Eşler Arasında Sadakat Yükümlülüğü

1.  Eşimi başkasıyla konuşurken yakaladım. Diğer kişiye
tazminat davası açabilir miyim?

Murat / SAMSUN

Eşler arasında sadakat yükümlülüğü, evlilik birliğinin kurulması ile birlikte kendiliğinden doğar. Sadakat yükümlülüğünün ihlal edilmesi halinde, aldatılan eş bakımından bir zarar meydana geldiği kabul edilmektedir.

Hukuki düzenlemeler gereği bir kişiye maddi-manevi zarar veren, bu zararını tazmin etmelidir. Tazmin edilmemesi halinde, dava açılarak bu zararın tazmini talep edilebilir.

Eşin aldatma fiilini birlikte işlediği kişi de zarar gören eşe karşı sorumludur. Bu nedenle 3.kişiye karşı da tazminat davası açılabilir.

 

2. 24 ekimde ilk duruşma oldu ve tedbir nafakası kondu.
19 aralıkta da karar mahkemesi oldu ve 500 tl ve tazminat kararı verildi. Avukatım 12 kasımda icraya verdiğini söyledi fakat herhangi bir ödeme falan yapılmadı kaç aydır. Ne yapmam lazım?
Julie / ADANA 

Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.
Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.

Şikayet etmeniz durumunda, tazyik hapsi cezası verilmesi borcun yerine getirilmesi bakımından etkili olacaktır.

 

3. Beş yıldır evliyim eşim yabancı uyruklu ama tc kimlik
numarası yok yani kaçak durumda anlaşmalı boşanmak istiyorum ve resmi nikahımız var. Sorum şu boşanırsak eşimden dolayı bana herhangi bir ceza uygulanır mı?

Bayram / İZMİR 

Bir Türk vatandaşı ile en az 3 yıldan beri evli olan ve evliliği devam edenler; vatandaşlığın sonradan kazanılması yoluyla vatandaşlık kazanmak için başvuruda bulunabilirler.

Eşinizin cezai sorumluluğu bakımından size bir ceza uygulanmaz. Cezalar şahsidir.

 

4. Babadan kalan miras hissemi satmak istiyorum. Kardeşlerim kendileri kullandığı için izin vermiyor.

Latife / İSTANBUL

Mirasın paylaşımı için, MİRASIN TAKSİMİ davası açılır. Bu dava terekenin tümü için açılabileceği gibi ( uzun sürmesi ve terekenin zarara uğraması, işin doğasında vardır) terekeye dahil belli bir taşınmaz mal hakkında da açılabilir.
Dava miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesinde açılabilir.

 

5. Ben evlenmek için birini buldum ama boşanma
aşamasındalar. Yaklaşık 1 yıl oldu. Halen boşanmadılar ve erkek tekrardan dava açıp ben boşanmak istemiyorum diyor. Yardımcı olun kaç sene daha sürer?

Süleyman / KAYSERİ

Anlaşmalı boşanma davalarında hakim, çekişmeli boşanma davalarında olduğu gibi bir yargılama süreci(delillerin toplanması ve bunların hukuki olarak değerlendirilmesi) işlemez. Anlaşmalı boşanma davalarında hakim, taraflar arasındaki anlaşmanın kamu düzenine aykırı koşullar içerip içermediğini inceler ve bir aykırılık görmez ise anlaşmayı onaylayarak davayı sonuçlandırır. Genellikle davanın açılmasından sonra ilk bir hafta içerisinde sonuçlandırılmakta, tarafların temyiz isteminden vazgeçmeleri ile de kesinleşmektedir.

Ancak çekişmeli olarak açılan boşanma davalarında süre, her dava bakımından değişiklik göstermekle beraber genellikle 8 ile 12 ay arasında sürmektedir.

 

6.  7 aydır nafaka ödeyemiyorum. Eski eşim şikayet etti.         E-devletten baktığımda ara duruşma yapıldı. İleri bir tarihe
ertelendiğini görüyorum yakalanmam çıkmış olabilir mi?

Mevlüt / İSTANBUL

İlgili dosyanın görüldüğü mahkeme kalemini arayarak bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

7. Eşimin ailesinin yaşadığı bir yerde kirada oturuyoruz. Biz
boşanacağız. Eşimin yarattığı şüphe ve güvensizlikten dolayı ben ayrılınca burası onun muhiti olduğu için oturmayacağım. 3 yaşında oğlumla kiraya geçeceğim.
Nafaka sadece çocuğuma mı verecek? Nasıl bir yol izleyebilirim? Lütfen bilgilendirir misiniz?

Aycan / İSTANBUL

Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.

Yoksulluk nafakası, ahlaki ve sosyal bir düşünceyi temel alır. Evlilik birliğinde eşler arasında geçerli olan dayanışma ve yardımlaşma yükümlülüğünün evlilik birliğinin sona ermesinden sonra da devam etmesini amaç edinir.

Bu düzenleme gereği; şartları mevcut ise siz de nafaka alabilirsiniz. Bu süreçte hak kaybına uğramamak için bir avukata başvurmanızda fayda var.

 

 

Yorum bırakın