiyiz. bosanma islemini turkiyede gerceklestirmek istiyoruz.mahkeme amerikadan herhangi bir bilgi istermi ve turkiyede gerceklesen bosanma America sistemlerinde gozukur mu? resmen amerikada da boşanmis oluyor muyuz? Tesekkurler

C: Emine hanım, boşanma davalarında mahkemeler eğer tarafların evlilik kaydı Türkiye’de görünüyorsa Amerika’dan bir talepte bulunmayacaktır. Ancak tarafların evli olup olmadığı Türkiye’deki nüfus kütüğünde kayıtlı değilse bu durumda Türkiye’de boşanabilmek için önce evli olduğunuzu kaydetmeli sonrasında boşanma davasını açmalısınız. Amerikan sistemlerinde boşanmanın görünebilmesi için de Türk Mahkemesi kararını oradaki mahkemelerde tanıtmak için dava açmanız gerekiyor.


Şahin / Eskişehir

S: Mrb 1 yıl önce esimden ayrıldım 9 yaşındaki oğlumu mahkeme bana verdi annesi görmeye gelmiyor sehirlerimiz ayri mahkeme sonunda telefon numarasini değiştirdi akrabalari da vermiyor oğlum özledim annemi diyor ama anneye ulasamiyoruz ama ne telefonu ne adresi var annenin adeta oglumdan kaçıyor ben burada yasal olarak ne yapmalıyım teşekkür ederim

C: Şahin bey, ebeveynlerden birinin çocuk ile kişisel ilişki kurmayı reddetmesi sıklıkla karşılaşılan bir durum. Ancak bir kişiyi istemediği bir ilişki kurmaya zorlama imkanı bulunmuyor. Çocuğun her iki ebeveyni de çocukla ilişki kurmayı reddetmesi halinde çocuk bir gözetim kurumuna yerleştirilerek bakımı devlet tarafından gerçekleştirilir. Ancak, çocuk ile kişisel ilişki kurulmaması nedeniyle çocuğun manevi bir zararı doğar. Bu zararın karşılanması için tazminat davası açılabileceği görüşündeyim.


Fatih / Nevşehir

S: Eşim birisiyle evi terk etti bende hemen karakola şikayetçi oldum Urfa da yakalandı karakolda kendi rızamla geldim deyince bırakıldı ben mahkemeye verdim çekişmeli boşanma nasıl bir yol izlemem gerek ve sonuç nasıl olur.

C:Fatih bey, elinizde bu şekilde somut kanıtlar varken çekişmeli boşanma yerine zina nedeniyle boşanma davası açmanız mal paylaşımındaki haklarınızı koruyabilmeniz açısından daha uygun bir yol olurdu.


Emre / Niğde

S: Esim evi terk etti cocuklarimi da goturdu dava acacagini soyluyor sebebi de at yarisi oynadim icin gitti dava acarsa ne olur durum

C: Emre bey, at yarışı oynamak, aile ekonomisine zarar verdiği, eşlerin evlilik birliğini temelinden sarstığı ispat edilmedikçe boşanma sebebi değildir.


Meltem / İstanbul

S: Merhaba ben ilacla dusuk yaptim suan bosanma asamasindayim esim bunu hakime söyleyip hapse attircam diyo mumkunmu bosanma davasinda hapse girmek nolur cevap verin

C: Meltem hanım, isteyerek düşük mevzuatının ceza hukuku yönünden ele alındığı yasa “Türk Ceza Kanunu” dur. İsteyerek düşük ile ilgili suç maddeleri Cumhuriyet Döneminin 1926 yılında kabul edilen Türk Ceza Kanunu ile devam etmiştir. 1926 tarihli Türk Ceza Kanunu’da 468 ile 471 maddeleri arasında düzenlenen isteyerek düşük suçları 1965 yılındaki 2827 sayılı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun ile yapılan değişiklikler dahil olmak üzere dört kez değişikliğe uğramıştır.

En son olarak 26 Eylül 2004 tarihinde Türk Ceza Kanunu bir kez daha bütünüyle yenilenmiş ve bu kez isteyerek düşük suçları yeni Kanunun 99 ve 100. maddelerinde son olarak tanımlanmıştır.

