Köye Gelmek İstemeyen Eş Zorlanabilir mi?

Ben emekli bir insanım ve köyüme dönmek istiyorum. Eğer eşim, benimle beraber gelmezse ve bu konuda ısrarlı olursa, benim kanuni haklarım nelerdir? Bilgi verirseniz memnun olurum. Teşekkürler. Mehmet Emin A.

Medeni Kanun’un 186. Maddesine göre, eşler oturacakları konutu birlikte seçerler. Eşlerin birlikte seçtikleri bir konutu diğer eşin terk ederek başka yerde yaşamak istemesi en doğal hakkıdır, ancak eşini kendisiyle birlikte gelmeye zorlayamaz. Ancak, köye yerleşmek istemenizin haklı olduğu düşüncesindeyseniz, dava açarak hakimin müdahalesini ve yeni aile konutunuzun hakim tarafından belirlenmesini isteyebilirsiniz.

Kiraya Yapılacak Zam Oranı

13/08/2014’te biten KONUT kira sözleşmemi yenilemek için tefe +tüfe ye göre ne oranda zam yapmalıyım, cevabınız için şimdiden teşekkür eder işlerinizde başarılar dilerim. Osman B.

Osman Bey, Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkındaki Kanununun 2 ve 7. maddesi gözetildiğinde, Türk Borçlar Kanunu’nun yürürlüğünden önce serbest irade ile belirlenen sözleşmedeki kira artış oranı, bir önceki yılındaki üretici fiyat endeksindeki oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir.

Bu nedenle Türk Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 01.07.2012 tarihinden sonra, yenilenen dönem için kira artış oranı TBK. nın 344. maddesinde belirlenen artış oranını geçmediği ölçüde sözleşmedeki artış oranına itibar edilerek sonuca gidilir.

Bu esas ve ilkeler doğrultusunda yeni dönem için kira artışı üretici fiyat endeksindeki (12 aylık ortalama) artış oranına göre belirlenir.

Mevsimlik İşçinin Yıllık İzni Var mı?

15.6.2006-14.09.2011 tarihleri arasında mevsimlik işçi olarak çalıştım, hiç yıllık izin kullanmadım. Yıllık ücretli izin alacağımı istesem alabilir miyim? Saliha S.

Yıllık çalışma süresi 11 ayı geçmeyen mevsimlik işçiler yıllık ücretli izin alacağına hak kazanamamaktadır. Eğer yıllık çalışmanızın süresi 11 aydan fazla ise yıllık izin ücreti alabilirsiniz.

Alkol Nedeniyle İş Akdinin Feshi Haklı mı?

Bir şirkete bağlı olarak tam 12 yıl 6 ay boyunca tanıtım elemanı olarak çalıştım. Bir tanıtım toplantısından çıktıktan sonra trafik denetlemesine yakalandım. Bir miktar alkol aldığım tespit edildi ve ehliyetime el konuldu, araç da parka çekildi. Şirket ertesi gün iş sözleşmemi bu nedenle feshetti. İşimiz gereğince tanıtım yemeklerine katılıyoruz, bu yemeklerde müşterinin durumuna göre alkol alınması da normaldir. Bu nedenle şirketin iş akdimi feshetmesi kötü niyetli değil mi? Kıdem tazminatı ve diğer alacaklarımı alabilir miyim? İhsan T.

İhsan Bey, bu konuda şirketin önceki uygulamaları ve iş sözleşmenize bakılması gerekiyor. Şirketin sizin kullanımınıza tahsis edilmiş aracı, trafik güvenliğini tehlikeye düşürür şekilde alkol, uyuşturucu yahut melekelerinizi zayıflatıcı bir ilaç almışken kullanmanız sebebiyle iş akdinizin feshinin haklı olduğu düşüncesindeyim.

Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313