Eşin Borcundan Sorumluluk

Eşimin Borcundan Sorumlu muyum?

borçMalum piyasalarda adı konmamış ama herkesin dilinde olan bir kriz var. Kriz dönemlerinde borçlarla ilgili sorular da artar. Eşlerin en çok merak ettiği konuların başında da eğer kendi adına kayıtlı bir malı varsa, bu malının eşinin borcundan etkilenip etkilenmeyeceği. “Eşimin bankaya borcu var, benim maaşıma haciz konulur mu, adıma kayıtlı eve haciz konur mu, eve haciz gelir mi” diyorsanız bu size yararlı olabilir.

Evlilikte Alınan Mallar Kimin

1 Ocak 2002’den sonra evlendiyseniz ya da evliliğiniz bu tarihten sonra da devam etmişse ve eşinizle aranızda evlilik sözleşmesi yapmadıysanız, otomatik olarak “edinilmiş mallara katılma(EMK)” diye adlandırdığımız sisteme dâhilsiniz demektir. Benim kısaca EMK şeklinde tanımladığım bu sistem şu manaya geliyor: İster çalışın, isterseniz evde oturun, evliliğiniz süresince alınan tüm malların değerlerine ortaksınız.

Eşin Sayılmayan Mallar

Bu sistemde ortak mallara bazı istisnalar öngörülmüş. Örneğin babanızdan kalan daireler kişisel malınız sayılıyor, ortak mallara girmiyor. Ama bu daireleri kiraya verdiniz, her ay kira parası alıp bunu ayrı bir banka hesabında biriktiriyorsunuz; bu paraların yarısı eşinize ait. Ya da kaza geçirdiniz, bir miktar maddi tazminat aldınız, bir miktar da manevi tazminat. Aldığınız maddi tazminatın yarısı eşinize ait ama manevi tazminatın tamamı sizin kişisel malınız sayılıyor.

Borçlardan Sorumluluk

EMK sisteminde eşin borçlarından sorumluluğa gelince. Kanun burada eşlerden her birinin kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumlu olmasını kabul etmiş. EMK sisteminin en ilginç özelliklerinden biri evlilik süresince mal ayrılığının uygulanmasıdır. Yani evlilik devam ederken, mal kimin adınaysa onun sayılır. Malın sahibi olan eş, malından istediği gibi yararlanabilir, kiraya verebilir, satabilir, isterse bağışlayabilir.

Bunun gibi, evlilik devam ederken eşin borçları da, eşe aittir. Yani eşin borçlarından diğer eş sorumlu değildir. Bu sayede, eşin borcundan dolayı diğer eşin aldığı maaşa, kendi adına kayıtlı eve haciz konamaz. EMK sisteminde evlilik, boşanma veya ölüm ile sona erdiği takdirde, mallar ayrılmaktadır. Boşanma ya da ölüm halinde, eşlerin edinilmiş malları ve müşterek mülkiyetteki edinilmiş mallar tasfiyeye tabi tutulur.

Kamu Borçlarından Sorumluluk

Durum sadece, eşin, piyasaya olan borcu yönünden değil, kamu borçları yönünden de bu şekilde. Örneğin eşinizin vergi borcu var, ya da SGK’ya prim borcu var. Bu borçlar nedeniyle sizin malvarlığınıza tabi mallara haciz konulması mümkün değil. Tabi, muvazaa (danışıklı işlemler) ve benzeri durumların düşünüldüğünü ve bunların önlenmesi için kanunda çeşitli maddeler bulunduğunu da belirtelim.

Tüm Hürriyet okurlarına mutlu bayramlar diliyorum. Sorularınızı bana hayatinsorulari@gmail.com adresinden ulaştırabilirsiniz.

Yayınlayan

Avukat Yasin GİRGİN

Avukat Yasin GİRGİN, 1977 Ankara doğumludur. 1999 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş ve sonrasında 2 yıl boyunca Özel Hukuk Master programına devam etmiştir. 2004-5 yılları arasında yaptığı hakimlik dönemi dışında 13 Kasım 2000'den bu yana serbest avukatlık faaliyetini icra etmektedir. 2 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunan GİRGİN'in 120 köşe yazısı Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanmıştır. GİRGİN, halen superhaber.com'da okur sorularını cevapladığı köşe yazılarını kaleme almaktadır. Çok iyi derecede Almanca ve İngilizce bilen GİRGİN, Alman Uzman Avukatlık Yasası'nı da Türkçe'ye çevirmiştir.

“Eşin Borcundan Sorumluluk” için bir yorum

  1. Merhaba,
    Acaba eşlerden birinde vergi borcundan dolayi haciz varsa diğer eşi bağlamıyor tamam ama boşanma durumunda borç ne olur aynı mı olur? Yani boşansa da borç odemez degilmi ayrılan taraf?

Bir yanıt yazın

Şimdi arayın: 0533 483 9313