‘’Eski Eşime Ömür Boyu Nafaka Ödemek İstemiyorum!’’

Boşanma sürecinde bireylerin karar vermesini etkileyen esaslı unsurların başında ‘’nafaka ödeme yükümlülüğü’’ gelmektedir.  Boşanma aşamasındaki ebeveynler, müşterek çocukları için ödemek zorunda kalacakları nafaka miktarlarını anlayışla karşılarken, boşanacakları eşine nafaka ödemek istemezler. İşte bu noktada avukat olarak sıklıkla karşılaştığımız serzenişlerin başında ;‘’Eski eşime Ömür Boyu Nafaka Ödemek İstemiyorum!’’gelmektedir.

Eşe Ödenen Nafakanın Hukuki Niteliği Nedir?

Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek tarafın geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak isteyebileceği ödemeye Türk Hukukunda yoksulluk nafakası denmektedir. Yoksulluk nafakası ile ilgili düzenlemeler önceki Medeni Kanunumuzda kadın erkek ayrımını belirginleştirmiş bir düzenleme içermekteyken yapılan değişiklik ile bunun önüne geçilmeye çalışılmıştır.

Eski Medeni Kanunun 144. Maddesi gereğince erkeğin, boşandığı eşinden nafaka isteyebilmesi ‘’kadının halinin refahta bulunması’’ şartına bağlı iken, bu düzenleme yeni Medeni Kanunun 175. Maddesinde kadın erkek diye ayrım yapılmaksızın yeniden düzenlemiş ve maddenin son hali ‘’ Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.” Şeklinde hüküm altına alınmıştır.

Hangi Koşulda Boşandığım Eşime Nafaka Ödemem Gerekir?

Yoksulluk nafakası uygulamada bilinenin aksine sadece boşanan kadına ödenmez. Boşanan koca da aşağıda sayılacak şartların mevcut olması halinde yoksulluk nafakasına hak kazanır.

Türk Medeni Kanunun 175. Maddesi gereği yoksulluk nafakası talebinin kabulü için;

-Talep olması,

-Talep edenin boşanma yüzenden yoksulluğa düşeceğinin belirlenmesi,

-Talep eden şahsın kusurunun daha ağır olmaması gerekmektedir.

Yoksulluk nafakası için ön koşul talep edilmiş olmalıdır. Talep olmaması halinde hakim tarafından kendiliğinden karara bağlanmayacaktır.

Yoksulluk Neye Göre ve Nasıl Belirlenir?

Yargıtay kararlarına göre; yoksulluğun sınırı, yeme içme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, eğitim, kültür gibi ihtiyaçları karşılayacak geliri olmamak olarak tanımlanabilir. Hiçbir geliri olmayan veya çok gerçekçi olmasa da günümüz koşullarında bu unsurlar baz alınarak hesaplandığı belirtilen asgari ücretle kıyaslanarak asgari ücretin altında bir geliri olan kimsenin yoksulluk içinde olduğu kabul edilmelidir.

Bu durumun yani yoksulluğun ispatı isteyenin, boşanma davası aşamasında istenmişse istek tarihinde, ayrı bir dava ile boşanma davasından daha sonra istenmişse boşanma kararının kesinleşme tarihinde yoksulluğa düştüğünün ispatlanması gerekir. Bu husus mahkemece de zabıta marifetiyle araştırılmalıdır.

Kusurlu Olan Tarafa Nafaka Ödemek Zorunda Mıyım?

Yoksulluk nafakası talep edecek olan tarafın, boşanma davasında daha fazla kusurlu olmaması gerekmektedir. Daha fazla kusuru olan eş yoksulluk nafakası talep edemez.

Boşanma davasında tarafların eşit kusurlu olması halinde ise eşit kusurlu eş yoksulluk nafakası isteyebilir.

“Boşanmada eşit kusurlu eş de diğer şartlar varsa yoksulluk nafakası isteyebilir.” YARGITAY 3. HUKUK DAİRESİ 2004/7524 ESAS  2004/7594 KARAR 05.07.2004 TARİHLİ KARARI

Nafaka yükümlüsünün kusurlu olması aranmaz.

Nafaka Hangi Aşamada Talep Edilebilir?

Yoksulluk nafakası boşanmanın ferisi (eki) niteliğinde olmakla, boşanma dava dilekçesinde, cevap dilekçesinde veya yargılama esnasında hüküm verilinceye kadar bu taleplerin aynı davada talep edilmesi de mümkündür.

Boşanma davası içerisinde hükmedilen yoksulluk nafakasının başlangıç tarihi boşanma kararının kesinleşme tarihidir. Yoksulluk nafakasının başlaması ile tedbir nafakası sona erer.

Nafaka Miktarı Neye Göre Takdir Edilir? 

Nafaka miktarı tayin edilirken tarafların sosyal ve ekonomik durumu önem arz eder. Her iki tarafında mali ve sosyal durumları araştırılmalı, araştırma yapılmadan yoksulluk nafakası takdir edilmemelidir. Yargıtay gerekli araştırma yapılmaksızın yoksulluk nafakası talebinin karara bağlanmasını bozma sebebi saymıştır.

