Özel Belgede Sahtecilikte Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması(HAGB)

Özel belgede sahtecilik suçunda hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı verilebilir. Nitekim Yargıtay Ceza Genel Kurulu E. 2011/11-243 K. 2012/7 T. 31.1.2012 kararında bu hususu şöyle ifade etmiştir. ‘…maddeleri uyarınca 2 yıl 4 ay hapis cezasına karar verilmiş olup, ceza süresinin 2 yıldan fazla olması sebebiyle sanıklar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumunun uygulanma koşulları oluşmadığından, sanıklar G. K. ve İ. S. hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumunun değerlendirilmesi zorunluluğuna dayalı Özel Daire bozma nedeninde de isabet bulunmamaktadır…’ Kararda da görülebileceği gibi bu suçta hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının şartları değerlendirilerek karara varılması gerekmektedir.

Peki, hükmün açıklanmasının geri bırakılması nedir ve hangi şartlarda bu karar verilebilir?

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (hagb), sanık hakkında kurulan hükmün hukuksal sonuç doğurmamasını ifade eder. Tabi bunun uygulanabilmesi için bir takım şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şartları şöyle sıralayabiliriz:

hukmun-aciklanmasinin-geri-birakilmasi-sartlari

1.Hagb kararı verilebilmesi için karara konu olan suçun öncelikle buna elverişli olması gerekir.

2.Hagb kararı verilebilmesi için sanığın bunu kabul etmesi gerekir.

3.Hükmün açıklanmasının geri bırakılması, iki yıl veya daha az süreli hapis cezasına veya adli para cezasına mahkûmiyet durumunda gündeme gelebilir.

4.Hagb kararı verilebilmesi için sanığın daha önceden kasıtlı bir suçtan dolayı mahkûmiyetinin olmaması gereklidir.

5.Hagb kararı verilebilmesi için mahkemede sanığın kişilik özelliklerine tutum ve davranışlarına göre bir daha suç işlemeyeceği kanısının uyanması gerekir.

6.Hagb kararı verilebilmesi için mağdurun veya kamunun uğradığı zararın giderilmesi gerekir.

7.Hagb kararı verilebilmesi için verilecek olan suç uzlaşma kapsamına girmeyen bir suç olmalıdır.

Tüm bu şartlar bir araya geldiğinde hükmün açıklanması kararı verilecektir. Bu karar verildiğinde hak yoksunluklarına hükmedilmez. Yine açıklanması geri bırakılan hüküm erteleme konusu olamaz veya seçenek yaptırımlara(adli para cezası vs.) çevrilemez. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasıyla birlikte kişiye bir de denetimli serbestlik süresi kararlaştırılır. Bu süre 5 yıldır. Bu beş yıllık süre içinde kişinin kasıtlı bir suç işlememesi gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus kişinin kasıtlı olarak bir suç işlememesi gerekmesidir. Kişi eğer taksirle bir suç işlerse verilen hükmün açıklanması kararı bundan etkilenmeyecektir.

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313