Tayin işlemleri için düğünden birkaç ay önce resmi nikah yaptık, boşanabilir miyim?

-Tayin işlemleri için düğünden birkaç ay önce resmi nikah yaptık fakat henüz eş olarak beraber yaşamıyoruz. Ancak geçinemiyoruz ve ben yol yakınken dönmek istiyorum. Bu durumda boşanma davası açabilir miyim ?

Evlilik nikah memuru önünde evlenme iradesinin ortaya konulması ile gerçekleşmiş olur; düğün vb merasimlerden önce nikah ile birlikte evlilik gerçekleşir. Evliliğin sona ermesi için de boşanma davasının açılması ve açılan bu boşanma davasında evlilik birliğinin temelinden sarsıldığının ispatlanması gerekir. Aksi halde hakim boşanmaya karar veremez. Yani sizin durumunuzda evliliğin sürdürülmesinin beklenemeyeceği kadar önemli bir durum olduğunun kanıtlarını sunmanız gerekiyor. Birlikte yaşamaya başlamamış olmak tek başına boşanma sebebi değildir; geçinememenizin önemli nedenlerden kaynaklandığını ortaya koymanız halinde boşanma ile evliliği sona erdirmeniz mümkündür.

-Merhaba eşimle anlaşmalı olarak boşandık ancak anlaştığımız nafaka miktarı günümüz için oldukça az. Nafakanın artırılmasını talep edebilir miyim ?

Anlaşmalı boşanma ile kararlaştırılan nafakanın günün şartlarına göre az kalması halinde, bu nafakaya dair kararın verilmesinin üzerinden en az 1 yıl geçmişse nafakanın artışı için dava açılabilir.

-Eşimin beni aldattığına dair whatsapp konuşmalarına kendisinin haberi olmadan ulaştım. Bu konuşmaları boşanma davasında delil olarak gösterebilir miyim ?

Akrabalık derecesinde kişinin ana-babası ve çocukları kendisine göre 1. derece akraba sayılmaktadır; kişinin kardeşi ise 2. dereceden yakınıdır. Eş ise, kavram olarak ana-babasından hatta kardeşi ve çocuklarından daha yakın bir seviyede, aynı derecede konumlanmıştır. Eşlerin birbirlerinden uzaklığı yoktur; hayatları birdir. Bu nedenle zaman zaman Yargıtay’dan değişik kararlar çıksa da eşlerin birbirlerinden bir giz alanı, bir özel alanı olamayacağı düşüncesindeyim. Bu nedenle eşlerden sadece birine özgü telefon kaydı, e-posta yazışması, kredi kartı ekstresi ya da günlük, fotoğraf albümü olması kabul edilemez.. Yani bir eşin diğerinden ayrı ya da saklı bir özel hayatı söz konusu değildir. Eşin bir başka kişiyle yaptığı bir konuşma da haberli ya da habersiz nasıl elde edilmiş olduğuna bakılmaksızın mahkemede delil olarak kabul edilmelidir. Eşler arasındaki geçimsizlik diğer davaların aksine hukuki olup olmadığına bakılmaksızın her türlü delille ispatlanabilir.

-5 yıllık evliyim. Eşim boşanma davası devam ederken evi terk edip, yeni sevgilisi ile yaşamaya başladı. Bu durumun davaya etkisi nedir ?

Her dava açıldığı andaki duruma göre değerlendirilir. Eğer eşinizin, sevgilisi ile olan ilişkisi boşanma davasının açıldığı tarihten sonra başladıysa yeni bir olay ve yeni bir boşanma nedeni olarak kabul edilir. Bu nedenle yeni bir boşanma davası açılır ve önce açılmış olan dava ile birleştirilerek görülür. Yeni dava açmadan, davanın açıldığı tarihten sonraki olaylara dayanılarak boşanmaya karar verilmesi hatalı olur.

-2 senelik bir evliliğim var. Eşim başka biri ile ilişki içerisinde ve bu durumdan dolayı boşanmaya karar verdik. Eşimin ilişki yaşadığı kişiden tazminat isteyebilir miyim ?

Eşin ilişkide olduğu kişiye hukuken “3. şahıs” adı veriyoruz. Evlilik eşler arasındaki bir sözleşmedir; bir eş diğerine karşı sadakatle yükümlüdür. 3. şahsın aldatılan eşe karşı bir yükümlülüğü yoktur. Bu nedenle, evlilik 3. şahıs yüzünden sona erdi vb. nedenler ileri sürülerek tazminat istenmesi imkanı yoktur.

Ankara Danışma / Randevu : 0533 483 9313