Davası Olmayan El Kaldırsın

Hani, Amerikan filmlerinde savcının bölgesinde adaylığını koyduğunu görürüz. Kampanyası için bağış toplayan savcı, övünçle  “şu kadar dosyada şu kadar mahkumiyet aldım, kamunun parasını boşa harcamadım, suçluları sokaklardan uzaklaştırdım” diye propaganda yapar. Biz de işler iyi ki bu şekilde yürümüyor. Yoksa aşağıdaki istatistiklerle oy toplamak biraz zor olurdu.

  • Yıl içinde (2012) TCK’da belirtilen suçlarla ilgili açılan davalarda suç sayısı 2 buçuk milyonun üzerinde. Bunlarda ilk üç sırayı; malvarlığına karşı işlenen suçlar, vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar ve hürriyete karşı işlenen suçlar alıyor.
  • Davalarda, sanıklar hakkında 4 milyon 4 yüz binden fazla karar verilmiş. Bu kararların sadece üçte birinde sanıklar mahkûmiyet almış. Kalanın yüzde 24’ünde beraat, yüzde 15’inde ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş. Her yirmi dosyadan birinde mahkeme, kendisinin değil, başka mahkemenin görevli olduğu görüşünde.
  • Hukuk mahkemelerinde ise yıl içinde yaklaşık 1 milyon 700 bin dava açılmış. Bu davaların konularında ilk on sırayı veraset, boşanma, alacak, vesayet, tazminat, şikayet, itirazın iptali, kamulaştırma, nüfus ve tespit davası oluşturmuş.
  • Hukuk mahkemelerinde, önceki yıllardan devredilen dosyalar da dahil, her üç dosyadan sadece ikisi karara bağlanabilmiş. Karara bağlanan her 5 dosyadan 1’ini davacı kaybetmiş.
  • İdari mahkemelerde açılan dosyaların dörtte birini vergi davaları oluşturuyor. İdari mahkemeler açılan davaların yüzde 76’sını karara bağlamış. Bölge idare mahkemelerinde bu oran yüzde 94’e kadar çıkıyor.
  • Örneğin Ağır ceza mahkemelerinde 152 bin dosyanın 11 bin tanesi Yargıtay’dan bozularak gelen dosyalar oluşturuyor. Bu dosyaların 7.251 adedi Ankara Ağır Ceza Mahkemelerinde. Sincan Ağır Ceza Mahkemelerinde ise 1.323 adet dosyaya bakılıyor.
  • Ankara’daki Asliye ceza mahkemelerindeki dosya sayısı 64 binden biraz fazla. Bunlardan 21 bini önceki yıldan devreden, 8 bini bozularak gelen dosyalardan oluşuyor. Yıl içinde 42 binden fazla dosya karara bağlanabilmiş, kalanı ertesi yıla devir olmuş.
  • Yaklaşık 5 milyon sanığın neredeyse dörtte üçü erkek. Bu erkeklerin 109 bini 12-14 yaş, 155 bini ise 15-17 yaş aralığında. Mağdur ve müştekilerde de hemen hemen aynı oranlar geçerli.
  • Dolandırıcılık nedeniyle açılan dosya sayısı yaklaşık 55 bin.
  • Tehdit ise daha yaygın olarak görülüyor: yaklaşık 256 bin. Tehdit suçu işlediği iddia olunanların yaklaşık 32 bini kadın. Ancak tehdit iddiasıyla açılan davalarda ceza alan kadın sayısı sadece 1.486
  • Ankara’nın Aile Mahkemelerinde 32.453 dosya bulunuyor. Bu dosyaların sadece 596 adedinin bozularak gelen dosyalardan oluşması ise bir hayli ilginç. Ankara Aile hakimleri ellerindeki dosyaların üçte ikisinden fazlasını karara bağlamış görünüyor. Yargıtay bu dosyaların çok azında hata bulabiliyor anlaşılan. Yargıtay’ın maddi-manevi tazminat miktarı dışında Ankara Aile hakimlerinin kararlarına çok fazla müdahale etmediği de söylenebilir.
  • Ankara İş Mahkemelerinde ise Aile Mahkemelerindeki dosyalardan neredeyse iki kat fazla yoğunluk var. İş mahkemesi hakimleri 61 bin 732 dosyayı elden geçirmişler. Ancak karara bağlanan dosya sayısı sadece 25.939’da kalmış.
  • Vergi davalarının çoğunlukla mükellefler lehine karar verdiği ise bir şehir efsanesi değilmiş: Ankara Vergi Mahkemelerinde karara bağlanan 14.516 dosyadan sadece 2.976’sı red kararlarından oluşuyor.

Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313