Eşten Mal Kaçırma Cezası Nedir?

Eşten Mal Kaçırma Cezası Nedir?

eşten mal kaçırma cezası, mal kaçıran eşe ne davası açılır, boşanma davasında mal kaçırma nasıl olur, boşanmadan önce mal kaçırma nasıl engellenir, eşten mal kaçırma nasıl olur, boşanmadan önce satılan ev araba, eşten mal kaçırma tapu iptal davası, eşten mal kaçırma nasıl ispatlanır, ankara boşanma avukatı


Mal kaçıran eşe ceza davası açılır mı, eşten mal kaçırma cezası nedir

Türk Ceza Kanunu’na göre, “eşten mal kaçırmak” spesifik bir suç olarak tanımlanmamıştır. Ancak, bu tür durumlar genellikle hukuki anlaşmazlıkların ve mülkiyet davalarının bir parçası olarak ele alınır. Eşler arasındaki mülkiyet ilişkileri, Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenlenir.

Evlilik birliği içindeki mülkiyet ilişkilerinde haksız bir şekilde mal elde etme veya eşten mal kaçırma durumuyla karşılaşıldığında, bu genellikle boşanma davalarında gündeme gelebilir. Ancak, bu durum, cezai bir suç olarak değil, medeni hukuk anlamında bir mülkiyet anlaşmazlığı olarak ele alınır.

Eşler arasında mal paylaşımı veya diğer mülkiyet konularında anlaşmazlık yaşandığında, taraflar genellikle mahkemeye başvurarak bu konuları çözmeye çalışırlar. Mahkeme, delilleri değerlendirir ve adil bir çözüm bulmaya çalışır. Ancak, spesifik bir “eşten mal kaçırma” suçu ile ilgili olarak cezai yaptırımlar öngörülmemiştir.

İnternette yer alan, eşten mal kaçırmanın cezası olduğuna yönelik yazılar gerçeği yansıtmamamaktadır.

Eşten mal kaçırmanın cezası nedir, boşanmada mal kaçırma nasıl önlenir
Eşten mal kaçırmanın cezası nedir, boşanmada mal kaçırma nasıl önlenir

Mal kaçıran eşe ne davası açılır

Eşlerin evlilik birliği içinde çalışmaları ile edindikleri mal varlıklarının değeri üzerinde diğer eşin kanunen 1/2 oranında alacak hakkı bulunmaktadır. İşte, bu hakkı vermek istemeyen taraflar, evlilik birliği içinde edinilmiş olan bu malları ellerinden çıkarmaktadır. Bu şekilde alacak hakkının tahsilini önlemek için yapılan tasarruflar iptal edilebilir. İptal için çeşitli yollar öngörülmüştür; bunlardan biri de muvazaalı olarak elden çıkarılan ev ve diğer gayrimenkuller için tapu iptal ve tescil davası açılmasıdır.

Boşanma davasında mal kaçırma nasıl olur

Bir evlilik içinde kişisel mallar ve edinilmiş mallar olmak üzere iki çeşit mal varlığı bulunmaktadır. Miras kalan ya da evlilikten önceki bir tarihte edinilen mal varlıkları eşin kişisel malıdır; bunun gibi düğünde takılan takılarla, ziynet eşyalarıyla satın alınan araçlar, gayrimenkuller de kişisel mal olarak sayılır. Bu tür mallara sahip olan eşin bunları elden çıkarması mal kaçırma olarak değerlendirilmez. Eş, bu mallar üzerinde dilediğince tasarruf yapma hakkına sahiptir.

Ziynet eşyası davası nasıl kazanılır? yazımızı okumak için buraya tıklayın

Öte yandan, evlilik içinde eşlerin çalışmalarının karşılığı olarak sahip oldukları mal varlıkları ve birikimleri elden çıkarmak ise eşten mal kaçırmaya girer. Bu kazanımlar çok çeşitli olabilir, ev, arsa, tarla gibi gayrimenkuller; otomobil, traktör gibi araçlar; borsada işlem gören hisse senetleri hatta OYAK’ta biriken paralar dahi mal kaçırma davasının konusu olabilir.

Oyak’ta biriken emeklilik yardımı, konut ön biriktirme fonu nasıl paylaşılır? yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Boşanmadan önce mal kaçırma nasıl engellenir

Her eş ister kişisel mal olsun isterse edinilmiş mal olsun, kendi adına kayıtlı mal varlığı üzerinde dilediğince tasarruf etme hakkına sahiptir. Bunun tek istisnası aile konutu olarak öngörülmüştür. Yani boşanma davasının açılmasından önce eşin mal varlığına tedbir konularak, işlem özgürlüğünün sınırlanması, belli şartların dışında, mümkün olmamaktadır.

Ancak boşanma davası ile birlikte eşler arasındaki mal rejimi de edinilmiş mallara katılma rejiminden değişerek mal ayrılığına dönüşür. Boşanma davasının açılması ile diğer eşin adına kayıtlı edinilmiş mallar üzerine tedbir konulabilmesi bu sayede mümkün olabilmektedir.

Eşten mal kaçırma nasıl ispatlanır

Eşten mal kaçırmanın ispatı her olayın özelliğine göre farklılık göstermektedir. Kaçırılan malın niteliği, değeri, ne zaman alındığı ne zaman satıldığı, kime satıldığı, satın alan kişinin satım işlemini yapan eşle ilişkisi özel olarak değerlendirilmelidir.

Banka hesap hareketleri, tapu kayıtları, mesajlaşmalar, yazışmalar, facebook, instagram, twitter sohbetleri ile birlikte tanıklar da delil niteliği taşır.

Yayınlayan

Avukat Yasin GİRGİN

Avukat Yasin GİRGİN, 1977 Ankara doğumludur. 1999 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirmiş ve sonrasında 2 yıl boyunca Özel Hukuk Master programına devam etmiştir. 2004-5 yılları arasında yaptığı hakimlik dönemi dışında 13 Kasım 2000'den bu yana serbest avukatlık faaliyetini icra etmektedir. 2 kitabı ve çok sayıda makalesi bulunan GİRGİN'in 120 köşe yazısı Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanmıştır. GİRGİN, halen superhaber.com'da okur sorularını cevapladığı köşe yazılarını kaleme almaktadır. Çok iyi derecede Almanca ve İngilizce bilen GİRGİN, Alman Uzman Avukatlık Yasası'nı da Türkçe'ye çevirmiştir.

Bir yanıt yazın

Şimdi arayın: 0533 483 9313