Kredi çekerek aldığım konutta eşimin hakkı var mı?

Eşimle ayrılma aşamasındayım ve şu anda babamdan bana miras kalan gayrimenkulün satışından payıma düşen kısımın üstüne banka kredisi çekip bir gayrimenkul almak üzereyim. Kardeşim de yardım edecek. Tapuyu kardeşimin ve benim üzerime ortak çıkarabilir miyiz? Kredi benim üzerime çekileceğinden bir sorun yaşar mıyız tapuda? Ayrıca eşim resmi olarak ayrıldığımızda kredi çektiğim miktar için eve ortak olabilir mi? Bunu nasıl engelleyebiliriz? Bu konuda sözleşme yapmamız gerekirse içeriği ne olmalı acaba?Vereceğiniz bilgiler için sonsuz teşekkürler. Derya S.

mal paylaşımı
Kredi ile alınan gayrimenkulde diğer eşin payı var mı?

Derya hanım merhabalar,

Evlilik birliği süresi içinde eşlerin edinmiş oldukları mal varlığının değerinin yarısı üzerinde diğer eşin hakkı bulunmaktadır. Ancak bu hak sadece eşin, çalışması ile edinmiş olduğu mal varlığı üzerinde geçerlidir. Yani eşin çalışması ile sahip olmadığı, örneğin sizin durumunuzdaki gibi babanızdan miras yoluyla geçen mal varlığı üzerinde eşinizin bir hakkı bulunmamaktadır. Bunun gibi, bu mal varlığının yerine geçen değerler üzerinde de eşinizin bir hakkı yoktur.

Öte yandan, gayrimenkulün satılması, bu satış parasının üzerine kredi kullanılarak bir başka gayrimenkul alınması halinde, eşin kredinin ödenen tutarının yarısı üzerinde, kredi borcu çalışmalar karşılığında kazanılanlarla ödenmişse hak sahibi olur.

Eşinizin bu mal varlığı üzerinde hak sahibi olmaması için sözleşme yapmanız mümkündür. Bunun için bir avukattan hukuki yardım almanızı tavsiye ederim.

1 thought on “Kredi çekerek aldığım konutta eşimin hakkı var mı?”

  1. Merhaba, eşim evi terketti, evlilik süresi içinde aldığımız konutların kredi ödemelerini yapıyorum
    1-evi terkettiğni nasıl resmiyete dökerim
    2-şuan 45 gün oldu terkedeli, 2. Taksitleri ödeyeceğim bu taksitlerle ödediğim tutarın yarısını haketmiş oluyor mu, eğer oluyorsa olmaması için ne yapabilirim

Yorum bırakın