6098 sayılı Borçlar Kanunu Madde 584: Kefillik İçin Eşin Rızası

6098 sayılı Borçlar Kanunu, 11.1.2011 tarihinde kabul edildikten sonra 1 Temmuz 2012 itibarıyla yürürlüğe girdi. Bu Borçlar Kanunu ile 818 sayılı Borçlar Kanunu kaldırılmış oldu. Yeni Borçlar Kanunu’nun 584. maddesinde eski Borçlar Kanunu’nda bulunmayan yeni bir düzenlemede yapıldı. Bu yeni düzenleme ile “bir eşin kefilliğinin geçerli olabilmesi için diğer eşin yazılı olarak izin vermesi” koşulu getirildi.

Eşin yazılı izin verme koşulunun istisnaları:

Eşin yazılı izin verme koşuluna madde ile iki istisna getirildi. Birinci istisna, mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olması, ikinci istisna ise eşlerden birinin yasal olarak ayrı yaşama hakkının doğmuş olması olarak belirlendi. Bu istisnaların varlığı halinde kefilliğin geçerli olması için eşin izni aranmayacak.

Maddenin Önemi:

Önceki Borçlar Kanunu’nda bulunmayan ancak kaynak İsviçre Borçlar Kanunu’nun 494. maddesi gözönüne alınarak hazırlanan maddeye göre, evlilik süresince bir eşin kefil olabilmesi için yazılı izin koşulu aranmıştır. Bu maddeye göre eşlerden birinin banka kredisi kullanması, her hangi bir vadeli mal alımına kefil olabilmesi için yazılı izni gerekiyor. Genel olarak şirketlere kullandırılacak kredilerde ortağın da kefil olması banka tarafından isteniyor. Bu halde, her seferinde eşin yazılı izni alınması gerekiyor. Yeni Borçlar Kanunu’nun 584. maddesi, ailenin ekonomik yönden korunmasını amaçlamakta ise de özellikle aile şirketlerinin iş yapmalarını zorlaştırabileceği düşünülüyor.

Maddenin Tam Metni:

6098 sayılı Borçlar Kanunu Madde 584: “Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.
Kefalet sözleşmesinde sonradan yapılan ve kefilin sorumlu olacağı miktarın artmasına veya adi kefaletin müteselsil kefalete dönüşmesine ya da kefil yararına olan güvencelerin önemli ölçüde azalmasına sebep olmayan değişiklikler için eşin rızası gerekmez.”

Yayınlayan

Avukat Yasin GİRGİN

Avukat Yasin GİRGİN, 1977 Ankara doğumludur. 1999 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş ve sonrasında 2 yıl boyunca Özel Hukuk Master programına devam etmiştir. 2004-5 yılları arasında yaptığı hakimlik dönemi dışında 13 Kasım 2000'den bu yana serbest avukatlık faaliyetini icra etmektedir. 2 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunan GİRGİN'in 120 köşe yazısı Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanmıştır. GİRGİN, halen superhaber.com'da okur sorularını cevapladığı köşe yazılarını kaleme almaktadır. Çok iyi derecede Almanca ve İngilizce bilen GİRGİN, Alman Uzman Avukatlık Yasası'nı da Türkçe'ye çevirmiştir.

Bir yanıt yazın

Şimdi arayın: 0533 483 9313