Nafaka Nedir?

İştirak Nafakası, Yoksulluk Nafakası ve Boşanma Davasında Tedbir Nafakası Sorunları

Nafaka, bir kimsenin geçindirmekle yükümlü olduğu kişilere mahkeme tarafından bağlanan aylığa verilen isimdir. Başta Anayasa ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu‘nun en temel ilkelerinden olan ailenin ve dolayısıyla toplumun korunması amacına yönelik olarak konulmuş bir önlemdir. Nafaka, eşler lehine boşanma davası ile birlikte, boşanma davasından bağımsız olarak, boşanma davasından sonra talep edilebileceği gibi, müşterek çocuklar, altsoy, üstsoy ve kardeşler için de talep edilebilir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’na göre eşlerden birinin talebi üzerine Aile Mahkemesi, birlikte yaşamaya ara verilmesinin haklı bir sebebe dayanması, eşlerden birinin haklı bir sebep olmaksızın birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hale gelmesi üzerine diğer eşin ne miktarda parasal katkı yapacağına yani nafaka miktarına hükmeder.

Uygulamada gerek eş gerekse ergin olmayan çocuklar için hakim tarafından belirlenen bu parasal katkıya bağımsız tedbir nafakası adı verilmektedir. Yine, boşanma veya ayrılık davası açılınca davanın devamı süresince geçici önlem olarak eş lehine takdir edilen parasal katkıya geçici tedbir nafakası adı verilmektedir.

Boşanma davası sonucunda yoksulluğa düşecek eş lehine takdir edilen parasal katkıya yoksulluk nafaka, ergin olmayan müşterek çocuk için takdir edilen nafakaya iştirak nafaka adı verilir.

Yardım edilmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan altsoy, üstsoy ve kardeşler için mahkeme tarafından takdir edilen parasal katkıya ise yardım nafaka adı verilmektedir.

 


Yorum bırakın

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313