Tanık duruşmaya gelmezse ne olur?

Tanık Çağrıldığı Duruşmaya Gelmezse Ne Olur?

-Kocamla uzun süredir yaşadığımız sorunlar nedeniyle ayrılmaya karar verdik. Mahkemeye kendisinin beni aldattığı ve sürekli hakaretlerde bulunduğunu kanıtlayan delilleri sundum. Ancak bir tanığımın duruşmaya gelmemesi sebebiyle duruşma ertelendi. Tanığımın duruşmaya tekrar gelmemesi halinde süreç nasıl işler?

Bir tanığın usulüne uygun şekilde dosyaya sunulması halinde, tanık mahkemeye çıkmaktan kaçamaz. Mahkeme, tanığın ikametgahında yetkili emniyet görevlilerine müzekkere adı verdiğimiz bir yazı yazarak tanığın mahkemede hazır bulundurulmasını ister. Tanık bu şekilde, dinlenilmek üzere mahkemeye zorla da olsa getirilir. Ancak tanığı sunan tarafın bu tanıktan vazgeçmesi de mümkündür. Bu vazgeçmenin karşı tarafça kabul edilmesi gerekir.


Çok Yüksek Miktarda Nafaka İstenebilir mi?

-Eşim boşanma davası açtı ve çok yüksek miktarda nafaka talep ediyor. Kusurlu bulunmam halinde bu nafakayı ödemek zorunda kalacak mıyım?

Boşanma davasında iki türlü nafaka vardır. Birinci nafaka boşanma davası süresince verilen tedbir nafakasıdır. Tedbir nafakasının verilmesinin tarafların kusuruyla ilgisi yoktur. Yani dava dilekçelerinde, nafaka talep eden tarafın kusurlu fiilleri ortaya konulmuş olsa da, yargılama bitmeden kusur durumu beli olmaz. Tedbir nafakası, ihtiyaç halinde, kusurlu olsa bile bağlanır.

İkinci nafaka ise yoksulluk nafakasıdır. Yoksulluk nafakası, boşanma davasının sonunda, boşanma kararı kesinleştiğinde eşit ya da daha az kusurlu olan kadın lehine bağlanır. Yani davanın bitmesinden sonra da nafaka bağlanması için kusur durumuna bakılır. Yoksulluk nafakası isteyen kadının kusuru daha fazlaysa, nafaka alamaz. Daha az ya da eşit ise nafaka alabilir.

Nafakanın yüksek istenmesinin ise hiçbir önemi yoktur. Önemli olan nafaka isteyenin bu nafakaya ihtiyacıdır. Eğer nafaka isteyen taraf ihtiyacını kanıtlayabilirse yüksek ya da düşük bir nafaka bağlanır. Ancak nafaka, zenginleşme sağlayacak seviyede olamaz.


Boşanma Davasında Tazminat Nasıl Kazanılır?

-Eşim beni başkasıyla aldattı. Bunu öğrenmem üzerine ayrı evlerde yaşamaya başladık. Kendisinin bana boşanma davası açacağını öğrendim. Elimde beni aldattığına dair bir delil yok. Dava sürecinde tazminat alabilmek için nasıl bir yol izlemeliyim?

Bir olayın gerçekte var olması ile hukuki olarak var kabul edilebilmesi arasında fark vardır. Gerçekte olan bir olayın mahkemece kabul edilerek ona göre bir karar verilebilmesi için hukuka uygun delillerle mahkeme önünde usulüne uygun şekilde ispat edilmiş olması gerekir.

Eşlerden biri diğerini aldatmış olabilir; aldatılan eş bunu mahkeme önünde, hukuki delillerle ispatlayamamışsa mahkeme kararında bu olaya dayanamaz.

Dava sürecinde bir tarafın diğer taraftan tazminat alabilmesi için, diğer tarafın kusurunun daha ağır olması gerekir. Bu ağır kusurlar nedeniyle maddi ve manevi tazminatın ödenmesine karar verilir. Yargılama sonucunda iki tarafın kusurunun eşit çıkması halinde iki taraf da tazminat alamaz.


Nafaka Artışı ÜFE oranıyla sınırlı mıdır?

-Çocuğum için iştirak nafakası bağlandı, mahkemeden sonra çocuğum hastalandı ve uzun bir tedavi görmesi gerekecek. Nafakanın artırılması davasında ÜFE oranı mı uygulanır?

Öncelikle geçmiş olsun, tez zamanda şifa bulmanızı diliyorum.Nafaka konusunda mahkemede verilen kararlar kesin hüküm sayılmaz. Her zaman değişiklik için mahkemeye başvurulabilir. Şartların değişmesi halinde nafakanın artışı istenebileceği gibi azaltılması ve kaldırılması da talep edilebilir. Nafakanın ÜFE oranında artırılsa bile çocuğun zorunlu ihtiyaçlarının karşılanamayacağı ortaya konulabilirse ve nafaka istenen tarafın bu miktarı karşılama gücünün olduğu da kanıtlanırsa nafakanın ÜFE oranından daha fazla miktarda artırılması mümkündür.


Tazminatlar için ihtiyati tedbir istenebilir mi?

– Eşime tazminat talepli boşanma davası açtım. Dava sonunda tazminatı alamayacağımdan korkuyorum. Eşimin evine ihtiyati tedbir kararı koydurabilir miyim?

Maddi ve manevi tazminat talepleri için ihtiyati tedbir konulamaz.

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313