Multiple Skleroz MS hastalığı velayet görevini yerine getirmeye engel midir?

Her şeyden önce bilinmesi gereken velayet hakkının, bir hakkı ifade etmediği aslında bir görevi ifade ettiğinin bilinmesi gerekir.

Evlilik süresince velayet hakkı eşlerin her ikisindedir. Bu hak eşlere çocuğun ismini koymak ile kendi inançlarına göre dini eğitim vermekten çok daha fazlasını sunmaz. Ana ve baba, güçleri oranında çocuğun eğitimini sağlamakla, barınmasını, yemesini içmesini karşılamakla yükümlü tutulmuştur. Buna karşın çocuk da ana-babasının sözünü tutmakla, ana-babası izin vermeden evi terketmemekle yükümlü tutulmuştur.

Ebeveynlerin evli olmaması halinde velayet hakkı anaya aittir.

Eşlerin boşanmaları halinde ise velayet hakkının kime ait olacağına mahkeme tarafından karar verilir. Bilindiği üzere, velayet hakkının kullanılmasında artık ortak velayet kararı da verilebilmekte ve boşanmış ana-baba, velayet hakkını evli oldukları dönemdeki gibi sürdürebilmektedir.

Çoğunlukla kişisel ilişki hakkı -genellikle velayet boşanma ile kendilerine bırakılmamış babalar tarafından- velayet hakkı olarak değerlendirilmektedir.

Oysa, kişisel ilişki, velayet hakkının içinde değildir. Her ebeveynin – bu arada büyük ana ve büyükbabanın da- çocukla kişisel ilişki kurma hakkı bulunmaktadır. Çocuk, velayet hakkı kendisine bırakılan ebeveynin yanında, onun gözetim ve sorumluluğu altında yaşayacağı için diğer ebeveyne kişisel ilişki kurabilme ile sınırlı bir hak tanınmaktadır.

Yoksa, her iki ebeveynin de imkan ve olanakları dahilinde çocuğun masraflarına katılma yükümlülükleri devam eder.

Multiple skleroz hastalığı, kişinin bağışıklık sisteminde meydana gelen bir bozulma neticesinde beyin ve omuriliğinin zarar görmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalıktan mustarip dünya genelinde yaklaşık 3 milyon Türkiye’de ise 35 bine yakın kişi bulunmaktadır.

Multiple skleroz hastalığı genellikle 20-40 yaşları arasında ortaya çıkabilen ve ancak uygun tedavi ve düzenli takiple kontrol altında tutulabilen bir hastalıktır. MS hastalığı olarak bilinen Multiple Skleroz hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Ataklar halinde görülen MS, erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla görülmektedir. MS hastalığının ilk belirtileri, kol ya da bacakta kuvvet azalması-güçsüzlük şikayeti ile başlar. MS’li hastalar genellikle yeni gelişen duyu bozuklukları, bulanık görme, denge bozuklukları, çift görme gibi belirtilerile doktora başvurmaktadırlar.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne gelen bir dosyada mahkeme, kendisine velayet hakkı bırakılan davacı-davalı annenin Multiple Sklreoz MS hastası olduğu dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşıldığını belirterek, bu durumda ilk derece mahkemesince MS hastası annenin velayet görevini fiilen yerine getirip getiremeyeceği hususunda rapor alınıp sonucu uyarınca bir karar verilmesi gerekirken eksik araştırma ile velayeti anneye bırakan ilk derece mahkemenin kararını bozmuştur.*

Bu kararı ben de velayet hak ve yükümlülükleri çerçevesinde doğru bulmaktayım.


ANKARA BAM 1. HUKUK DAİRESİ Esas Numarası: 2017/806 Karar Numarası: 2017/1127 Karar Tarihi: 24.11.2017

3 thoughts on “Multiple Skleroz MS hastalığı velayet görevini yerine getirmeye engel midir?”

  1. Yasin Bey, yazınızı yanlış anlamadıysam MS rahatsızlığı olan annenin velayeti babaya mı verildi sonuç itibariyle

    Teşekkürler

  2. Yasin Bey, yazınızı yanlış anlamadıysam MS rahatsızlığı olan annenin velayeti babaya mı verildi sonuç itibariyle

    Teşekkürlet

  3. Merhaba Yasin Bey,
    Dosyayı sorgulattığımda hiç bir sonuç elde edemiyorum. Savcılık Esas No yuda paylaşabilir misini?

    Saygılarımla

Yorumlar kapalı.

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313