Emekli Maaşına Haciz Konamaz

Merhaba Yasin bey, daha önceki yazılarınızdan birinde emekli maaşına haciz konamayacağını yazmıştınız. Bu halen geçerli mi? Çünkü arkadaşımın Türkiye Odalar Borsalar ve Birlik Personeli Sigorta ve Emekli Sandığı Vakfı’ndan aldığım emekli maaşına borcu nedeniyle haciz konmuş. Kendisine haciz konması için muvafakat verip vermediğini sordum, hiçbir yazı vermedim, dedi. Ben de benzer bir durumdayım. Emekli maaşıma haciz konur mu, konulursa ne yapmam gerekir? Musa Ç.

Musa bey, daha önce de bir çok kez bu konuda yazmıştım. Emekli maaşına, borçlunun borcun doğumu ve icra takibinin başlatılmasından sonra haciz konmasını kabul etmesi dışında adi alacaklar için haciz konamıyor. Haciz konmuşsa icra hakimliğine haczedilemezlik şikayeti yapıp maaş üzerindeki haczi kaldırtabilirsiniz.

Ancak burada şöyle bir ayrıntı mevcut:

506 Sayılı Kanunun geçici 20. maddesi kapsamında kurulan sandıklar, Sosyal Sigortalar Kurumu, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kuruluşlarındandır. Geçici 20. madde kapsamındaki sandıklar; bağlı bulundukları kuruluşların personeli ile ilgili olarak, 506 Sayılı Kanun’un sistematiği içinde Sosyal Sigortalar Kurumu’nun yüklendiği görevleri ve sağladıkları hakları yerine getirmek üzere kuruldukları için sosyal güvenlik hukukunun temel ilkelerinin bu sandıklar için de geçerli olduğunun kabulü gerekiyor.

Bu nedenle 506 Sayılı Kanun’un geçici 20. maddesi kapsamında kurulan sandıklarca bağlanan aylıkların 5510 Sayılı Yasa’nın 93/1. maddesi uyarınca haczi mümkün değildir.

Ancak 506 Sayılı Kanun’un 128. maddesi uyarınca kurulmuş olan sandıklardan alınan maaşların ise haczi mümkündür. Sizin emekli maaşınızı aldığınız vakfın hangi madde kapsamında kurulduğunu araştırmanız gerekiyor. Vakfın kuruluş senedinde bu bilgi mevcut olabilir.

Yorum bırakın