5237 sayılı Kanun’a göre, rızalı çocuk düşürmelerde suçun mevcut olup olmadığını saptamada ilk bakılacak nokta, gebeliğin 10 haftayı aşmış olup olmadığıdır. Rızalı düşürme ya da düşürtmelerin suç olmaması için gebeliğin 10 haftayı aşmamış olması gerekir. 10. hafta içindeki düşürme ve düşürtmeler de suç değildir. Ancak, rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftayı doldurmamış olan bir kadının çocuğunun yetkili olmayan bir kişi tarafından düşürtülmesi halinde; iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.


Mustafa / İstanbul

S: Slm inşaattan bir daire aldım ve tapusunu aldığımda aynı sitede farkı biloktan farklı daire satıklarını fark ettim hemen itiraz ettim bir yanlışlık olduğunu düzelteceklerini söylediler 15 gün müsaade istediler 15 düzeltmezseler sahtecilik ve dolandırıcılıktan dava açsam hem dairenin hem de tazminat alabilir miyim? 

C: Mustafa bey, sözleşmeye göre satın aldığınız yer ile tapuda size satılan yerlerin farklı olması halinde, bu konuda dolandırıcılıktan bahsedilmesi biraz zorlama bir yorum olacaktır. Dolandırıcılık için örneğin hiç vermemeleri, sahibi olmadıkları, hatta hiç bir ilgilerinin bulunmadığı bir yeri sahte belgelerle satmış olmaları gerekir. Ancak, size sözleşmede aldığınızı düşündüğünüz daireyi devretmemeleri halinde tazminat davası açma hakkınız bulunuyor.


Ümit / İstanbul

S: benim yegenimin eşi hastanede yogun bakımdayken kardeşleri tarafından dairesi ve iş yeri için imza alınmış bu imzanın geçerliligi varmı ayrıyaten 8 yıllık evliler ve çocukları yok teşekkür ederim

C: Ümit bey, yoğun bakımdayken atılan imzalar geçerli olmayabilir. Bunun yanında daire ve işyeri için alınması gereken imzalar resmi şekle tabi de olabilir. Bu nedenle de geçersizlik söz konusu olabilir.


Selma / Kocaeli

S: Esim evde cocuklarla bana psikolojik baski uyguluyor karsi koydugumda tartisma ve kavga cikiyor hirsini alamadiginda evdeki esyalari kirip parcaliyor evde kirilmadik masa sandalye kalmadi enson yatakodasi aynami ve parfumleri parcsladi polis csgirdim biktim o fiziksel zarar olmadigi icin cekip gittiler polislere kafasinimi kirdim babanin evindenmi getirdin esyayi diyerek piskin piskin siritti evde huzur denen birsey birakmadi karsilikli sevgi saygi kalmadigi hslde bosanmaya yabadmiyor cocuklsr ivin devam ediliyordu artik bu sene cocuklsrla ilgilenmeyide birakti bana yakin olduklsti icin onlatlada ugrasiyor hirpaliyor asagiliyor evden annemin evine kovaliyip sonrs inkar ediyor telefon ettigimde acmayinca msj atiyorum onu bosanmada delil olarak kullanicam diyip tehdit ediyor bu msjlarda yspmasi gerekenleri sert dille yazdigim oldu ama hep inkar ona gore evdeki huzur sadece onun kurallarina uyulursa fikrini soylemeden kosulsuz iteat despot birisi kendi ailesine kul kole bizide onlara kole etmek istiyor calisiyorum ama evin giderleri cocuklarin masraflarini ben karsiladigim hslde ben konut kredisi oduyorum ev benim diyor cocuklar biri on biri sekiz yasinds vekayetleri bana verilir mi onlara kimi isiyorsunuz diye sorulur mu fiziksel siddet olsaydi kolaydi ispat ana psikolojik yildirma asagilamalar hakaretler ve bu olaylara ailem ve cocuklar sahit sadece disariya iyi gorunmeye calisan evde ates puskuren cocuklariyla benimle ilgilenmeyen biri ve ben artik oniki senedir duzelir belki cocuklaryla iyi olsun ben onemli degil dedim menapoza girdim psikolojimi bozdugu icin bes aydir cinsel hayatimuzda yok oncesinde aydabir oluyordu bende bunu hazmedemedim kendime diger zamsnlarda nerdesin deyincede kacamak cevaplar verdi aldattigina eminim ama ispatlayamadigimi bildigi icin oncekinde napabildin ki simdi napacaksin diyip onursuz ve gurursuz bir insan benim bu insandan kurtulmam ici hangi davslari acmam lazim evi covuklarin uzerine yaptirabiliiyim ne onun nede benim yeter cocuklar icin katlandim herturlu pisligine o ise evi sattirip parasiyla kenfi jredilerini kredi kartlarini sifirlayip kendisine borcsuz bir hayat kurma derdinde cocuklari dusundugude yok bana yol gosterin lutfen

