Boşanmada Çocuğun Üstün Yararı İlkesi

T.C. YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ E. 2015/6397 K. 2015/21060 T. 11.11.2015

• BOŞANMA DAVASI ( Velayet Düzenlemesi Yapılırken Çocuğun Üstün Yararı İlkesinin Göz Önünde Tutulacağı – Çocuğun Üstün Yararı Belirlenirken Bedensel Ruhsal Zihinsel Ahlaki ve Toplumsal Geliminin Sağlanması Amacının Gözetileceği/Ana ve Babanın Yararları Boşanmadaki Kusurları Ahlaki Değer Yargıları Sosyal Konumları Gibi Durumlarının Çocuğun Üstün Yararını Etkilemediği Sürece Dikkate Alınması Gerektiği )

• VELAYET DÜZENLEMESİ YAPILMASI ( Çocuğun Üstün Yararı İlkesinin Göz Önünde Tutulacağı – Çocuğun Üstün Yararı Belirlenirken Bedensel Ruhsal Zihinsel Ahlaki ve Toplumsal Geliminin Sağlanması Amacının Gözetileceği/Ana ve Babanın Yararları Boşanmadaki Kusurları Ahlaki Değer Yargıları Sosyal Konumları Gibi Durumlarının Çocuğun Üstün Yararını Etkilemediği Sürece Dikkate Alınacağı )

• ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI İLKESİ ( Çocuğun Üstün Yararı Belirlenirken Bedensel Ruhsal Zihinsel Ahlaki ve Toplumsal Geliminin Sağlanması Amacının Gözetileceği – Ana ve Babanın Yararları Boşanmadaki Kusurları Ahlaki Değer Yargıları Sosyal Konumları Gibi Durumlarının Çocuğun Üstün Yararını Etkilemediği Sürece Dikkate Alınacağı/Sosyal İnceleme Raporu Alınarak Velayet Hakkında Düzenleme Yapılması Gerektiği )

• SOSYAL İNCELEME RAPORU ( Çocuğun Üstün Yararı Belirlenirken Bedensel Ruhsal Zihinsel Ahlaki ve Toplumsal Geliminin Sağlanması Amacının Gözetileceği – Ana ve Babanın Yararları Boşanmadaki Kusurları Ahlaki Değer Yargıları Sosyal Konumları Gibi Durumlarının Çocuğun Üstün Yararını Etkilemediği Sürece Dikkate Alınacağı/Sosyal İnceleme Raporu Alınarak Velayet Hakkında Düzenleme Yapılacağı )

4721/m. 166, 337

ÖZET : Dava, boşanma davasıdır.

Velayet düzenlemesi yapılırken; göz önünde tutulması gereken temel ilke, çocuğun “üstün yararı” ilkesidir. Çocuğun üstün yararını belirlerken; onun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlakı ve toplumsal gelişiminin sağlanması amacının gözetilmesi gereklidir. Ana ve babanın yararları; boşanmadaki kusurları, ahlaki değer yargıları, sosyal konumları gibi durumları, çocuğun üstün yararını etkilemediği ölçüde göz önünde tutulur. Uzman bilirkişiden müşterek çocuğun velayetine ilişkin sosyal inceleme raporu alınarak, deliller hep birlikte değerlendirmek suretiyle velayet hakkında düzenleme yapılması gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-davalı kadın tarafından, kusur belirlemesi, tazminat taleplerinin reddi, nafaka miktarı ve velayet yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1- )Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı-davalı kadının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizidir.

2- )Velayet düzenlemesi yapılırken; göz önünde tutulması gereken temel ilke, çocuğun “üstün yararı” ( Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme md.3; Çocuk Haklarının Kullanılmasına ilişkin Avrupa Sözleşmesi md.l; TMK. md.339/1. 343/1. 346/1; Çocuk Koruma Kanunu md. 4/b ) dır. Çocuğun üstün yararını belirlerken; onun bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlakı ve toplumsal gelişiminin sağlanması amacının gözetilmesi gereklidir. Ana ve babanın yararları; boşanmadaki kusurları, ahlaki değer yargıları, sosyal konumları gibi durumları, çocuğun üstün yararını etkilemediği ölçüde göz önünde tutulur. Mahkemece uzman bilirkişiden müşterek çocuk Y. M.’in velayetine ilişkin sosyal inceleme raporu alınarak, deliller hep birlikte değerlendirmek suretiyle velayet hakkında düzenleme yapılması gerekirken, yazılı şekilde eksik inceleme ile hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle, 11.11.2015 tarihinde karar verildi.

Yorum bırakın