“Davalının babadan kalan taşınmazları olduğu iddia edilmiş tapu kayıtları celbedilmiştir. Muris ölü ise veraset ilamı alınarak kalan taşınmazların gelir ve değerleri belirlenerek davalıyı yoksulluktan kurtarıp kurtarmayacağı tespit edilmeden eksik inceleme ve araştırma ile yoksulluk nafakası tayini kanuna aykırıdır.” YARGITAY HUKUK GENEL KURULU  25.9.1996 TARİH 1996/2-331-628 SAYILI KARARI

“Yapılan soruşturma ile davalının bir evinin bulunduğu anlaşılmış ve ayrıca Sosyal Sigortalar Kurumundan emekli aylığı aldığı iddia edilmiştir. O halde davalının mevcut evinin değerinin tespit edilmesi haline uygun bir ev alınması dışında geçimini sağlayacak bir miktarın elde edilmesinin mümkün olup olmadığı belirlenmeden ve davalının SSK’dan aylık alıp almadığı gerekli bilgiler taraflardan sorularak merciinden araştırılmadan, eksik inceleme ile yoksulluk nafakasına hükmedilmesi doğru bulunmamıştır.” YARGITAY 2. HUKUK DAİRESİ 14.9.1994 TARİH 1994/7650-8056 SAYILI KARARI

Hükmedilen Nafaka Ne Zamana Kadar Ödenir?  

Hükmedilen yoksulluk nafakası belirli şartların varlığı halinde kaldırılabilir veyahut azaltılabilir.

Bu şartlar;

-Nafaka alacaklısının yoksulluğu ortadan kalkmış olabilir.

Boşanma nedeniyle yoksulluğa düşen ve bu yüzden yoksulluk nafakası almakta olan eşin, daha sonradan bir gelir elde etmesi, herhangi bir şekilde işe girmesi, yakınlarından maaş bağlanması, miras kalması vb. şekillerde yoksulluğun giderilmiş olması halinde nafaka yükümlüsünün talebi ile yoksulluk nafakasının kaldırılmasına karar verilebilir.

-Nafaka alacaklısının evlenmesi veyahut biriyle birlikte yaşamaya başlaması durumunda nafaka kaldırılabilir. Bu Türk Medeni Kanunun 176. Maddesinde düzenlenmiştir.

-Nafaka alacaklısı veya borçlusunun birinin ölmesi durumunda nafaka aksine bir sözleşme yoksa sona erer.

-Yoksulluk nafakası ödenmesini gerektiren sebepler ortadan kalkar, önemli ölçüde azalır veya nafaka yükümlüsünün mali gücü önemli ölçüde eksilirse yoksulluk nafakasının indirimine veya kaldırılmasına karar verilebileceği gibi, bazı durumlarda hakkaniyet ölçüsünde nafakanın artırılmasına da karar verilebilir.

Nafakanın kaldırılması veya azaltılması için örneklendirici sebeplerden herhangi biri mevcut ise dava açılmalı, bu sebepler mahkeme nezdinde ispatlanmalıdır.

Nafakaya hükmedildikten sonra mevcut olaylar araştırılmalı, nafaka konusunda değişen şartlar her zaman takip edilmeli ve her olay kendi içerisinde değerlendirilmelidir. 

‘’Ölene Kadar Nafaka Mağduriyeti Yoktur.’’

4 thoughts on “‘’Eski Eşime Ömür Boyu Nafaka Ödemek İstemiyorum!’’”

  1. Slm ben bosanmak uzereyim 3 yasinda bir oglum var esim eski esinin yanina yerlesmis ondan iki kizi var kizlardan biri hasta diye oraya yerlesmis orad yasiyor benim cocugumda orada adam ast subay durumu iyi benim oglumda ona baba diyormus pedigogda burda yasamasi iyi diye rapor yazmis simdi benden nafaka istiyorlar ben cocuguda goremiyorum sigortasizda iste calisiyorum bu sartlarda nafaka vermekte istemiyorum ne yapmaliyim

    1. sen yat kalk dua et ki elin adami senin cocugunu barindiriyor zorunda olmadigi halde! o cocuktan kimler sorumlu? cocuk yapmasini biliyorsunda bakmayami elin deymiyor? ister cocugunu gör ister görme ona bakmakla yükümlüsün. bidahaki sefer akilli olda cocuk yapma ozaman. utanc verici yaa

  2. Benim boşanma gerçekleşti ama 2020 lira maaş alırken bin lira nafaka ödüyorum 500 çocuğa 500 kadına benim 500 tl de icraya kesiliyor benim yaşamım nasıl olacak 1500 tl ödemem var 520 tl bana kalıyor bana bir çare yok diyolar son çare kadını veya kendimi öldürmek başka yolum yok

Yorum bırakın