Yeni Çıkan Yasalar Kadının Yanında mı?

Hocam ben memur olarak çalışmakta,14 yıllık evli biri olarak; eşimin bana ve aileme karşı saygısızlıkları ağza alınmayacak laflar, engelli durumundayım engelimle dalga geçmekte,yaşım ondan 10 yaş büyük olmasından bana ihtiyar diye hakaretler savurması, yeni çıkan yasaları bana karşı koz olarak kullanması (kanun benden yana -nizam benden yana, senin donuna kadar alırım),defalarca yuvamı kurtarmak adına insanları ailesine gönderişim, kendi her türlü isteğini yerine getirmeme rağmen evde huzur vermeyişi, elbiselerimi ütülemiyor, yemek vermiyor, istediğimde benim yaptığım yemeği yeme zıkkım ye, gidip çocuklarla beraber uyuyor vs. bir erkek olarak davayı ben açarsam durumum ne olur. Saygılarımla, Serdar K.

Serdar Bey, kamuoyunda bilindiğinin aksine, boşanma davalarını erkek ya da kadın tarafın açmasının bir önemi bulunmamaktadır. 2002 yılında yürürlüğe giren Medeni Kanun’umuz kadın ve erkek eşitliğini getirmiştir. Bununla birlikte boşanma davasını açan kişi, evlilik birliğini sürdürmesini kendisinden beklenmeyecek hale getiren olayları ispatlamakla yükümlüdür. Yani önemli olan davayı açmak değil, iddiaları ispatlamaktır.

Sizin durumunuzda, size ve ailenize karşı hakaretler, engelli olmanızla ilgili sözler, yemek vermeme gibi hakaretler evlilik birliğinin temelinden sarsıldığının kabulüne elverişli fiillerdir.

Öte yandan her ne kadar 6284 sayılı kanun’un başlığı Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi ise de uygulamada hakimler gerçeği araştırmakta ve mağduru kadın-erkek olarak ayırmamaktadır, zaten mantıklı olarak düşünürseniz bir cinse pozitif ayrımcılık yapılması evrensel hukuk ilkelerine de aykırı olacaktır. Bu nedenle boşanma davası açmaya karar verdiyseniz açın.

Aldatan Eşe Boşanma Davası Açmak

Eşimin beni aldattığını yakaladım, oturduğumuz ev annesinin üstüne benim gidecek bir yerim yok 6 yaşında oğlum var elimde kanıtlar da var .Ne  olacak bilmiyorum ne yapacağımı bilmiyorum eşim ayrılmak ve sevgilisiyle evlenmek istiyor kızla eşim arasında 22 yaş farkı var kız da annesi de biliyor evli olduğunu. Ne yapıyım bana bir yol gösterin. Nesrin K.

Nesrin hanım, Medeni kanunumuza göre eşler, evlilik devam ettiği sürece birbirlerine karşı sadakatle yükümlüdürler. Bu sadece bizim kanunumuzda değil çok eskiden beri var olan hemen hemen tüm kültürlerde bu şekilde uygulanmaktadır. Öyle ki, aldatan eşten boşanmanın mutlak bir talep olduğu dahi söylenebilir.

Boşanma davasının açılmasıyla mahkeme, eşlerin geçinmesine ve barınmasına ilişkin önlemleri vakit geçirmeden tedbiren almalıdır. Her ne kadar kanunda mahkemeler kendiliğinden bu kararı alır dese de uygulamada bu yönde bir talebin arandığını görmekteyiz.

Eşin annesinin evinde oturuyor olsanız da bu konut aile konutu niteliğindedir, bu sebeple mahkemeden boşanma davasının sonuçlanmasına kadar eşin annesinin konutunun diğer eşe ve müşterek çocuklara kullanımına tahsis edilmesi istenebilir.

Sizin durumunuzda evliliğinizin sona ermesine yol açan eşinizin birlikte olduğu kadın aleyhine de manevi tazminat davası açabilme hakkınız bulunmaktadır.

Davada Çıkan Tazminat Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Mal davası sonucunda mahkemenin kararı 62 bin TL satılmış olan evden  2 bin TL de takılan altınlardan ödeme çıkarttı. ben asgari ücretle çalışan  biriyim bunu ödemediğim takdirde üstüme kayıtlı hiçbir şey yok sadece asgari ücretim var ödemediğim takdirde neler olur öğrenebilir miyim acaba? Selçuk B.