Cocuklarima bireysel emeklilik yaptirmistkm maasimdan odeniyor bunlarin uzerindede hak iddaa edebilir mi cocuklarin universiteye gidecekleri zaman zorlanmadan okusunlar diye yaptirmistim benim uzerinden lehtar cocuklarim onun bunlara dokunmasini istemiyorum cunku onlarin gelecekleri icin yaptirdim bsbalari yesin diyd degil

C: Selma hanım, ev eşyalarına zarar veren eş aleyhine nöbetçi aile mahkemesine başvurularak evden uzaklaştırma talep edilebilir.

Boşanma davasında müşterek çocukların velayetine karar verilirken idrak çağındaki çocuklara hangi ebeveynde kalmak istedikleri de mutlaka sorulmalıdır.

Çocuklar için yapılan bireysel emeklilik çocukların kişisel malıdır. Eşler bu birikimlerden hak isteyemez.


Gurbet / Antalya

S: Kizim 18 mayısta evlendi iki aylık evliyken Ziynet eşyalarına el koydular olayı düzelttikten sonra geri alıp kızıma iade edildi 15 gün sonra tekrar altınları alındı kizimdan ve üstelik kızım hamile iki defasında da piskolojisi bozuk bir şekilde evime geldi şuan halen evimde durmaktadır bu Ziynet eşyası konusunda damada uygulattiran annesi babasi uygulayan da damattir hiç bir çabası yoktur. Biz boşanma davası açmadan Ziynet eşyası için dava acabilirmiyiz ? Bu davayı kazanabilirmiyiz ?

C: Ziynet eşyaları kişisel maldır. Kişisel mallar ise her zaman istenebilir. İstemek için boşanma davasının açılmasına gerek yoktur.


Enes / İstanbul

S: 16 yaşındayım annem 15 yasinda evlendi imam nikahı haliyle 2 yaşındayken ayrılmışlar şimdi annem istese beni alabilir mi almasindaki şartlar nelerdir iş mahkemelik olursa bana soru sorulur mu bu arada erkek çocuğuyum insallah cevaplanır

C: Enes, 16 yaşındasın, velayete ilişkin bir dava açıldığında muhakkak sana sorulur. Kimde kalmak istediğini ve neden kalmak istediğini mahkemede hakime anlatmalısın.


Levent / Gaziantep

S: Eşimle 2009 yılında anlaşmalı olarak boşandık karşılıklı nafaka mal vs talebimi olmadı bir çocuk var velayet annede kaldı daha sonra eşim üzerindeki malları anne kardeş enişteye devir etti bu mallar oğluma kalmasın diye buna dava açarsam şansım nedir önce velayet sonra mal kaçırma diye bir talebim olmaması ayağımı bağlarmı teşekkürler

C: Levent bey, 2009 yılındaki anlaşmalı boşanmanızın üzerinden yaklaşık 8 yıl kadar geçmiş. Ancak eşler arasındaki mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejiminden doğan alacak hakları 10 yılda zamanaşımına uğrar. Eğer anlaşmalı boşanma davanızda bu konuda bir hüküm yoksa mal rejiminden kaynaklı bir dava açabilirsiniz. Bunun dışında oğlunuza mal kalmaması için davayı ancak oğlunuz, mirasçılık sıfatını kazandıktan sonra açabilir. Mirasçılık sıfatı da annesinin ölümünden sonra söz konusu olacaktır.

 

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313