Hırsızlık Suçunun Eşe Karşı İşlenmesi

Türk Ceza Kanununun167. maddesine göre evlilik birliği açısından aralarında ayrılık kararı verilmemiş eşler arasında nitelikli yağma ve yağma hariç (Türk Ceza Kanunum. 148, 149) eşlerden biri zararına gerçekleştirilen hırsızlık suçlarında cezaya hükmedilmemektedir.

Kanunkoyucu eşler arasında duygusal birlikteliğin zedelenmemesi için, diğer eşin zararına hırsızlığı cezalandırmamayı ceza siyaseti açısından gerekli görmüştür.

Şahsi cezasızlık sebebi veya cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebep:

Madde 167-

(1) Yağma ve nitelikli yağma hariç, bu bölümde yer alan suçların; a) Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin, b) Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlatlığın, c) Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin, Zararına olarak işlenmesi halinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.

(2) Bu suçların, haklarında ayrılık kararı verilmiş olan eşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamayan kardeşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamakta olan amca, dayı, hala, teyze, yeğen veya ikinci derecede kayın hısımlarının zararına olarak işlenmesi halinde; ilgili akraba hakkında şikayet üzerine verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.

Eşler arasında hırsızlık suçu, ceza hukuku bakımından şahsi cezasızlık sebebi olarak düzenlenmiş olsa da,bir kişinin eşine karşı hırsızlık suçu işlemiş olması, aile kurumunun temel taşı olan sadakat ve güveni tek başına zedelemeye yeter düzeydedir.

Dolayısıyla eşler arasında işlenen bir hırsızlık suçu, boşanma sebebi olarak değerlendirilebilir ve karşı tarafa tazminat hakkı bahşedebilir.

Yargıtay da aynı görüşte olup, bir kararında eşin cebinden habersiz para çalmayı boşanma gerekçesi saymıştır.

Bu kararda Kayseri 1. Aile Mahkemesi’nin verdiği kararını onayan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşinin bilgisi dışında cebinden para alan kadını kusurlu bulmuştur.

Eşin cebinden habersizce para almayı ‘güven sarsıcı durum’ olarak kabul eden Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşinin cebinden para almasından şikayetçi olan kocanın açtığı ilk boşanma davasını, “Eşin bu durumunun kleptomani (sürekli bir şey çalma isteği) olup olmadığı araştırılmadan hüküm kurulması” gerekçesiyle bozmuştur.

Kayseri 1. Aile Mahkemesi’nin Adli Tıp raporu eklediği davada, kadının kleptomani olmadığı tespit edilmiş, mahkeme bu rapor sonrası eşlerin boşanmasına hükmetmiş, Yargıtay da mahkemenin kararını onamıştır.

Yargıtay’ın bu kararı doğrultusunda, eşin cebinden habersizce para almaları, boşanma nedeni kabul edilebilecektir.

Yorum bırakın