Selçuk Bey, ödenemeyen icra borçları nedeniyle hapis yatmak bir çok durumda ortadan kalkmıştır. Sanıyorum sizin de asıl mesele ettiğiniz nokta bu olmalı. Ekonomik suça ekonomik ceza kuralı gereğince açılan davada kaybettiğiniz miktar sizin maaşınızın 1/4’üne haciz konulması, ev eşyalarınızın haczi ve benzeri şekillerde tahsil edilir.

Dedenin Toruna Bıraktığı Mal

Dedesine bakması karşılığı toruna tarla bağışlamış. Dede vefat etmiş tapu bozulur mu? Necmi E.

Ölünceye kadar bakma vaadi, bir kişinin diğer bir kişiye, kendisine bakılması karşılığı olarak bir malını vermeyi taahhüt etmesidir. Kişinin ölmesi ile vermiş olduğu mal terekesine geri dönmez, mal karşılığı ölünceye kadar bakmayı vaadeden kişinin bakım borcu sona erer.

Ses Kaydı Delil Olarak Kullanılabilir mi?

Merhabalar, eşim bana boşanma davası açtı. Benim sorum şu: ben açtığım karşı davada, eşimin akrabasıyla yaptığı ve bana hakaretlerini içeren telefon görüşmesi kaydını delil olarak sunabilir miyim, aile mahkemesi bunu delil olarak kabul eder mi? teşekkür ederim. Hakan Ö.

Hakan Bey, aile mahkemelerinin işleyişi ceza mahkemelerinden, ticaret mahkemelerinden, asliye hukuk mahkemelerinden biraz daha farklıdır. Çünkü aile mahkemelerinde görülen özellikle boşanma davalarında hukuken birbiri ile aynı kişi -eş- olarak kabul edilen kişiler arasındaki anlaşmazlıklar çözülmeye çalışılmaktadır. Durum böyle olunca davada kullanılabilecek deliller de diğer davalardan farklı olmaktadır.

Ses kayıtları da bir çok durumda delil olarak kullanılabilmekte ve mahkemelerce kabul edilmektedir; ancak elde ediliş biçimine, içeriğine göre elde eden ve kullanan kişi aleyhine ceza davası ve tazminat davası açılmasına da yol açabilmektedir.

Rus Eşin Ülkesine Götürdüğü Çocuğun Türkiye’ye İadesi Mümkün mü?

Rus vatandaşı olan imam nikahlı eşimle 3 yıldır beraber yaşıyorduk bu beraberlikten T.adında oğlum oldu ve henüz resmi evliliğimiz olmadığı için noterden tanıma senediyle nüfusuma kayıt yaptırdım fakat eşim oğlumun Rus vatandaşlığına geçmesini istedi bende resmi olarak evliliğimizin ardından olabileceğini söyledim fakat eşim evden ablasının yanına gideceğini söyledi ve gitti. Fakat bana yalan söyleyip ülkesine 26 04 2014 tarihinde oğlumu kaçırdığını anladım ve bana göndermiş olduğu SMS’de Rusya’da oldukları ve benden habersiz oğlumu kaçırdığını anladım ve hemen resmi makamlara başvurdum fakat bir netice alamadım 13 aylık oğlumun Türkiye’ye iadesi ve kişisel iletişim kurmak adına ne yapmalıyım ve nasıl bir dava açmalıyım . Velayeti hakkını kötüye kullanan ve alıkoyan için hakkım nedir ne yapmalıyım .Saygılarımla, Zafer C.

Zafer bey, eşlerin evli olmaları durumunda çocuğun velayeti iki eşe birlikte aittir. Ancak eşlerin resmi olarak evli olmamaları halinde müşterek çocuğun velayeti doğum ile birlikte kendiliğinden annesine aittir. Yani imam nikahlı-resmi nikahsız olmanız nedeniyle çocuğun velayeti size ait değil. Çocuğunuzun annesi, velayet tek başına kendisine ait olduğu için çocuğunu istediği gibi ülkesine götürebilir, bunun velayet hakkının kötüye kullanılması olarak addedilebileceğini düşünmüyorum.

Yeşil Kartlının Nafaka Borcu

Ben yeşil kartlıyım, gelir seviyem düşük nafakayı ödeyemedim şu anda ceza aldım.  Ne yapmalıyım ? Şakir E.

Şakir bey, yeşil kartlı olmanızın nafaka borcunuz ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Nafaka borcu mahkemenin eşlerin ve çocukların sosyal, ekonomik durumları göz önünde bulundurularak belirlenen bir miktardır. Bu borç mahkemece kaldırılmadıkça doğmaya devam eder. Bu nedenle borcu ortadan kaldırabilmek ve ceza davasından kurtulabilmek için aile mahkemesine başvurarak dava açmanız gerekmektedir.

Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313