Kanser Hastasından Velayet Alınır mı?

Eşin İşyerindeki Çalışmanın Boşanma ile Sona Ermesi

-Eşimle ayrılma aşamasındayız. Ben kendisinin sahibi olduğu iş yerinde çalışıyorum. Eşim artık benimle çalışmak istemediğini söyledi. Fakat malum pandemi döneminde iş bulmak oldukça zor. Bu sebeple ben şu anda işsiz kalmak istemiyorum. Beni işten çıkarması durumunda boşanma davasında bu durumu belirterek tazminat talep edebilir miyim?

İş hukuku açısından bir çalışanın iş akdinin sonlandırılması İş Kanunu’nda düzenlenmiştir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinde, işverenin, işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple sona erdirebileceği durumlar sayılmıştır. Bu durumların varlığı halinde, işveren işçinin sözleşmesini tazminatsız olarak feshedebilir.

Ancak, bir eşin diğer eşin işyerinde çalışıyor olması halinde, boşanıyor ya da ayrılıyor olmaları iş sözleşmesinin haklı olarak sona erdirildiği bir durum olarak kabul edilmez. Bu nedenle eşinizin sizi sırf boşanıyor olmanız nedeniyle işten çıkarıyor olması durumda tazminat ödemesi gereklidir.

Diğer yandan boşanma halinde, eşlerden biri boşanmaya yol açan fiiller sebebiyle daha ağır kusurlu bulunursa Medeni Kanun’un 174. maddesi gereğince maddi tazminat ödemekle de yükümlü tutulabilir. Maddi tazminat, mevcut veya beklenen menfaatler için belirlenen bir tazminattır. Panemi ya da bir başka nedenle iş bulamayacak durumda olmanız halinde, mahkeme bu durumu da gözönünde bulundurarak daha yüksek bir maddi tazminata hükmetmelidir.


Kanser Hastasına Velayet Davası Açılır mı?

-Merhaba ben 1 sene önce kocamdan boşandım. 5 yaşında bir kızımız var ve velayeti bende. 

Yaklaşık 3 aydır kanser tedavisi görüyorum ve oldukça zor günler geçiriyorum. Kocam bu durumun kızımı olumsuz etkilediği iddiasında bulunarak kızımın velayetini alabileceğini söylüyor. Böyle bir şey olabilir mi?

Hastalıklar, fiziksel engeller, ruhsal problemler her insanın her an karşılaşabileceği durumlardır. Kanser hastalığı da bulaşıcı olmayan ancak tedavi süreci ağır ve sıkıntılı bir hastalıktır. Kansere yakalanmış bir kişiden velayetin alınması değil tam aksine bu süreç içerisinde yakınları ile daha yakın olmaya ihtiyacı vardır. Bir çocuğun kanser oldu diye annesinden ya da babasından uzaklaştırılması, hasta ile yaşamasından daha fazla zarar verebilir.

Bu nedenle bulaşıcı olmayan bir hastalık nedeniyle, çocuğa bakım görevinin tedavi nedeniyle ihmal edilmemesi sağlandığı müddetçe çocuğun velayetinde değişikliğe sebep olmayacağı görüşündeyim.


Düğün Takıları Nasıl Paylaşılır?

-Kayınvalidem düğünde takılan (benim akrabalarımın da dahil olduğu) bütün altınlarımı alarak kendi borcunu ödemek istiyor. Eşim de bu konuda bana ısrarcı oluyor. Eşimin akrabalarından gelen altınlar onların hakkı mı oluyor?

Evlilik kurulurken düğün davetlileri yeni evli çifte destek olmak için çeşitli yardımda bulunabilirler. Bu, gelenek göreneklerimizde altın-para takılması şeklinde olur. Yargıtay, önceki kararlarında kim tarafından ve kime takılırsa takılsın düğünde takılan altın-para ve diğer ziynetlerin kadına ait olacağına dair kararlar veriyordu. Yargıtay bu yılın başında bu hatalı kararından döndü ancak yerine hala çok da doğru bulmadığım başka bir ilke kararı verdi. Bu ilke kararına göre Yargıtay, düğünde kadına özgü takılan takılar haricinde kalan takıları iki tarafa ait sayıyor. Yani bilezik, küpe ve kolye gibi takıların dışında kalan çeyrek altın, para gibi takılar eşlerden ikisi arasında eşit olarak bölünmesine karar veriliyor.


İki Tarafın da Çocuğa Bakamaması Durumunda Velayet

-Biz eşimle ayrılmaya karar verdik. 8 yaşında bir çocuğumuz var. Karım velayeti almak istemiyor. Ben çocuğumun bende kalmasını istiyorum ama iş sebebiyle sürekli şehir dışına gidiyorum. Mahkeme, eşimin istememesine rağmen benim şehir dışında olduğum günlerde çocuğun onda kalması için karar verir mi?

Çocuğun velayeti hakkında karar verilirken önemli olan çocuğun menfaatidir. Eğer taraflardan birinin velayeti istememesi halinde, genel olarak mahkemeler başkaca araştırma yapmadan velayeti diğer tarafa bırakıyorlar. Eşlerden iki tarafın da velayet görevini üstlenme imkanlarının olmadığı durumlarda ise çocuğun bakımı devlet kurumuna yerleştirilerek sağlanabilir. Mahkeme, sizin şehir dışında olduğunuz günler için çocuğun bakımını annesine bırakılacak şekilde bir karar vermez.


Evin Kilidini Değiştirmek

-5 senelik evliyim. Bir süredir eşimden şiddet görüyorum. En son tartışmamızda şiddetin boyutu arttı ve ben de darp raporu alarak şikayetçi oldum. Sonrasında ise evin kapısının kilidini değiştirerek ona kapıyı açmadım. Beni sürekli arayarak özür diliyor ve uzaklaştırma kararı bile olmadan kapının kilidini değiştirmemin suç olduğunu söylüyor. Bu doğru mu?

Eşlerden birinin evin kilidini değiştirerek eşini eve almaması boşanmada kusur olarak kabul edilir. Ancak şiddete uğrayan eşin kilidi değiştirmesi ve eşini eve almaması halinde bu durum mazur görülebilir. Çünkü uzaklaştırma alınmamış olsa bile eve gelen eşin yeniden şiddet uygulama ihtimali mevcuttur. Bu nedenle fiilinizin suç olmayacağı düşüncesindeyim.