İstifa Ettirildim, Tazminat Alabilir miyim?

  • Yasin Bey, yazılarınızı her hafta merakla takip ediyorum. Bu zamana kadar birçok avukata akıl danıştım, ancak hepsi de senin işin olmaz dediler. Benim sorunum şu: Yaklaşık 5 yıl boyunca bir iş yerinde çalıştım. Burada amirim konumunda olan kişinin psikolojik tacizine uğradım, birçok defa bu nedenle rahatsızlandım. En sonunda geçen yıl artık daha fazla dayanamadığım için amirimin bana karşı davranışlarını ve rahatsızlıklarımı da belirterek istifa dilekçesi ve ibraname verdim. Kıdem tazminatımı ve diğer haklarımı alabilir miyim? (Ayşe O.)

Ayşe Hanım, 2012 yılında yeni bir Borçlar Kanunu yürürlüğe girdi. Bu kanuna göre işverene verdiğiniz ibranamenin geçerli olması çok sıkı şekil şartlarına bağlandı. Kanuna göre, verdiğiniz ibranamenin istifa ettiğiniz tarihten sonraki 1 aylık süre içinde hazırlanmış olması gerekiyor. Ayrıca bu ibranamede size yapılan bir ödeme varsa bunların tek tek yazılması gerekiyor. Bu da yetmiyor, ibraname ile belirlenen miktarın banka aracılığıyla ödenmiş olması şartı da var. Sizin durumunuzda, anlattığınız kadarıyla hem ibranamenizin hem de istifa dilekçenizin geçersizliği söz konusu olabilir, kıdem ve diğer haklarınızı alma ihtimalinizin yüksek olduğu görüşündeyim.

  • Sabahleyin işyerine girerken yanlışlıkla kapı kolunun müdüre çarpmasına neden oldum. Daha sonra aramızda tartışma çıktı. Müdür ve yanındaki iki işçi beni tartakladılar, bu sırada müdür bana kafa attı, kaşım yarıldı. Hemen savunmamı aldılar, “eğer bizim dediklerimizi yazarsan seni tazminatını vererek işten çıkaracağız” diyerek elimden istifa dilekçesi aldılar. Aradan bir aydan fazla geçmesine rağmen hiçbir hakkımı ödemediler. Müdür şimdi ben ona hiçbir şey ödemem, diyormuş. Ne yapabilirim? Hakkı H.

Hakkı bey, vermiş olduğunuz istifa dilekçesinin yukarıdaki koşullarda elinizden alındığını ispat edebilirseniz, mahkeme bu dilekçenizi geçersiz sayabilir. Dava açarak hakkınızı aramanız gerekiyor.

  • 9 yıl çalıştığım işyerimden haksız yere çıkarıldım. İşe iade davası açmayı düşünüyorum. Kanunda işe iade davasını kazanırsam ve işe başlatılmazsam 4 aydan 8 aylık maaş tutarına kadar tazminat verileceği yazıyor. Bu tazminatı hakim neye göre belirliyor, mahkemede iyi halimi mi göz önüne alacak? (Selim Ş.)

Selim bey, çok ilginç ve bir o kadar da yerinde bir soru sormuşsunuz. Buna benzer bir soruyu birkaç defa meslektaşlar arasında da duymuştum. Mahkemede göstereceğiniz iyi hal, ceza davalarında sanık lehine uygulanan bir indirim sebebi. Burada ise tazminat miktarı işçinin çalışma süresine göre belirleniyor. Bildiğim kadarıyla Yargıtay 6 ay ile 5 yıl arasında kıdemi olan işçi için 4, 5 yıl ile 15 yıl arasında kıdemi olan işçi için 5, 15 yıldan fazla kıdemi olan işçi için ise 6 aylık ücreti tutarında işe başlatmama tazminatına karar veriyor. Fesih sebebinin ağırlığına göre bu miktarlarda 8 aya kadar da çıkabiliyor.

  • İşyerimizde 10 yıldan fazladır çalışan bir personel vardı. Satış elemanı olarak görev yapıyordu. Bize şehir dışına taşınacağım diyerek istifa dilekçesi verdi. Bizden ayrıldıktan 15 gün sonra rekabet halinde olduğumuz şirkete geçti. Bu arkadaşa tazminat davası açma hakkımız var mı, kanun sadece işçileri mi koruyor, işverenin hiç mi hakkı yok. (Nafi G.)

Nafi bey, öncelikle belirtmeliyim ki, sorunuzdaki sitemler çok da yersiz değil. Ancak, çeşitli kanunlarda işverenin de haklarını koruyabilmesi açısından düzenlemeler var. İşverenler kendileri açısından müşteri portföyü, fiyat bilgisi, ürün bilgisi gibi kritik bilgilere, verilere ulaşabilecek çalışanları ile gizlilik, rekabet etmeme gibi çeşitli sözleşmeler yaparak haklarını koruyabilirler. Böyle sözleşmeler ile maddi ve manevi tazminat talep edebilirsiniz.

Yayınlayan

Avukat Yasin GİRGİN

Avukat Yasin GİRGİN, 1977 Ankara doğumludur. 1999 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş ve sonrasında 2 yıl boyunca Özel Hukuk Master programına devam etmiştir. 2004-5 yılları arasında yaptığı hakimlik dönemi dışında 13 Kasım 2000'den bu yana serbest avukatlık faaliyetini icra etmektedir. 2 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunan GİRGİN'in 120 köşe yazısı Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanmıştır. GİRGİN, halen superhaber.com'da okur sorularını cevapladığı köşe yazılarını kaleme almaktadır. Çok iyi derecede Almanca ve İngilizce bilen GİRGİN, Alman Uzman Avukatlık Yasası'nı da Türkçe'ye çevirmiştir.

Bir yanıt yazın

Şimdi arayın: 0533 483 9313